Foto: F64

Saeimas Sporta apakškomisija un Latvijas Olimpiskā komiteja asi nosoda Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) šonedēļ izteikto iespēju, ka agresora Krievijas un tās atbalstītāja Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties starptautisko sacensību apritē.

SOK pagājušajā nedēļā konsultējusies ar SOK locekļiem, sportistu pārstāvjiem, starptautiskajām sporta veidu federācijām un nacionālajām olimpiskajām komitejām, cenšoties noskaidrot viedokļus par to, kā agresors Krievija un tās atbalstītāja Baltkrievija varētu atgriezties sporta saimē. Visticamāk, tas saistīts ar faktu, ka šogad sākusies atlase uz 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm.

Daudzas pasaules valstis nosodījušas SOK izteikto vēlmi. Pārsteigti par tādu SOK paziņojumu bija sportistu tiesību aizstāvji "Global Athlete" un Ukrainas sportistu grupa, kas kopīgā paziņojumā norāda, ka Krievijas un Baltkrievijas sportistu iespējamā dalība Parīzes olimpiskajās spēlēs tikai stiprinās "Krievijas propagandas mašīnu".

Starptautiskam sašutumam pievienojusies Latvijas Olimpiskā komiteja un Saeimas Sporta apakškomisija.

"LOK nostāja bija, ir un būs nemainīga un principiāla - kamēr notiek karš Ukrainā, Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība olimpiskajās spēlēs zem jebkāda karoga ir nepieļaujama," norāda LOK.

Asi uz SOK izteikto iespēju reaģējusi Saeimas Sporta apakškomisija, kuras vārdā paziņojumu izplatījis komisijas vadītājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis.

"Lēmums Krievijas un Baltkrievijas sportistiem neliegt dalību 2024. gada Parīzes Olimpiskajās spēlēs ir klajā pretrunā ar starptautiskās sporta pasaules un pašas SOK definētajām vērtībām un ir kategoriski nepieņemams. Ar paziņojumiem par īpašu dalības formu iespēju meklēšanu Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, SOK tā ļauj starptautisko sportu, un Olimpiskās spēles jo īpaši, izmantot Krievijas pretlikumīgā agresijas kara Ukrainā normalizēšanai, leģitimizēšanai un uzmanības novēršanai. Atļauja Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties starptautiskās sacensībās ir aiz neitralitātes plīvura piesegta Ukrainā notiekošā kara un Krievijas noziegumu atbalstīšana," teikts paziņojumā. "Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas deputāti aicina Latvijas sporta federācijas un sportistus publiski un tieši paust savu vērtējumu par SOK lēmumu un tā starptautiskajā telpā skaidri un nepārprotami demonstrēt Latvijas tautas un tās sportistu uzticību tiem principiem, kas vieno starptautisko sporta pasauli un visu demokrātisko pasauli."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!