Foto: stock.xchng
Zaporožjē 77 gadu vecumā miris viens no slavenākajiem un titulētākajiem pasaules svarcēlājiem, divkārtējais olimpiskais čempions, ukraiņu smagsvars Leonīds Žabotinskis, ziņo vietējā pašvaldība.

Savas karjeras laikā Žabotinskis 19 reizes labojis pasaules rekordu, 20 reizes - PSRS rekordu un 58 reizes - Ukrainas rekordu svarcelšanā. Viņš ir četrkārtējs pasaules un divkārtējs Eiropas čempions, kā arī pieckārtējs PSRS čempions.

Pārstāvot Padomju Savienības izlasi, Žabotinskis uzvarēja 1964. gada olimpiskajās spēlēs Tokijā, kur ar komandas biedru Juriju Vlasovu aizvadīja vienu no aizraujošākajām titula cīņām svarcelšanas vēsturē, un 1968. gada Olimpiādē Mehiko.

Slavenais Holivudas aktieris Arnolds Švarcenēgers ne reizi vien uzsvēris, ka Žabotinskis bijis viens no viņa elkiem jaunībā.

Pēc sporta karjeras beigām Žabotinskis absolvēja Kijevas Pedagoģisko insititūtu un strādāja Padomju armijas sporta klubā par treneri. No 1987. līdz 1991. gadam viņš dzīvoja un strādāja Madagaskarā kā militārais konsultants un svarcelšanas treneris. Pēc tam Žabotinskis kļuva par prorektoru Maskavas Biznesa un juridiskās augstskolā, kas ir viena no pirmajām privātajām augstskolām Krievijā.

Ar svarcelšanu nodarbojās arī abi viņa dēli Ruslans un Vilens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!