Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Modernās pieccīņas eksperimentālajā disciplīnā būs dažāda veida šķēršļu pārvarēšana, vēsta Starptautiskā Modernās pieccīņas federācija (UIPM).

Jaunā disciplīna tiks izmēģināta pēc mēneša Ankarā, kur testa sacensībās piedalīsies gan pieccīņnieki, gan dažādu šķēršļu skrējienu speciālisti.

Šķēršļu disciplīnā būs iekļautas dažāda tipa kāpnes, laišanās ar virvi, pusotru metru augstas sienas pārvarēšana, pārvietošanās pa līdztekām un riņķiem ar rokām, līšana zem pusmetru augsta šķēršļa, līdzsvara baļķis, kā arī noslēgumā - rāpšanās pāri ūdenssienai.

Jāšanas aizvietošanai bija pat 60 dažādi piedāvājumi, bet šajā sezonā plānots izmēģināt divus šķēršļu pārvarēšanas veidus. UIPM iepriekš paziņoja, ka šīs disciplīnas izvēlētas, jo ir saderīgas ar pieccīņu, kā arī samazina izmaksas un atvieglo pieejamību.

Izmaiņas sporta veidā plānotas no 2028.gada Losandželosas olimpiskajām spēlēm.

Tikmēr sportistu apvienība "Pentathlon United" vērsās pie Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) saistībā ar plānotajām izmaiņām vienā no šī sporta veida disciplīnā.

Aicinājumu parakstījis arī pērnā gada Tokijas olimpisko spēļu uzvarētājs Džo Čongs no Lielbritānijas un citi atlēti. Viņi iebilst pret jāšanas aizvietošanu ar cita veida šķēršļu pārvarēšanas disciplīnu.

Sportisti atzīmēja, ka UIPM konsultāciju laikā nav uzklausījusi viņu viedokli, kas nav saskaņā ar SOK rekomendācijām. "Pentathlon United" paziņojumā teikts, ka pret izmaiņām šajā disciplīnā ir 95% no 310 aptaujātajiem sportistiem.

Jāšanas disciplīnas nākotne modernajā pieccīņā ir apdraudēta kopš Tokijas olimpiskajām spēlēm, kad pasauli pāršalca video, kurā Vācijas trenere iesita zirgam par to, ka tas atteicās pārvarēt šķērsli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!