Foto: AP/Scanpix
Krievijas Olimpiskajā komiteja (KOK) 2018. gadā nav atgriezta neviena olimpiskā medaļa, ko 2008., 2012. un 2014. gada olimpiskajās spēlēs izcīnījuši vēlāk par antidopinga pārkāpumiem diskvalificētie Krievijas sportisti, informē organizācija.

Pēdējo medaļu KOK saņēmusi 2017. gada rudenī, kad to atdeva vieglatlēte Anna Čičerova.

Kā ziņojām, Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nupat pieprasījusi Krievijai atgriezt 11 Soču olimpisko medaļnieku godalgas.

"SOK nosūtījusi KOK vēstuli ar pieprasījumu atgriezt visu par antidopinga noteikumu pārkāpumiem diskvalificēto vasaras un ziemas olimpisko spēļu sportistu medaļas, pievienojot tai vārdu sarakstu. Līdz 24. decembrim mums par to jāinformē federācijas, kas jau ir izdarīts, kā arī jāsniedz visa iespējamā palīdzība godalgu atgriešanā," aģentūra TASS citē KOK tiesiskā departamenta vadītāju Aleksandru Briljantovu.

SOK gaida medaļas no vieglatlētēm Marijas Savinovas, Tatjanas Lisenko, Jevgeņijas Kolodko, Marijas Abakumovas, Tatjanas Ļebedevas un citiem, bobslejistiem Aleksandra Zubkova un Alekseja Vojevodas, svarcēlājiem Hadžimurata Akkajeva, Nadeždas Jevstjuhinas, Marinas Šainovas, Svetlanas Carukajevas, Nataļjas Zabolotnajas un citiem.

Krievijas Svarcelšanas federācija norādījusi, ka tās sportisti ignorē pieprasījumus atdot medaļas un organizācijai neesot nekādu iespēju viņus ietekmēt. "Mēs nupat saņēmām vēstuli no KOK, un tā nav pirmā," TASS citē federācijas izpilddirektoru Aleksandru Kiškinu. "Mēs šajā virzienā strādājam kopš 2016. gada beigām, izsūtījām vēstules ne tikai sportistiem, bet arī reģionālajām federācijām, lai tās palīdzētu. Atbilde bija, ka viņi to nevarot izdarīt, jo nav nekādu ietekmēšanas iespēju."

"Daži sportisti ignorē mūsu aicinājumus, citi apgalvo, ka medaļas esot pazaudējuši, bet daļa atlētu likuši saprast, ka medaļas neatdos. Beigās neviens no smagatlētiem, kuru rezultāti 2008. un 2012. gada olimpiskajās spēlēs ir anulēti pēc atkārtotas dopinga analīžu pārbaudes, savas godalgas nav atdevis," piebilst Kiškins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!