Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija tomēr neplāno liegt Latvijas sportistiem piedalīties komercsacensībās, ja tajās startē Krievijas un Baltkrievijas sportisti, neatkarīgi no viņu statusa, informē IZM.

Par sportu atbildīgā izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša pirmdien, 13. februārī, tikās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkeviču. Tikšanās laikā viens no apspriestajiem jautājumiem bija Latvijas sportistu dalība starptautiskajās sacensībās. Latvijas sportistu dalība starptautiskajās sacensībās bija viena no tikšanās tēmām, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) 25. janvāra paziņojumā aicināja meklēt risinājumus, lai agresora Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas sportisti varētu piedalīties starptautiskās sacensībās.

Ministri ļoti atzinīgi novērtēja Latvijas sportistu, sporta organizāciju, valsts pārvaldes iestāžu un augstāko amatpersonu vienoto un stingro pozīciju, nosodot SOK nostāju un paužot gatavību nepiedalīties starptautiskās sporta sacensībās, ja tajās tiks pieļauta Krievijas vai Baltkrievijas sportistu vai komandu dalība zem jebkāda veida karogiem. Abu ministriju darbības koordinācija šajā jautājumā tiks turpināta, norāda IZM.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī Izglītības un zinātnes ministrijas iecere līgumos par valsts sporta budžeta līdzekļu piešķiršanu iekļaut nosacījumu, ka valsts budžeta līdzekļi nevar tikt novirzīti tiem sportistiem un sporta darbiniekiem, kas piedalās sporta sacensībās, kurās piedalās arī Krievijas vai Baltkrievijas sportisti - neatkarīgi no to statusa (tai skaitā neitrālā) un starptautisko sporta federāciju noteikumiem un lēmumiem.

Līdz šim sporta likumā ir iestrādāta atruna, ka Latvijas sportisti nedrīkst piedalīties sacensībās Krievijā un Baltkrievijā, pretējā gadījumā zaudējot valsts vai pašvaldības finansējumu. Savukārt komandas nedrīkst piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sacensībās, kā arī starptautiskās sacensībās, kurās vairāk nekā puse dalībnieku ir no Krievijas vai Baltkrievijas.

Diskutējot par individuālo sportistu dalību sacensībās, Čakša iepriekš Latvijas medijos izteicās, ka nedrīkstētu pieļaut Latvijas sportistu dalību arī komersacensībās, ja tajās startē Krievijas vai Baltkrievijas sportisti jebkurā statusā. Šādi nosacījumi liegtu, piemēram, Latvijas labākajai tenisistei Jeļenai Ostapenko, riteņbraucējiem Tomam Skujiņam, Kristam Neilandam un Emīlam Liepiņam, Ziemeļamerikā spēlējošajiem Elvim Merzļikinam, Teodoram Bļugeram, Zemgum Girgesonam un Rūdolfam Balceram, kā arī vēl vairākiem sportistiem startēt Latvijas izlases rindās.

Tomēr tagad par sportu atbildīgā ministre viedokli ir mainījusi. Tikšanās laikā Čakša un Rinkevičs vienojās, ka jautājumos, kas skar Latvijas profesionālo sportistu individuālu dalību komercsacensībās (piemēram, tenisā un riteņbraukšanā), kurās vienlaikus ar Ukrainas sportistiem piedalās arī Krievijas un Baltkrievijas sportisti, būtu jāņem vērā nostāja, kādu līdzīgās situācijās ieņem Ukrainas par sportu atbildīgās organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!