Foto: Publicitātes foto

Distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka, ziemeļu divcīņnieks Markuss Vinogradovs un pludmales volejbolistu tandēms Anete Namiķe un Varvara Brailko sporta talantu programmā "Olimpiskais drafts" ieguvuši naudas balvu 25 000 eiro apmērā, kas piešķir ar mērķi motivēt sasniegumiem pārejas periodā uz pieaugušo sportu, informēja Latvijas Olimpiskā komiteja.

Šī gada sākumā Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) pieteica jaunu programmu "Olimpiskais drafts", kuras mērķis ir identificēt un atbalstīt individuālo Olimpisko sporta veidu jaunos, talantīgos atlētus vecumā no 16 – 20 gadiem.

Programmā pieteicās 81 dalībnieks, no kuriem tika izvēlēti 6 finālisti. Kļūstot par programmas finālistiem, jaunie sporta talanti varēja iegūt 3 naudas balvas 25 000 eiro apmērā un 3 naudas balvas - 5000 eiro apmērā gadā.

Šodien notika "Olimpiskā drafta" žūrijas sēde, kuras sastāvu veido trīs programmas partneru - uzņēmumu vadības pārstāvji: akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" valdes loceklis un finanšu viceprezidents Gints Bumbieris, akciju sabiedrības "LNK Industries" valdes priekšsēdētājs Artjoms Milovs un kompānijas "Amber Beverage Group" valdes priekšsēdētāja Jekaterina Stuģe.

Naudas balvu sadalījumā tika ņemti vērā vairāki aspekti: sportisko rezultātu progress pēdējo divu gadu laikā un dinamika; vieta pasaules reitingā; treniņu apstākļi, treneri un atbalsta komanda; iesniegtā motivācija vēstule vai videostāsts; iespēja nākotnē pārstāvēt Latviju Olimpiskajās spēlēs.

Vienlaikus minētie aspekti tika vērtēti kopsakarā ar mērķi atlasīt unikālākos un īpašākos jaunos sportistus, ar sportistu unikalitāti saprotot to, ka sportists vai sportiste un uzrādītie sasniegumi ir īpaši vai pirmreizīgi Latvijas sportā.

Žūrijas sēdē tika nolemts, ka finansiālo atbalstu 25 000 eiro apmērā saņems:

Distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka

"Olimpiskais drafts" fināliste Patrīcija Eiduka ir distanču slēpotāja ar spēcīgu raksturu. Viņas griba, darbaspējas, talants un kuplās slēpotāju ģimenes atbalsts aizveda sportisti līdz dalībai 2018. gada Phjončhanas Olimpiskajās spēlēs un augstajai septītajai vietai šāgada pasaules U-23 čempionātā.

Ziemeļu divcīņnieks Markuss Vinogradovs

"Olimpiskais drafts" finālists Markuss Vinogradovs 4 gadu vecumā sāka nodarboties ar ziemeļu divcīņu un jau 16 gados piedalījās pasaules čempionātā pieaugušajiem. Gūtā pieredze palīdzēja saprast, ka, ieejot lielajā sportā, būs nepieciešama nopietna sporta bāze. Markusa tuvākie mērķi - stabilitāte Pasaules kausa sacensībās un veiksmīgi starti nākamajās ziemas Olimpiskajās spēlēs.

Pludmales volejbolistu tandēms Anete Namiķe un Varvara Brailko

"Olimpiskais drafts" finālistes Anete Namiķe un Varvara Brailko - pludmales volejbola tandēma dalībnieces - pēc uzvaras 2020. gada Eiropas U-20 čempionātā stiprināja pārliecību par saviem spēkiem un guva motivāciju strādāt tālāk. Tomēr talanta attīstīšanai nepietiek tikai ar smagiem treniņiem un labu treneri - nepieciešama augsta līmeņa spēļu pieredze, ko var nodrošināt tikai starptautiskas sacensības.

Savukārt finansējumu 5000 eiro apmērā saņems šie 3 sportisti:

Kamaniņu braucējs Gints Bērziņš

"Olimpiskais drafts" finālists Gints Bērziņš ir viens no talantīgākajiem jauniešiem kamaniņu sporta vēsturē un jau 18 gadu vecumā spēj konkurēt ar visiem pasaules labākajiem kamaniņu braucējiem. Jau šobrīd viņa kontā ir Olimpiskā zelta medaļa - no 2020. gada Jaunatnes ziemas Olimpiskajām spēlēm. Atliek pierādīt sevi arī pieaugušo sportā - Pekinas 2022. gada ziemas Olimpiskajās spēlēs.

Bokseris Ņikita Gorbunovs

"Olimpiskais drafts" finālists Ņikita Gorbunovs ir apņēmīgs bokseris, kurš vienmēr ar maksimālu atdevi pabeigs iesākto. 17 gadu vecā Latvijas boksa izlases dalībnieka un čempiona līdz šim augstākais sasniegums - 2. vieta Eiropas čempionātā pagājušā gada nogalē. Ņikita grib pārstāvēt savu valsti augstākajā līmenī, un, iespējams, tieši "Olimpiskais drafts" kļūs par viņa atspēriena punktu.

Tenisists Kārlis Ozoliņš

"Olimpiskais drafts" finālists Kārlis Ozoliņš apņēmīgi iet uz savu mērķi - iekļūt pasaules tenisa elitē. Jau šobrīd astoņpadsmitgadīgais tenisists veiksmīgi apvieno dalību gan junioru, gan pieaugušo konkurencē - ITF junioru reitingā Kārlis ieņem augsto 6. vietu, bet 2020. gadā debitēja Latvijas izlases sastāvā Deivisa kausa posmā Ēģiptē.

Līgumi ar LOK tiek slēgti uz 2021.gadu, kas tiek pagarināts uz 2022.gadu, ja ir partneru un privāto uzņēmēju finansējums šim mērķim. Atbalsts tiek piešķirts treniņu darba nodrošināšanai un dalībai sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!