Foto: AFP/Scanpix
Mūsdienu sporta olimpiskā kustība Jaungada dienā svinēja sava "tēva", barona Pjēra de Kubertēna 150.dzimšanas dienu.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge saistībā ar nozīmīgo notikumu savu svinīgo uzrunu publicējis prestižajā itāļu sporta laikrakstā "La Gazzetta dello Sport", ar kuru modernās olimpiskās spēles ir vienaudži. 1896.gada 3.aprīlī iznāca laikraksta pirmais numurs, bet pēc trīs dienām Atēnās sākās mūsdienu pirmās olimpiskās spēles.

Roge vēl reizi uzsvēra Kubertēna nozīmi – ne tikai olimpiskās kustības, bet visas pasaules attīstībā. "Saistībā ar olimpiskajām spēlēm, Kubertēns mums ir devis olimpiskos apļus – vienu no pazīstamākajiem simboliem pasaulē, ieviesa atklāšanas un noslēguma ceremonijas, sportistu zvērestu un olimpisko muzeju. Tomēr visnozīmīgākā ir ar Kubertēna roku rakstītā Olimpiskā harta, kura ietvertas visas olimpiskās kustības vērtības, kas ietekmējušas olimpiskās kustības attīstību."

SOK pašreizējais prezidents norādīja, ka olimpiskajā kustībā ir savas problēmas, "Viens gan ir skaidrs: Kubertēns būtu priecīgs, jo viņa ideāli dzīvo. Esmu pārliecināts – tie šobrīd ir daudz nozīmīgāki kā vēl nekad."

Roges uzruna olimpiskajai kustībai ir viena no pēdējām SOK prezidenta amatā. Pēc SOK prezidenta amatā pavadītiem 12 gadiem Roge šogad atstās šo amatu un SOK vēlēs savu devīto prezidentu organizācijas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!