Foto: F64
Lai gan Latvijas valdība lēma par papildus līdzekļu piešķiršanu, Latvijas Paralimpiskā komiteja (LPK) naudu pasaules čempionāta vieglatlētikā dalības maksai pagaidām aizņēmusies no privātpersonām.

Valdība pagājušajā nedēļā pēc budžeta līdzekļu pārdales LPK piešķīra 30 574 latus, lai paralimpiskā vieglatlētikas izlase varētu piedalīties nākamā gada janvārī Jaunzēlandē paredzētajā pasaules čempionātā.

Tomēr dalības maksa sacensībām jāsamaksā līdz otrdienai, tāpēc pagaidām nepieciešamo summu LPK aizņēmusies no privātpersonām, jo valsts nauda vēl nav ieskaitīta.

"Dalības maksai nepieciešami 6600 eiro (4640 lati) un vakar no mūsu konta pārskaitījām 2200 eiro (1545 latus). Savukārt pārējā summa pēc aizdevuma līguma pamata pārskaitīta no privātpersonu kontiem," izteicās Dadzīte. "Tā bija mūsu vienīgā iespēja, jo, ja nauda netiktu pārskaitīta līdz otrdienai, mūs nepielaistu sacensībām."

Kā ziņots, visu laiku titulētākais Latvijas paralimpietis Aigars Apinis bija izteicis gatavību pārdot 2000. gada Sidnejas paralimpiskajās spēlēs izcīnīto medaļu, lai nodrošinātu braukšanu uz sacensībām. Gatavību pievienoties Apinim izteica arī Latvijas rekordists tāllēkšanā un bobsleja četrinieku ekipāžas bronzas medaļas ieguvējs 1998. gada Kalgari olimpiskajās spēlēs Juris Tone.

Dadzīte apgalvoja, ka citām valstīm šādas problēmas nav bijušas. "Lietuvieši dalības maksu samaksāja jau pirms vairāk nekā mēneša. Tāpat iegādājās lidmašīnas biļetes par saprātīgām cenām un rezervēja viesnīcas," uzsvēra Dadzīte. "Līdzīgi ir arī ar Krieviju, Ungāriju un citām valstīm."

Trauksmi LPK par finanšu trūkumu cēla tikai pirms pusotras nedēļas, kaut Dadzīte uzsvēra, ka līdzekļi tika meklēti jau no februāra.

"Mums pateica, ka valstij naudas vairāk nav. Meklējām naudu, tomēr visi mūsu meklējumi bija neveiksmīgi. Ziedojumos savācām pa 100, 200 latiem un mums būtu pieticis līdzekļu aizsūtīt vienu sportistu ar treneri," izteicās Dadzīte.

Tomēr bez Apiņa, kurš savas karjeras laikā izcīnījis piecas paralimpisko spēļu medaļas - bronzas diska mešanā un lodes grūšanā Sidnejā, zeltu diska mešanā 2004. gadā Atēnās, kā arī zeltu diska mešanā un sudrabu lodes grūšanā 2008. gadā Pekinā - pretendents uz augstākās raudzes medaļām ir arī Edgars Bergs. Arī Bergs startē diska mešanā un lodes grūšanā, bet citā veselības grupā.

"Vai nu Aigaram, vai Edgaram naudas nebūtu pieticis, bet gaidāmais pasaules čempionāts ir vienīgās kvalifikācijas sacensības paralimpiskajām spēlēm vieglatlētiem," uzsvēra Dadzīte.

Kopumā pasaules čempionātā startēs pieci sportisti. Bez Berga un Apiņa uz Jaunzēlandi dosies arī Taiga Kantāne (disks, lode), Dmitrijs Silovs (200 metri, tāllēkšana, šķēps) un Liene Gruzīte (tāllēkšana). LPK cer uz vismaz trīs godalgām un, iespējams, arī kāda jau Latvijas sportistiem piederoša pasaules rekorda labošanu.

"Gada sākumā rēķinājāmies, ka pasaules čempionātā piedalīsies trīs vai četri sportisti, bet jūnijā un augustā risinājās vēl divas kvalifikācijas sacensības, kurās kopumā kvalificējās četri mūsu sportisti. Tomēr no viņiem sūtīsim tikai perspektīvākos, kas ir Dmitrijs Silovs un Liene Gruzīte, bet vēl divi paliks mājās," atklāja LPK prezidente.

LPK cer, ka 2012.gada Londonas paraolimpiskajās spēlēs Latvijas sportisti startēs arī loka šaušanā, šosejas riteņbraukšanā, sēdvolejbolā un un jāšanas sportā.

"Nākamajā gadā notiks kvalifikācijas sacensības, bet esam par 90 procentiem pārliecināti, ka šajos sporta veidos kvalificēsimies Londonai," uzsvēra Dadzīte.

Londonas paralimpiskās spēles 2012.gadā notiks uzreiz pēc Olimpiskajām spēlēm no 29.augusta līdz 9. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!