Foto: Reuters/Scanpix

Kopš Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir nolēmusi atkārtoti pārbaudīt 2008. un 2012. gada olimpisko spēļu laikā sportistu nodotās dopinga analīzes, ar nepatīkamu regularitāti pienāk ziņas par pozitīviem analīžu iznākumiem, anulētiem rezultātiem un atņemtām medaļām.

Šķiet, 2008. gada Pekinas spēles un tām sekojošās Londonas olimpiādes oficiālo rezultātu sadaļas vēl ilgi būs "atvērtas", jo analīžu pārbaudes vēl turpinās, un nevienu no sacensību protokoliem līdz ar to nevar nosaukt par oficiāliem.

Līdz šim dopinga vissmagāk skartie sporta veidi ir svarcelšana un vieglatlētika. Jaunākā SOK informācija bija par vēl 12 pozitīvu dopinga analīžu atradumiem, no kuriem deviņi bija svarcēlāji, bet trīs no tiem turklāt - medaļu ieguvēji.

Svara kategorijā līdz 94 kilogramiem pa abām olimpiādēm pieķerti kopumā 10 sportisti, ieskaitot medaļniekus. Tā Londonas spēļu zelta medaļu var saņemt piektās vietas ieguvējs irānis Saīds Mohammadpurs, bet bronzas un sudraba medaļa pienāktos attiecīgi astoto un devīto rezultātu uzrādījušajiem dienvidkorejietim Mindžejam Kimam un polim Tomašam Zielinskim.

Svara kategorijā, ko pārstāv Latvijas svarcēlājs Artūrs Plēsnieks - līdz 105 kg - pieķerts tikai viens sportists, Krievijas svarcēlājs Dmitrijs Lapikovs, kurš ieguva bronzu Pekinas olimpiskajās spēlēs. Plēsnieks šajā olimpiādē nepiedalījās.

Kā ziņojām, viss goda pjedestāls "iekritis" arī sieviešu sacensībās svara kategorijā līdz 75 kg, kur Londonas olimpiskās čempiones tituls var nonākt pie ceturtās vietas īpašnieces, spānietes Lidijas Valentīnas.

Lielākā daļa "iekritušo" ir lietojuši anabolisko steroīdu turinabolu, daļa - stanozololu, bet krievu svarcēlāja, Londonas olimpisko spēļu vicečempiona Aleksandra Ivanova analīzēs atrasts tamoksifēns, ko lieto krūts vēža ārstēšanai.

Svarcelšanā izveidojusies tā absurdā situācija, ka par olimpiskajiem čempioniem tagad tiek nosaukti sportisti, kuri olimpiādē medaļām ne tuvu nebija. Šī situācija ir izsaukusi dalītas jūtas - no vienas puses, ir apbalvošana ceremonija sacensību laikā ar valsts himnu, karoga pacelšanu un visas pasaules uzmanību. Šie sportisti ir čempioni. Tie, kuri pēc dopinga lietotāju diskvalifikācijas tagad saņem medaļas un ierakstus sacensību galīgajos protokolos, neko no tā nesaņem, izņemot apziņu, ka viņi ir cīnījušies godīgi. Krievija, kuras sportisti ir vai katrā SOK ziņojumā par jaunākajiem dopinga gadījumiem, kā arī Kazahstāna, piesaucot tiesvedību un likumdošanu, iestājas par to, lai medaļas, diplomi un goda raksti šiem sportistiem netiek atņemti, jo tā esot SOK izdomāta prasība. Savukārt tie, kuri titulu saņem pēc rezultātu korekcijas, īpaši izceļ situācijas godīgumu, jo ir zaudējuši blēžiem. Tikai viņiem nav iespēju stāvēt uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena, redzēt, kā virs olimpiskā stadiona plīvo viņu valsts karogs un dzirdēt savas valsts himnu, viņu uzvara ir tikai ieraksts labotā sacensību protokolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!