Foto: AFP/Scanpix/LETA

Uz iekļaušanu 2028. gada Losandželosas olimpisko spēļu sacensību kalendārā galvenie kandidāti ir motosports, krikets un karatē, vēsta "Inside The Games".

Kopā ar šiem trīs sporta veidiem vēl uz iekļūšanu olimpisko spēļu kalendārā pēc sešiem gadiem kandidē beisbols/softbols, lakross, breikdenss, kikbokss, skvošs un karogu futbols. Visiem deviņiem sporta veidiem jāiesniedz Starptautiskajai olimpiskajai komitejai (SOK) savi pieteikumi ar argumentiem jāiesniedz līdz mēneša beigām.

Pretēji prognozētajam, saīsinātajā kandidātu sarakstā nav sambo, frisbija un tekbola, kuri arī vēlējās savus sporta veidus atrādīt olimpiskajā arēnā 2028. gadā Losandželosā.

Pagaidām nav zināms, kuru disciplīnu izvēlēsies Starptautiskā automobiļu federācija (FIA), bet, visticamāk, tas būs kartings. Iepriekšējo reizi autosports olimpiskajā kalendārā bija 1900. gadā Parīzē.

1900. gada olimpiskajās spēlēs arī līdz šim pēdējo reizi bija krikets, bet softbols un beisbols pērn Tokijā atgriezās olimpiskajā saimē. 2024. gadā Parīzē sportisti nesacentīsies softbolā un beisbolā. Līdzīgi ir ar karatē, kas 2020. gadā debitēja olimpiskajās spēlēs. Lakross divas reizes bijis limbiskajā programmā un vēl trīs reizes bija šī sporta veida paraugdemonstrējumi, karogu futbola (amerikāņu futbola paveida) paraugdemonstrējumi bijuši divās olimpiskajās spēlēs pirms II pasaules kara, bet kikbokss un skvošs nekad nav bijis olimpiskajā kalendārā.

Šobrīd droši par dalību 2028. gada olimpiskajās spēlēs var būt 28 sporta veidi, bet vēl drošās pozīcijās ir bokss, svarcelšana un modernā pieccīņa, par kuru atrašanos olimpiskajā saimē pēdējā laikā ir bijušas diskusijas. SOK savu gala vārdu par jaunajiem sporta veidiem teiks nākamgad Mumbajā.

2028. gada olimpiskās spēles Losandželosā risināsies no 14. – 30. jūlijam, kas būs agrākais laiks vasaras olimpiskajām spēlēm kopš 1924. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!