Foto: Vida Press
Divkārtējā olimpiskā čempione vingrošanā Tatjana Gucu apsūdzējusi seškārtējo olimpisko čempionu Vitāliju Ščerbo izvarošanā, kas notikusi pirms 27 gadiem, atklājusi sportiste sociālajos tīklos.

Izvarošana notikusi 1991. gadā sacensībās Štutgartē, kad Gucu bijusi 15 gadus veca, bet Ščerbo bija 19 gadi.

"Pēc 27 gadiem es esmu saņēmusies drosmi. Tatjana Toporova, kuru es uzskatīju par savu draudzeni un biedru PSRS izlasē, paldies tev, ka nesaņēmies drosmi, kad man tas bija vajadzīgs vairāk par visu, lai aizstāvētu mani un pacīnītos par sieviešu tiesībām. (..) Tu tur biji un visu dzirdēji, bet neko nedarīji, lai mani pasargātu… Rustam Šaripov, paldies tev, ka tu biji labs draugs savam biedram un neaizsargāji mani, kad man bija 15 gadu," ierakstījusi Guca savā Facebook" kontā. "Tas, kurš mani izvaroja 1991. gadā Štutgartē, – Vitālijs Ščebro. Monstrs, kura dēļ es biju ieslēgta savā krātiņā. Es zinu, ka tu mēģināsi sevi aizsargāt. Taču mani pierādījumi ir spēcīgāki par taviem vārdiem. Tagad es esmu spēcīgāka nekā jebkad iepriekš. Tu vairs nespēsi mani salauzt. Tas ir mans pelnrušķītes stāsts. Es to esmu pārdzīvojusi, un atbalstīšu katru, kas baidās atklāties, es centīšos būs pārliecināta par saviem spēkiem."

Ščerbo sešas olimpiskās zelta medaļas izcīnīja 1992. gada olimpiskajās spēlēs Barselonā. Šobrīd leģendārais baltkrievu vingrotājs dzīvo ASV, Lasvegasā, kur izveidojis savu vingrošanas skolu.

Tatjanas Gucu komandas biedrene Tatjana Toporova, kurai sportiste pārmet neiesaistīšanos situācijā, izteikusies, ka neko nezina par šo izvarošanu.

"Gribu teikt, ka man nav ne jausmas ne par kādu izvarošanu manā klātbūtnē," portāls "sport.tut.by" citē bijušo vingrotāju. "Es neredzēju, ka būtu kaut kas tāds noticis. Bija draudzīgas attiecības, un ne vairāk. Es tai laikā biju tikpat maziņa kā viņa. Piedodiet, mēs esam sportisti! Esmu pārliecināta, ka nekādas kriminālas situācijas tur nebija. Mēs bijām aizņemti ar sportu, tajā konkrētajā reizē atbraucām uz Štutgarti sacensties nevis, piedodiet, nodarboties ar maucību."

Toporova norāda, ka viņai neesot nekā slikta, ko teikt, nedz par Gucu, nedz Ščerbo, taču par bijušās draudzenes apsūdzību arī viņai esot nepatīkami pārsteigta. "Es esmu šokā! Kāpēc viņa pateica ko tādu?" saka sportiste. "Atceros, toreiz sacensības vīriešiem beidzās, bet nākamajā dienā uz starta vajadzēja iziet sievietēm. Viņi atnāca, lai dalītos priekā, kā kuram pagājusi sacensību diena. Vienkārši aizsēdējāmies līdz vēlam vakaram. Mums vajadzēja iet gulēt, un es lūdzu Vitāliju iet uz savu istabu."

"Protams, viņš varbūt nedaudz līda viņai klāt, taču tā, lai to varētu nosaukt par vardarbību? Nē! Lai viņai uz tāda fona būtu stress, to es, godīgi sakot, neatceros," piebilst Toporova. "Jā, jau daudz gadu pagājis, bet lai vardarbība… Nē, manā klātbūtnē ne."

Seškārtējā olimpiskā čempiona māte Gucu izteikumus nodēvējusi par murgiem.

"Tas ir pilnīgs murgs!" izdevums "Narodnaja voļ" citē Valentīnu Ščerbo. "Un visnepatīkamākais ir tas, ka manam dēlam tagad būs jātaisnojas, un, kā saka, jāpierāda, ka tu neesi kamielis. Jo apsūdzēt gandrīz pēc 30 gadiem ir vienkāršāk par vienkāršu. Un te jautājums: pirms tam Tatjanai Gucu tādai "atklāsmei" pietrūka laika? Kāpēc gaidīja? Kāpēc nepaziņoja to "uz karstām pēdām"? Tagad viņa sagādājusi sensāciju. Protams, vajadzīgais efekts būs sasniegts – Gucu atkal nonāks masu mediju uzmanības lokā. Daudz sarežģītāk būs attaisnoties tam, kuru apsūdzēja."

"Kāda jēga apsūdzēt Vitāliju? Varbūt Tatjana zina, ka dēlam Amerikā ir bizness, grib no viņa izspiest naudu? Esmu pārliecināta, ka viņš aizstāvēs savu labo vārdu," piebilst baltkrievu vingrotāja māte. "Kādas attiecības Vitālijam ar Tatjanu bija laikā, kad viņi bija sportisti? Draudzīgas. Kopā bija nometnēs, sacensībās… Dēls draudzējās gan ar Taņu, gan pārējām vingrotajām. Varbūt Vitālijs Ščerbo visu sieviešu komandu izvarojis? Muļķības. Un es neesmu dzirdējusi, ka kāds no bijušajiem sportistiem būtu apstiprinājis Tatjanas Gucu izteikumus."

Tatjanas Gucu paziņojumu "Facebook" komentējusi arī vēl viena olimpiskā čempione vingrošanā, baltkrieviete Svetlana Boginska.

"Man ļoti žēl uzzināt šo Tatjanas Gucu stāstu, mana sirds salūza, kad uzzināju, ko viņa pārcietusi," raksta Boginska. "Es esmu sieviete, kas vienmēr pastāvēs par cilvēkiem, ko zinu un par ko rūpējos. Viens no tiem Tatjanas stāstā, ko es personiski pazīstu 28-29 gadus, ir Rustams Šaripovs. Ar viņu esmu bijusi kopā daudzos izbraukumos vēl vingrošanas karjeras laikā un uzstājos šovā pēc olimpiādes. Viņš jebkurā situācijā personiski ir iestājies ne tikai par mani, bet arī par citiem. Rustams ir viens no dižākajiem cilvēkiem, ko esmu jebkad satikusi, viņš ir labs draugs, treneris, tēvs un vīrs. Es vienkārši gribu paziņot, ka viņš nekad nepaliktu malā šādā situācijā."

Gucu atklāsme notikusi laikā, kad plašu popularitāti ieguvusi kustība, kas aizsākās ar vairāku Holivudas aktrišu apsūdzību režisoram Hārvijam Vainstīnam. Pēc šīs informācijas nonākšanas sabiedriskajā telpā, sievietes sociālajos tīklos ir sākušas publicēt stāstus par savu pieredzi, ciešot no seksuālas uzmākšanās, izmantojot tēmturi #MeToo jeb #EsArī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!