Foto: F64

Par 2018. gada Latvijas labākajiem sportistiem piektdien "Gada balvas sportā" svinīgajā ceremonijā nosauca bobslejistu Oskaru Melbārdi un tenisisti Anastasiju Sevastovu.

Melbārdis aizvadītajā gadā kļuva par olimpisko medaļnieku. Viņš ar stūmēju Jāni Strengu izcīnīja bronzas medaļu Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, neraugoties uz nopietnajām traumām.

"Jūs mani nošokējāt. Visi pretendenti bija pelnījuši šo balvu. Milzīgs paldies manai komandai, īpaši gribas uzteikt dakterus un fizioterapeitus, kuri palīdzēja tikt uz olimpiskajām spēlēm. Paldies sievai, kas palīdzēja sakārtot galvu. Šī balva man noteikti būs jāatstrādā un ir liela motivācija priekšdienām," teica Melbārdis.

Uz šo balvu pretendēja arī motosportists Pauls Jonass, bokseris Mairis Briedis, ātrslidotājs Haralds Silovs, kā arī skeletonists Martins Dukurs.

Latvijas labākās sportistes godu ieguvusī Sevastova aizvadītajā sezonā sasniedza "US Open" tenisa turnīra pusfinālu, kā arī iekļuva Pekinas "Premier" sērijas turnīra finālā. Tāpat viņa spēlēja otrajā nozīmīgākajā sezonas noslēguma turnīrā "WTA Elite Trophy", taču tajā viņai nepārvarēja grupu turnīru. WTA rangā viņa oktobrī sasniedza 11. pozīciju.

"Esmu priecīga un tiešām lepna. Paldies par pagodinājumu un novērtējumu," savā video sveicienā sacīja Sevastova, kura nevarēja ierasties uz ceremoniju.

Starp pretendentēm uz šo balvu bija arī tenisiste Jeļena Ostapenko, taekvondo cīkstone Inese Tarvida, svarcēlāja Rebeka Koha un pludmales volejboliste Tīna Graudiņa.

Par 2018. gada labāko Latvijas treneri atzina bobsleja speciālistu Sandi Prūsi, kurš palīdzēja Oskaram Melbārdim un Jānim Strengam Phjončhanas olimpiskajās spēlēs izcīnīt bronzas godalgu. Uz šo balvu pretendēja arī Artūrs Visockis-Rubenis (basketbols) un Bobs Hārtlijs (hokejs).

Savukārt Melbārdis ar Strengu ieguva arī balvu "Labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos". Viņi bija vienīgie Latvijas medaļnieki Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Šajā nominācijā bobslejisti apsteidza Latvijas tenisa izlasi, kuras sastāvā bija Anastasija Sevastova, Jeļena Ostapenko, Diāna Marcinkēviča, Daniela Vismane, un pludmales volejbolistus Aleksandru Samoilovu un Jāni Šmēdiņu.

Par Latvijas labāko sporta spēļu komandu atzina Latvijas vīriešu hokeja izlasi, kas aizvadītajā sezonā pēc deviņu gadu pārtraukuma iekļuva pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā un izcīnīja astoto vietu. Uz šo balvu pretendēja arī Latvijas vīriešu basketbola izlase un klubs "TTT Rīga".

Labākais Latvijas tehnisko sporta veidu pārstāvis šogad bija motokrosa braucējs Pauls Jonass, kurš pasaules čempionātā MX2 klasē kopvērtējumā ierindojās otrajā vietā un nopelnīja līgumu ar MXGP klases komandu "Rockstar Energy Husqvarna". Šo balvu neieguva Eiropas čempions rallijkrosā Reinis Nitišs un motokrosa kantētājs Kaspars Stupelis.

Jonass ieguva arī apbalvojumu "Gada populārākais sportists", ko noteica līdzjutēju balsojumā. Jonasa līdzjutēji bija aktīvākie jau otro gadu pēc kārtas, bet šogad viņš apsteidza tenisisti Anastasiju Sevastovu un Nitišu.

Artūrs Žagars saņēma balvu "Gada uzlecošā zvaigzne". Žagars aizvadītajā gadā bija Latvijas U-20 basketbola izlases līderis un aizveda komandu līdz sudraba medaļām. Viņš vidēji mačā izcēlās ar 18,9 punktiem un 6,3 rezultatīvām piespēlēm.

Uz šo balvu pretendēja arī cits basketbolists Rodions Kurucs, kurš šogad tika draftēts Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubā Bruklinas "Nets", kur viņš veiksmīgi debitējis, un rallija pilots Mārtiņš Sesks, kurš triumfēja Eiropas rallija čempionātā junioru (U27) un ERC3 ieskaitē.

Savukārt Latvijas basketbola izlases kapteinis un ilggadējais spēlētājs Jānis Blūms ieguva balvu "Paraugs sportā". Viņš balsojumā par šo balvu apsteidza basketbolisti Guntu Baško un bobslejistu Oskaru Melbārdi.

Par gada sporta notikums Latvijā tika atzīts FIA Pasaules rallijkrosa čempionāta posms "Neste World RX of Latvia", kurā šogad atkal sacentās pasaules ātrākie rallijkrosisti. Uz šo balvu pretendēja arī Eiropas U-18 čempionāts basketbolā Ventspilī, Liepājā un Rīgā un Pasaules čempionāts orientēšanās sportā.

Savukārt "Latvijas televīzijas" speciālbalvu saņēma Martins Dukurs, kurš 2018. gadā samierinājās ar sāpīgo ceturto vietu Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Latvijas Paralimpiskās komitejas specbalvu saņema Rihards Snikus, kurš ar zirgu King Of The Dance izcīnīja sudraba godalgu ASV notiekošajās pasaules spēlēs para iejādē brīvā stila disciplīnā PI-I para iejādes grupā.

Latvijas Olimpiskās komitejas specbalva tika piešķirta Adrianam Dāvim.

Balvu "Mūža ieguldījums Latvijas sportā" šogad Latvijas gada balvas ceremonijā saņēma Olimpisko spēļu dalībnieks kamaniņu sportā, kamanu izgatavošanas speciālists un sacensību tiesnesis Valdis Ķuzis.

Par gada notikumu tautas sportā atzina projektu "Sporto visa klase".

Artūra Vaidera piemiņas balvu Latvijas labākajam sporta žurnālistam ieguva Vladimirs Ivanovs.

Gada labākā sporta skolotāju balvu ieguva Pēteris Skrastiņš no Salas vidusskolas. Krastiņš ir atsaucīgs, iniciatīvas bagāts pedagogs, kurš savus tiešos pienākumus veic apzinīgi un profesionāli. Skolotājs ir ieinteresēts savas zināšanas regulāri papildināt un tās prot pielietot praktiskajā darbā. Gan mācību stundās, gan ārpusstundu nodarbībās P. Krastiņš nodrošina pozitīvu un atbalstošu saskarsmi skolēnu zināšanu un dzīves prasmju apguvei un attieksmju veidošanai. Krastiņa audzēkņi visās klašu grupās gūst pieredzi un sasniegumus, piedaloties dažāda mēroga sacensībās Jēkabpils pilsētas un starpnovadu lielo skolu grupā, piemēram, telpu futbolā, basketbolā, krosā, volejbolā, militarizēto šķēršļu joslas pārvarēšanas stafetē Latgales novadā, kā arī Latvijas mēroga orientēšanās sacensībās.

Uz šo balvu pretendēja arī Aiva Aišpure (Bauskas sākumskola) un Sarmīte Gobiņa (Gulbenes sākumskola).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!