Otrdien Tokijā notiks 2002.gada pasaules futbola čempionāta kvalifikācijas grupu izloze. Uz piedalīšanos pasaules nozīmīgākajā futbola turnīrā, kas notiks Japānā un Dienvidkorejā, pretendē 198 valstis, kas ir jauns aktivitātes rekords.
Rīkotāju statuss nodrošinājis tiesības piedalīties finālturnīrā japāņiem un Dienvidkorejas futbolistiem, bet pasaules čempionu tituls tādas pašas tiesības garantē Francijas valstsvienībai.

Izlozē Eiropas komandas izliktas piecās sadaļās, kurās iekļautās 50 valstsvienības tiks izlozētas deviņās grupās, piecās no kurām būs piecas, bet vēl piecās - sešas komandas.

Latvijas valstsvienība izlikta ceturtajā (D) sadaļā kopā ar Kipras, Ungārijas, Somijas, Islandes, Maķedonijas, Bosnijas - Hercegovinas, Slovēnijas un Velsas izlasēm.

Savukārt spēcīgāko komandu sadaļā iekļautas Spānijas, Rumānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Nīderlandes, Čehijas, Vācijas, Beļģijas un Dienvidslāvijas valstsvienības.

Pasaules čempionāta finālturnīram kvalificēsies visu grupu turnīru uzvarētājas, bet vēl par piecām ceļazīmēm izslēgšanas cīņu pāros cīnīsies otro vietu ieguvējas, kurām pievienosies viena Āzijas komanda.

Āzijas kontinenta 40 komandas vispirms tiks sadalītas 10 apakšgrupās pa četrām izlasēm. Apakšgrupu uzvarētāji tiks sadalīti divās grupās pa piecām komandām, un šo grupu uzvarētāji kvalificēsies finālturnīram, bet otro vietu ieguvēji izslēgšanas cīņās noskaidros, kura vienība drīkstēs mēroties spēkiem ar kādas Eiropas kvalifikācijas grupas otrās vietas ieguvēju.

Dienvidamerikas 10 valstu komandas kvalifikācijas turnīru aizvadīs pēc apļa sistēmas, un uz Japānu un Dienvidkoreju dosies pirmo četru vietu ieguvēji, bet piektās vietas īpašnieks par iespēju doties uz finālturnīru cīnīsies ar Okeānijas grupas uzvarētāju.

Ziemeļamerikas 12 valstu izlases sadalītas trijās apakšgrupās. Pa divām labākajām komandām no katras apakšgrupas izveidos sešu komandu grupu, kura aizvadīs spēles pēc apļa sistēmas, un trīs labākās kvalificēsies 2002. gada finālturnīram.

Savukārt Āfrikas piecas laimīgās komandas noskaidrosies pēc divu kārtu atlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!