Foto: Publicitātes foto
Nedēļas nogalē Talsu apkārtnē ar Pasaules ranga sacensībām "Kurzemes pavasaris" tika atklāta 2017. gada Latvijas kausa izcīņa orientēšanās sportā, kurā uz pjedestāla augstākajiem pakāpieniem kāpa sportisti no orientēšanās lielvalstīm - Zviedrijas un Norvēģijas, portālu "Delfi" informēja Latvijas Orientēšanās federācijas pārstāve Aija Pakalna.

Savukārt kopvērtējumā 2. vietu sieviešu elites grupā izcīnīja Sandra Grosberga, bet 3. vieta vīru elitē Artūram Pauliņam.

Sacensības ilga divas dienas, pulcējot kopumā teju 800 dalībnieku gan no Latvijas, gan tuvākām un tālākām kaimiņvalstīm. Pirmajā dienā dalībnieki veica vidējo, bet otrajā dienā garo distanci, uzvarētāju nosakot abu dienu izcīnīto rezultātu summā. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, elites grupas dalībnieku skaitu papildināja daudz ārzemju orientieristi, kuri nelaida garām iespēju gan krāt vērtīgos Pasaules ranga (WRE) punktus, gan iespēju izmēģināt spēkus apvidū, kas līdzīgs šogad gaidāmajam Pasaules čempionātam orientēšanās sportā Igaunijā, norāda Pakalna.

Viņa informē, ka sacensībām bija izvēlēts tehniski ļoti sarežģīts apvidus ar vidēju skrienamības pakāpi, neizteiktu stigu un taku tīklu, kas mazliet parocīgāks tomēr izrādījās pieredzes bagātajiem ārzemju orientieristiem. Sieviešu elitē pārliecinoša līdere abu dienu kopvērtējumā - Emma Johansone ("Swedish Orienteering federation") no Zviedrijas -, kura Latvijā startēja pirmoreiz.

"Tā bija lieliska sagatavošanās šī gada Pasaules čempionātam orientēšanās sportā Igaunijā, jo apvidus šeit ir līdzīgs - kompass kļūst par labāko draugu, lai spētu atrast pareizo virzienu un ceļu cauri zaļajiem apvidiem," atzina sportiste. Sacensībās iegūtais rezultāts papildinās viņas punktu bilanci Pasaules rangā, kur Johansone šobrīd ierindojas 16. vietā.

Abu dienu kopvērtējumā viņai savu tuvāko sekotāju Sandru Grosbergu ("CPSS/Meridiāns/Pārgauja") izdevās apsteigt par deviņām minūtēm 18 sekundēm, kamēr trešo vietu izcīnīja zviedriete Alva Olsone ("Linköpings OK"), no uzvarētājas atpaliekot 10 minūtes un 47 sekundes.

"Rezultāts Kurzemes pavasarī dažos aspektos varbūt mani nedaudz pārsteidza, tomēr kopumā ir diezgan likumsakarīgs - aizvadīju pusgadu ilgu ziemas treniņperiodu principā bez traumām. Krietni pieliku pie orientēšanās apjoma, kas aizvadītajā ziemā sastādījusi vismaz 50% no kopējā treniņu skaita. Droši vien tā dēļ arī jūtos daudz pārliecinātāka par sevi mežā, un ''Kurzemes pavasarī'' orientēšanās pārāk lielas problēmas nesagādāja," aizvadītās sacensības komentē Grosberga. "Ar skriešanas ātrumu gan šobrīd īpaši nevaru lepoties, jo būtībā tikai pagājušajā nedēļā sāku nopietni skriet intervālus, bet līdz svarīgākajiem sezonas startiem vēl ir tieši tik daudz laika, lai to visu sakārtotu. Ja ar treneri visu izdarīsim pareizi un spēšu palikt netraumēta, tad šai vajadzētu būt ļoti labai sezonai."

Tikmēr pašmāju vīru elites pārstāvji ārzemju orientieristu radīto konkurenci izjuta ļoti spēcīgi jau pirmajā sacensību dienā - labākais mūsējo rezultāts vidējā distancē bija pagājušā gada "Kurzemes pavasara" uzvarētāja Artūra Pauliņa ("Azimuts OK-Sm BJSS") izcīnītā 9. vieta, no uzvarētāja, Ukrainas pārstāvja Oleksandra Kratova, atpaliekot divas minūtes 10 sekundes.

Tā kā vairums pirmās dienas līderu garajā distancē nestartēja, konkurence kopvērtējumā kļuva mazāk sīva, tomēr ne mazāk interesanta, uzsver Latvijas Orientēšanās federācijas pārstāve. Galu galā kopvērtējumā Artūram Pauliņam izdevās izcīnīt trešo vietu, no pirmās vietas atpaliekot vien mazliet vairāk nekā četras minūtes, otrajā vietā Dimitrijs Mihalkins ("Eridan") no Baltkrievijas, bet pirmais - Hāvards Haga no Norvēģijas ("Nydalens SK").

Pēc finiša norvēģu orientierists atzina, ka distance bijusi interesanta, un viņš tajā juties spēcīgs. "Sacīkste bija grūta - bija daudz kontrolpunktu, daudzas variantu izvēles un tā bija fiziski ļoti prasīga. Manuprāt, tieši tādai garajai distancei jābūt. Es pieļāvu maz kļūdas, tāpēc esmu ar rezultātu apmierināts," tā Haga pēc apbalvošanas ceremonijas.

Latvijas Orientēšanās federācijas pārstāve atgādina, ka sestdienas vakarā Talsos norisinājās arī Latvijas sprinta kausa pirmais posms, kas pilsētas deviņos pakalnos un vēsturiskā centra līkločos pulcēja vairāk nekā 350 dalībniekus. Sacensība izvērtās ļoti interesanta par spīti tam, ka daļa Latvijas sprinta speciālistu izvēlējās tajā nepiedalīties, taupot spēkus svētdienas garajai distancei, skaidro Pakalna. Sieviešu elitē ar 46 sekunžu pārsvaru pār tuvāko sekotāju uzvaras laurus plūca Elizabete Blūmentāle ("Ozons/RSP"). Otro vietu izcīnīja Anna Eleonora Freimane ("Auseklis IK"), bet trešā - Josefīne Greinere ("OSC Kassel") no Vācijas, 59 sekundes aiz uzvarētājas.

Savukārt vīriešu elitē pirmo vietu izcīnīja sprinta speciālists un viens no ātrākajiem orientieristiem pasaulē Mišels Janiks ("Turun Metsankavijat") no Norvēģijas. "Šīs bija tikai manās otrās sacensības Latvijā, tāpēc īsti nezināju, ko gaidīt, bet distance bija ļoti aizraujoša - daudz kontrolpunktu un virzienu maiņas, kas sprintā ir ļoti svarīgi," iespaidos par distanci pēc finiša dalījās Janiks. Arī uz sprinta pjedestāla otrā pakāpiena kāpa norvēģis - Ostins K. Osterbro ("IFK Lidingö SOK") -, bet trešajā vietā ierindojās Dāvis Dišlers ("Ozons"), no spēcīgā uzvarētāja atpaliekot 19 sekundes.

Latvijas kausa izcīņa turpināsies nākamnedēļ, 15. un 16. aprīlī, ar sacensībām "Ziemeļu divdienas" Carikavas apkārtnē.

Latvijas kausa izcīņa ir Latvijas Orientēšanās federācijas organizēts orientēšanās sacensību seriāls, kas 2017. gadā sastāv no 16 posmiem un notiek no aprīļa līdz oktobrim. Sacensību kopvērtējumā tiek noskaidroti Latvijas kausa ieguvēji 34 vecuma un meistarības grupās, tostarp arī vīriešu un sieviešu elites grupās. Atsevišķi tiek organizēta arī Latvijas kausa izcīņa orientēšanās sprintā un stafetēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!