Foto: F64

Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) jau jūlija vidū informējusi sporta nozari pārstāvošās biedrības par tās darba grupas izvirzītiem kritērijiem prioritāro sporta veidu noteikšanai, vairākas federācijas par to uzzinājušas vien šomēnes, ziņo Latvijas Televīzija.

Jau ziņots, par vairāku sporta veidu pārstāvju reakciju attiecībā uz prioritāro sporta veidu tabulu, ko sastādījusi IZM veidotā darba grupa. Pēc šīs tabulas varētu noteikt tos sporta veidus, kuri pretendēs uz valsts finansējumu.

Kritēriji un sporta veidu tabulas tika izsūtītas darba grupas dalībniekiem pēc 16. jūlijā organizētas darba grupas tikšanās. Nedēļu vēlāk par tabulām ziņoja arī medijs MVP, kas rakstā "Dambrete un sporta dejas kā prioritārie sporta veidi. Kāpēc ne?" detalizēti izskaidroja darba grupas idejas.

Šie materiāli tika izmantoti 12. oktobrī publicētā LTV raidījuma "Sporta studija" sižetā. Vairāku sporta veidu federācijas gan norādījušas, ka tās ar šādu tabulu iepazinušās vien pagājušonedēļ, ziņo Latvijas Televīzija. Piemēram, salīdzinot prioritāro sporta veidu tabulu ar ņirgāšanos par riteņbraukšanu, Latvijas Riteņbraukšanas federācijas (LRF) izpilddirektors Toms Markss iepriekš minējis, ka tikai pēc šī sižeta redzējis jauno prezentāciju.

"Ja nav prezentācijas, nav reakcijas," notikušo situāciju komentē Latvijas sporta federāciju padomes valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis. "Man liekas, ka pēdējo piecu mēnešu laikā, cik ir mūsu informācija, nav bijusi neviena darba grupa vismaz tādā sastāvā, kādā tā tika izveidota. Līdz ar to arī man bija ļoti liels pārsteigums redzēt "Sporta studijas" sagatavotajā materiālā šāda veida izvērtējumu."

Tomēr Latvijas Televīzijas rīcībā esošā e-pasta vēstule liecina, ka pēc 16. jūlija sēdes tabulas nosūtītas gan Fogelim, gan LSFP ģenerālsekretāram Artūram Balodim-Rozītim. Tieši biedrība "Latvijas sporta federāciju padome" vieno 94 valstī esošas sporta federācijas un pārstāv to intereses IZM darba grupā.

Starp vēstules adresātiem bijis arī Kaspars Gorkšs, kura vadītā Latvijas komandu sporta spēļu asociācija (LKSSA) pārstāv 11 federācijas.

IZM sporta departamenta direktors Edgars Severs uzsver, ka pēc 16. jūlija nesaņēma nevienu ieteikumu par projekta pilnveidošanu.

"Mums ir izstrādāts projekts-modelis," sarunā ar LTV klāsta Severs. "Mēs to vasarā prezentējām darba grupai. Pēc tam mēs devām iespēju aptuveni mēnesi paust viedokļus darba grupas locekļiem, kas nepārstāv ministriju. Viedokļi tika pausti "ļoti daudz" – apaļa nulle tika iesniegti par šo pilnveidi."

Piedāvātajos kritērijos 30% veido sporta veida sasniegumi, vēl 30% – masveidība Latvijā, 20% kritēriju tabulās atvēlēti jauniešu iesaistei konkrētā sporta veidā, 15% – sporta veida pieejamībai Latvijā un 5% – dzimumu vienlīdzībai jeb tam, vai ar attiecīgo sporta veidu var nodarboties gan vīrieši, gan sievietes.

Medijs MVP jau norādījis, ka esošie kritēriji paredz federācijām iespēju pretendēt uz daļu no valsts finansējumu, ja tās atbilst diviem no trīs zemāk uzskaitītajiem valsts noteiktajiem mērķiem: olimpiskā medaļa, masveidība Latvijā, nozīmīgums – pasaules slava un Latvijas lepnums.

Kā alternatīva piedāvāta arī tabula, kurā vērā ņemti tikai un vienīgi sasniegumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!