Foto: Reuters/Scanpix/LETA
ASV Olimpiskā komiteja (USOC) paziņojusi par vadības maiņu — gada beigās prezidenta amatu pametīs Lerijs Probsts, ziņo aģentūra AFP.

Šo lēmumu Probsts pamato ar veselības apsvērumiem — viņš cīnās ar prostatas vēzi, taču USOC prezidenta atkāpšanās saistīta arī ar skandālu ASV Vingrošanas federācijā, norāda AFP. Kā zināms, ilggadējais ASV vingrošanas izlases ārsts Lerijs Nasars tiesāts par seksuālu uzmākšanos sportistēm. Viņš tagad atrodas mūža ieslodzījumā cietumā.

Probsts no amata atkāpsies 31. decembrī, bet ar 1. janvāri prezidenta pienākumus sāks pildīt Sjūzena Laionsa, kura līdz šim bija komitejas ģenerāldirektore. Viņa saņēmusi vienbalsīgu izpildkomitejas atbalstu.

"Mēs darīsim visu iespējami, lai atjaunotu mūsu sportistu uzticību [organizācijai], īpaši to, kuri cietuši no uzmākšanās," aģentūra AFP citē Laionsu. "Domāju, ka pārmaiņas būs uz labu. Reizēm tās ir nepieciešamas, lai turpinātu kustību uz priekšu."

Lerijs Probsts USOC prezidenta amatā aizvada trešo termiņu. Pirmoreiz viņu ievēlēja 2008., tad atkārtoti 2012. un 2016. gadā. Pilnvaru termiņš Probstam beigtos 2020. gadā. Pēc atkāpšanās viņš zaudēs arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) locekļa statusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!