Foto: Reuters/Scanpix
Tokijas olimpisko un paraolimpisko spēļu pārcelšana uz citu laiku Japānai varētu izmaksāt aptuveni 5,8 miljardus ASV dolāru (5,4 miljardus eiro), vēsta vietējie eksperti.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) tuvāko četru nedēļu laikā lems par 2020.gada Tokijas Olimpiādes norisi, pieļaujot arī spēļu pārcelšanu.

Pirmdien pirmo reizi par spēļu pārcelšanu tika runāts arī Japānas valdības sanāksmē.

Tikmēr japāņi pēc pirmajām spekulācijām nesēdēja rokas klēpī salikuši un veica jau pirmos aprēķinus. Kansai universitātes ekonomikas profesors Katsuhiro Mijamoto pavēstījis, ka Olimpiādes pārcelšana Japānai varētu izmaksāt ap 5,4 miljardiem eiro.

Lai arī Olimpiādes atcelšana netiek izskatīta, profesors aprēķinājis, ka pilnīga pasākuma atcelšana izmaksātu ap 4,5 triljonus jēnu (380 miljardus eiro).

Tikmēr "SMBC Nikko Securities" vadošais ekonomists Juniči Makino laikrakstam "Business Daily" norādīja, ka Olimpiādes pārcelšana varētu izmaksāt ap 670 miljardiem jēnu (5,6 miljardiem eiro). Savukārt pilnīga olimpisko spēļu atcelšana izmaksātu 7,8 triljonus jēnu (658 miljardus eiro).

Pirmdien uz SOK vēl lielāku spiedienu izdarīja Kanāda un Austrālija. Abu valstu Olimpiskās komitejas paziņoja, ka gadījumā, ja olimpiskās spēles netiks pārceltas uz nākamo gadu, tajās nepiedalīsies neviens Kanādas vai Austrālijas valsts piederīgais.

Ārzemju mediji vēsta, ka par šādu soli varētu izšķirties arī Ķīna un Polija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!