Foto: Privātais ahīvs
Ir atpūtnieki, kas alkst pēc pieczvaigžņu viesnīcām un augstceltnēm, citi dod priekšroku neparastām naktsmājām, tomēr citiem tā vien gribas izrauties no visa un visiem uz kādu vietu, kur ir sajūtama dabas klātbūtne, lai pabūtu ar sevi un atjaunotu spēkus. Brīvdienu māja "Dabas osta" ir apsverams variants, kur būs iespēja sajust un izdzīvot dabas pieskārienu.

"Dabas ostas" saimnieki Andrejs un Anete Ķipuri atklāj, ka, ceļojot pa dažādām vietām, atskārtuši, ka viņiem svarīga ir ūdens klātesamība, jo, viņuprāt, tas atpūtas vietai un naktsmītnei piešķir zināmu šarmu, turklāt ļauj baudīt daudzveidīgākas relaksācijas iespējas.

Domājot par savu brīvdienu māju, viņi jau pašos pirmsākumos zināja, ka radīs vienu nelielu, bet mūsdienu ērtībām atbilstošu brīvdienu māju ar daudzveidīgām atpūtas iespējām, kas saistītas ar ūdeni, proti – mini spa. "Mūsu izvēlētā vieta šķita kā radīta šim nolūkam – kluss meža ieloks, dīķis, netālu esošais ezers. Turklāt blakus nav kaimiņu, līdz ar to iespējama patiešām privāta atpūta," stāsta saimnieki.

Bez šaubām, Ķipuriem gribējies radīt kaut ko neparastu, proti, kaut ko tādu, ar ko atšķirties no citiem. Domājot iespējamos mājas projekta variantus, viņiem iepatikusies ideja par bišu šūnas formas pielietojumu. Pateicoties šādai formai, stūru atvērums rada plašuma sajūtu. "Mūsuprāt, tieši šāds nestandarta risinājums bija vajadzīgs, lai viesi varētu vislabāk ieraudzīt un izbaudīt dabas krāšņumu un daudzveidību jebkuros laikapstākļos no dažādiem skatupunktiem, saglabājot komfortu. Apkārtnē saglabāti visi esošie koki, tā apzināti atstāta neskarta, lai tajā aizvien labi justos šajā vidē dzīvojošie zvēri un putni," stāsta Andrejs un Anete.

Ideja par brīvdienu māju radās jau pirms 15 gadiem


Vaicājot pirms cik ilga laika radās ideja par brīvdienu mājas izveidošanu, saimnieki nedomājot atbild, ka tas noticis jau pirms 15 gadiem, kad saimnieks Andrejs vēl dzīvoja un mācījās Rīgā. Toreiz idejas īstenošanai gan nebija piemērotas vietas un finansiālie līdzekļi.

Foto: Privātais arhīvs

Konkrētas "aprises" šī doma ieguva, kad 2020. gadā Lauku atbalsta dienestā bija iespējams iesniegt "LEADER" projektu lauku tūrisma jomā. Ķipuru ģimenes piedāvātā ideja tika akceptēta. Pēc tam jau sekoja apjomīgais un darbietilpīgais projekta realizācijas posms. Un pirmie viesi brīvdienu mājā "Dabas osta" tika uzņemti 2021. gada oktobrī.

Viss romantiskai un mierpilnai atpūtai

Brīvdienu māja uzņem viesus visu cauru gadu. Tajā ir viss nepieciešamais romantiskai un mierpilnai atpūtai divatā vai ģimenei līdz četriem cilvēkiem (papildus pieejama arī zīdaiņu ceļojumu gultiņa).

Mājā ir atsevišķi izolēta guļamistaba. Pie guļamistabas lielajiem logiem atrodas vanna, no kuras var vērot dabu vai raudzīties pirts krāsnī un kamīnā. Virs gultas ir virsgaismas logs, pa kuru redzamas zvaigznes un ne tikai. Viesistabā iespējams baudīt romantiskus vakarus, sildoties pie kamīna.

Foto: Privātais arhīvs/ Juliana Iljina

Viesu ērtībām pieejama pilnībā aprīkota virtuves iekārta: ledusskapis, cepeškrāsns, elektriskā plīts virsma, trauku mazgājamā mašīna, kafijas automāts. Dušas telpā pieejama arī veļasmašīna, kas var noderēt, ja brīvdienu mājā tiek plānots uzturēties ilgāku laiku. Dušas telpā uzstādīta siltā grīda.

Kā stāsta naktsmītnes saimnieki, tad, lai viesiem nodrošinātu maksimālu komfortu iekštelpās neatkarīgi no laikapstākļiem, brīvdienu mājā uzstādīta rekuperācijas sistēma gaisa kvalitātes uzturēšanai, kā arī siltuma sūknis, kas nodrošina siltumu ziemā, bet vasarā lietojams kā kondicionētājs.

Ar malku kurināma pirts

Pateicoties pirts krāsnī esošajiem žadeīta akmeņiem, iegūtais tvaiks ir "mīksts" un "viegls", proti, nav "smagas galvas" vai noguruma sajūtas pēc pirts, bet gan patīkams vieglums un mundrums. Pirtī iestrādāta akustikas sistēma, kas nodrošina iespēju klausīties sev tīkamu mūziku. Romantiskas noskaņas radīšanai pirtī ir uzstādīts gan LED, gan optiskais apgaismojums, ko iespējams regulēt.

Foto: Juliana Iljina/Privātais arhīvs

Īpašs pirts telpas elements ir sienā iestrādātais kadiķa koka panno, kas ne tikai piepilda telpu ar vieglu un patīkamu skuju aromātu, bet arī attīra gaisu.

Papildus viesu relaksācijai tiek piedāvāts apsildāmais koka kubuls, kuru iespējams lietot neatkarīgi no gadalaika. Kubuls ir aprīkots ar 10 sprauslu hidromasāžas un gaisa burbuļu sistēmu, kā arī LED apgaismojumu, kas rada romantisku noskaņu dienas tumšajā laikā. Kubuls tiek pildīts ar dziļurbuma ūdeni.

Brīvdienu mājai ir liela koka terase, kas ļauj nesteidzīgi baudīt dabu un vērot pretim esošo dīķi ar bērzu birzīti, ezeru, kā arī koka tiltiņu, kas savieno ar vienu no dīķa saliņām.

Foto: Juliana Iljina/ Egita "Mans remonts" radītāja

Ir grilēšanas iespējas. Sezonā – izbraucieni ar koka kuģīti pa Jūdažu ezeru.

"Dabas osta" atrodas klusā meža ielokā

"Dabas osta" atrodas aptuveni 10 minūšu brauciena attālumā no Siguldas, klusā meža ielokā netālu no Jūdažu ezera.

Ņemot vērā brīvdienu mājas atrašanās vietu, iespējamie apskates objekti ir gana daudz un gana dažādi: Siguldas pilsētā, Mālpilī, Morē un arī Līgatnes virzienā.

Vistuvākie apskates objekti ir Jūdažu ezers un Zušu sēravoti. Sēravoti atrodas Siguldas novada Mores pagastā pie "Zušu mājām". Tie izsenis bijuši iecienīts tūristu un veselību uzlabot gribošu cilvēku galamērķis.

Foto: Privātais arhīvs
Tāpat tuvumā atrodas safari parks "More", kas ir savvaļas dzīvnieku dārzs, kurā iespējams pastaigāties, apskatīt briežus un tos barot no rokas. Mālpils pusē interesanti apskates objekti ir Mālpils muiža, Mālpils dabas taka gar Mergupi ar ainaviski skaistiem skatiem.

Šobrīd brīvdienu mājas "Dabas osta" jaunumiem var sekot līdzi sociālajos tīklos "Facebook" un "Instagram". Rezervāciju iespējams veikt, rakstot/zvanot personīgi, kā arī "Booking.com" un "AirBnB".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!