Foto: AP/Scanpix
Titulētās Norvēģu svarcēlājas, olimpiskās karognesējas Rutas Kasirjes analīzēs atklāts aizliegtais preparāts meldonijs, atklājusi Norvēģijas Antidopinga aģentūra.

Dopinga analīzes 33 gadus vecajai sportiste tika ņemtas šā gada 25. janvārī ārpus sacensībām. Ugandā dzimusī un 1998. gadā uz Norvēģiju pārcēlusies Kasirje skaidro, ka meldoniju lietojusi saistībā ar slimību pēc ciemošanās pie savas ģimenes Ugandā, ziņo izdevums "VG sporten". Aizliegtais preparāts bijis zālēs, kas viņai dotas slimnīcā.

Kasirjei, kura ir divkārtēja Eiropas vicečempione, pagaidām liegts startēt sacensībās, arī Eiropas čempionātā, kas šajā nedēļas nogalē sākas Norvēģijā.

"Es pilnībā uzņemos atbildību par šo gadījumu," izplatītajā preses relīzē saka sportiste. "Tā ir mana atbildība - pārbaudīt, kādas zāles man tiek dotas un man bija jābrīdina treneris par hospitalizāciju un ārstēšanos. Es to neizdarīju un tagad tieku sodīta."

"Es nelietoju aizliegto preparātu apzināti, tas bija zālēs" viņa piebilst. "Apzinos, ka esmu pieļāvusi kļūdu, un man nav, ko vainot. Man vajadzēja aprunāties ar ārstu un jautāt, kādas zāles man tiek dotas, kad biju saslimusi, taču šis nav apzināts pārkāpums."

"Man ļoti žēl, ka Ruta tagad riskē ar diskvalifikāciju," saka viņas treneris Jarleifs Amdāls. "Viņa arī iepriekš Ugandā ir saslimusi, un es šoreiz brīdināju, ka vēl viena saslimšana sagraus viņas fizisko režīmu. Diemžēl man bija taisnība. Ja viņam man būtu visu izstāstījusi ātrāk, mēs atrastu kādus risinājumus. Tad, iespējams, varētu izvairīties no šādām sekām."

"Pēc Pasaules kausa sacensībām novembrī biju ļoti nogurusi un man vajadzēja atpūtu, tāpēc devos [uz Ugandu]," skaidro sportiste, kura iepriekš savā etniskajā dzimtenē bija saslimusi ar malāriju.

Kopš 2016. gada 1. janvāra, kad meldonijs tika iekļauts aizliegto preparātu sarakstā, tas konstatēts jau vairāk nekā 140 sportistu analīzēs, taču visu atlētu vārdi netiek nosaukti. Līdz šim atklāts, ka meldonijs atrasts slavenās tenisistes Marijas Šarapovas, pasaules rekordista ātrslidošanā Pāvela Kuližņikova, pasaules čempiones vieglatlētikā Adebas Aregavi un vairāku citu pasaules un Eiropas čempionu dažādos sporta veidos analīzēs. Lielākā daļa no šiem sportistiem pārstāv Krieviju un Austrumeiropas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!