Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 15.martā, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālajā asamblejā LOK prezidents Aldons Vrubļevskis un AS "Swedbank" valdes loceklis Ansis Grasmanis ar diplomiem un naudas balvām 700 latu apmērā svinīgi sveica trīs labākos jaunatnes sporta trenerus un labāko sporta skolas direktori, kuri uzvarēja LOK un "Swedbank" rīkotājā konkursā.

"Jau trešo gadu rīkojot šo konkursu sadarbībā ar ilggadējo partneri "Swedbank", esam secinājuši, ka šis konkurss ir ļoti stimulējošs un motivējošs jaunatnes treneriem," tā atzīst Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis. "Vienlaicīgi tas parāda sporta federāciju aktivitāti savu treneru novērtēšanā. Priecē, ka Latvijā ir pietiekoši daudz aktīvu un zinošu jaunatnes treneru un ar viņu izcilo darbu mēs varam iepazīties, redzot viņu audzēkņus uz goda pjedestāliem dažādās starptautiskās sacensībās."

"Turpinot sadarbību ar Latvijas Olimpisko komiteju, "Swedbank" kā prioritāti izvirza atbalstu sporta izglītībai, kas ir daļa no bankas īstenotās atbalsta programmas, stiprinot izglītību kā vērtību Latvijā un veicinot jauniešu pozitīvu integrāciju sabiedrībā," izsakās "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis. "Sports palīdz apgūt svarīgas dzīves kvalitātes - drosmi, neatlaidību, uzņēmību. Sporta pedagogs ir nozīmīgs padomdevējs un dzīves skolotājs gandrīz katra jaunieša dzīvē. Es aicinu ikvienu novērtēt sporta skolotāju un jaunatnes treneru lomu ne tikai sporta sasniegumu piramīdā un kopā darboties, lai stiprinātu sporta pedagoga profesijas prestižu un kvalitāti."

Konkursa komisija, izvērtējot sporta federāciju iesniegtos pieteikumus, par pagājušā gada labākajiem jaunatnes sporta treneriem atzinusi peldēšanas treneri Vladimiru Širjajevu, airēšanas treneri Pēteri Neiju un paukošanas treneri Vitāliju Sergejevu. Savukārt nominēt labāko sporta skolas direktori konkursa rīkotāji uzticēja "Latvijas sporta izglītības iestāžu direktoru padomei", un tā izvēlējās Limbažu un Salacgrīvas novadu sporta skolas direktori Diānu Zaļupi.

Valmieras Bērnu sporta skolas trenera Vladimira Širjajeva uzraudzībā ar peldēšanu nodarbojas 32 audzēkņi, kuru skaitā ir arī olimpietis Uvis Kalniņš. Londonas Olimpiskajās spēlēs aizvadītajā gadā Kalniņs 100m brīvā stila distancē ierindojās 30.vietā. 2012.gadā Širjajeva audzēknis ir palicis nepārspēts Latvijas čempionātā, kurā Kalniņš izcīnīja uzvaras sešās disciplīnās. Treneris aktīvi darbojas Latvijas Peldēšanas federācijas treneru komitejā, vairākkārt ir bijis Latvijas delegācijas vadītājs starptautiskās sacensībās un ir Latvijas Peldēšanas federācijas prezidija loceklis.

Konkursa laureāts Pēteris Neijs ir Murjāņu sporta ģimnāzijas teritoriālās struktūrvienības "Jūrmala" un biedrības "Airēšanas klubs "Majori"" četrpadsmit jauno airētāju treneris. 2012.gadā viņa audzēkņi Gints Zunde un Krišs Kalniņš izcīnīja sudraba medaļas Pasaules junioru čempionātā pārairu divnieku klasē, bet Eiropas junioru čempionātā ierindojās trešajā vietā. Neijs aktīvi piedalās Latvijas Airēšanas federācijas sacensību organizēšanā un ir bijis vairāku sacensību galvenais tiesnesis.

Savukārt Rīgas 3.Bērnu un jauniešu sporta skolas paukošanas treneris Vitālijs Sergejevs ikdienā strādā ar 31 audzēkni. Viņa skolnieks Renārs Blūmentāls pagājušajā gadā Pasaules junioru čempionātā paukošanā ar floreti ieņēma 10.vietu, bet Eiropas junioru čempionātā ierindojās devītajā pozīcijā. Sergējeva audzēknis ir arī Latvijas čempions junioriem, savukārt pieaugušo konkurencē Blūmentāls izcīnīja bronzas godalgu.

Šajā gadā tika aizsākta jauna tradīcija un pirmo reizi tika rīkots konkurss "Gada sporta skolas direktors". Biedrība "Latvijas sporta izglītības iestāžu direktoru padome" aizklātā balsojumā par labāko sporta skolas direktoru tika atzīta Limbažu un Salacgrīvas novadu sporta skolas direktore Diāna Zaļupe. Latvijas Sporta izglītības iestāžu "Direktoru padome" apvieno 63 sporta skolas un klubus ar vairāk nekā 28 000 audzēkņiem un 1100 treneriem. Aizvadītajā gadā ar Zaļupes aktīvu līdzdarbību ir nodibināts Jaunatnes sporta fonds, kura galvenais uzdevums ir atrast atbalstu un dot iespēju palīdzēt jaunatnes sportam.

Dalībniekus jaunatnes treneru konkursam piesaka Latvijas Olimpisko sporta veidu federācijas, kurām līdz 1.martam bija jāizvirza attiecīgo sporta veidu Latvijas jaunatnes sporta skolu vai sporta klubu treneri darbā ar jauniešiem līdz 18 gadu vecumam. Savukārt labāko sporta skolas direktori nominē "Latvijas sporta izglītības iestāžu direktoru padome".

Izvirzot pretendentus konkursa balvai, tā rīkotāji ņēma vērā ne tikai pagājušā gada sportistu sasniegtos rezultātus sacensībās, bet arī katra trenera personības ietekmi jaunās paaudzes izglītošanā.

2011.gadā par LOK un Swedbank rīkotā konkursa labākajiem jaunatnes treneriem tika atzīti Murjāņu sporta ģimnāzijas struktūrvienības "Bērnu un jaunatnes kamaniņu sporta skolas" kamaniņu braucēju treneris Kaspars Dumpis, tenisa kluba "Fortūna un sports" trenere Jeļena Jakovļeva un bērnu un jaunatnes basketbola skolas "Rīga" treneris Ziedonis Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!