Foto: Sputnik/Scanpix
Vairāk nekā 60 profesionālu sportistu šogad pieķerti mildronāta jeb meldonija lietošanā, atsaucoties uz antidopinga aģentūru pārstāvjiem, vēsta "The New York Times".

Starp šiem atlētiem ir arī olimpisko spēļu medaļnieki un pasaules čempioni.

Kā daudzkārt ziņots, meldonijs kopš 2016. gada sākuma iekļauts Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto preparātu sarakstā.

"Attiecībā uz pozitīvu meldonija analīžu skaitu es jums varu atklāt, ka pirmdien tie bija 60 nelabvēlīgi gadījumi, bet skaits tupina pieaugt," medijam sacījis WADA runasvīrs Bens Nikolss.

Daudzu sportistu vārdi un lietas pagaidām nav publiskas, jo tiek noskaidroti visi apstākļi.

Iepriekšējos gados veiktā monitoringā atbildīgās iestādes noskaidrojušas, ka 17% Krievijas un 2,2% pasaules atlētu lieto Latvijā radīto mildronātu, iepriekš vēstīja ārvalstu mediji.

"Mēs neesam pārsteigti par šo situāciju, kad kāda viela tiek iekļauta sarakstā un pēkšņi parādās pozitīvas analīzes. Viela sarakstā tika iekļauta, jo tā tikusi lietota un to joprojām lieto, lai uzlabotu sniegumu. Tāpēc sākotnēji vielas lietošanu monitorējām 12 mēnešus," skaidro WADA ģenerāldirektors Deivids Hovmans. "Par to plaši brīdinājām. 2014. gadā, iekļaujot meldoniju monitorējamo vielu sarakstā, mēs devām brīdinājām - hei, esiet uzmanīgi!. Viņi tādi nebija."

Tomēr visu vainu uz sportistiem amatpersona nevēlējās novelt.

Jau ziņots, ka kopš 2016. gada 1. janvāra WADA aizliegto preparātu sarakstā iekļauts meldonijs, kas ir Latvijā plaši zināmā mildronāta sastāvā. Tomēr šo nepilnu divarpus mēnešu laikā meldonija pēdas atrastas vairāk nekā 10 sportistu asinīs, bet skaļākais skandāls saistīts ar Krievijas tenisa zvaigzni Mariju Šarapovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!