Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lai arī krikets galvenokārt ir populārs tikai Nāciju sadraudzības valstīs, ar aptuveni 2,5 miljardiem līdzjutēju tas ir otrais populārākais sporta veids pasaulē. Sporta veida lielo popularitāti novērtē arī televīzijas kompānijas, kas par translācijas tiesībām ir gatavas tērēt miljardiem dolāru.

Latvijā kriketu spēlē ļoti maz cilvēku, tāpēc nav jābrīnās, ja dzirdēts tikai šī sporta veida nosaukums, taču par pašu spēli nekas vairāk nav zināms. Kriketu spēlē ar nūju un bumbiņu, tas ir bezkontakta komandu sporta veids, kurā sacenšas divas komandas ar 11 spēlētājiem uz laukuma. Kriketa laukums ir ar zāles segumu, un tam ir ovāla forma. Galvenie spēles notikumi risinās centrā, taisnstūra formas zonā, kuras garums ir aptuveni 20 metri, bet platums nedaudz vairāk par trim metriem. Šī taisnstūra galos atrodas trīs koka stabiņi jeb vārti. Spēles mērķis ir gūt pēc iespējas vairāk punktu un trāpīt pa pretinieku vārtiem. Punktus gūst komanda, kura izdara sitienus, bet metēji un laukuma spēlētāji cenšas nepieļaut punktu guvumus. Pēc tam komandas mainās lomām. Detalizētus spēles noteikumus var aplūkot video zemāk.

Spēles ilgums ir atkarīgs no tā, kādā formātā tiek spēlēts krikets. T20 kriketa spēle ilgst aptuveni trīs stundas, tiek izspēlēts arī vienas dienas krikets, bet testa krikets var ilgt pat piecas dienas, šis ir tradicionālais spēles formāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!