Foto: F64

Piektdien Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) veikusi grozījumus līgumā ar Latvijas Paralimpisko komiteju, novēršot iespējamus šķēršļus valsts finansējuma saņemšanā atsevišķu sporta veidu pārstāvjiem, informēja IZM komunikācijas nodaļā.

Grozījumi paredz finansiālā pabalsta saņemšanu situācijās, kas varētu rasties, individuālo sporta veidu pārstāvjiem piedaloties vienās sacensībās ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, kas tur atrodas neitrālā statusā.

Kā atzina Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte, šādi apstākļi nākotnē varētu rasties ratiņtenisa un parariteņbraukšanas sportistiem, kuru starptautiskās federācijas atļauj starptautiskās sacensībās piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem neitrālā statusā.

Šonedēļ IZM mainīja viedokli un tomēr nodrošinās pilnu finansējumu Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportistiem Jeļenai Ostapenko, Tomam Skujiņam un Kristam Neilandam, kuri ir piedalījušies sacensībās kopā ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem.

IZM norādīja, ka, izvērtējot apstākļus, kas saistīti ar finansiālā pabalsta aizturēšanu LOV sportistiem Ostapenko, Skujiņam un Neilandam, kā arī uzklausot Latvijas Riteņbraukšanas federācijas un Latvijas Tenisa Savienības viedokli, IZM sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) ir sagatavojusi grozījumus līgumā par valsts finansiālo atbalstu LOV sportistiem.

"Sportistiem ieturētā nauda tiks izmaksāta tiklīdz grozījumi stāsies spēkā. Tās nav nekādas milzu summas," apliecināja LOK Komunikācijas daļas vadītāja Dace Gulbe. "Šī nauda nekur citur netika novirzīta, vienkārši tika ieturēta. Labi, ka beigās sanāca kā sanāca. No rīta par to vēl bija bažas."

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" norādīja, ka viņai ir grūti pateikt, kurā līmenī ir ieviesusies kļūda, taču labi, ka esot atrasts risinājums. "Nevienā brīdī nav bijis mērķis aizskart kādu sportistu personīgi. Atceroties, ka blakus ir karš, mums ir jābūt ļoti uzmanīgiem, kā mūs var ietekmēt šī agresīvā kaimiņa rīcības," pauda Čakša.

Kā ziņots, saskaņā ar Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) līgumu ar IZM LOK valdes sēdē lēma par finansējuma pārtraukšanu riteņbraucējiem Tomam Skujiņam un Kristam Neilandam, tenisistei Aļonai Ostapenko, kuri ir piedalījušies sacensībās kopā ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, apliecināja LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks.

Februāra beigās izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" uzsvēra, ka nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās kopā ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!