Foto: F64
"Latvijas Gada balva sportā 2019" apbalvošanas ceremonijā par gada labākajiem sportistiem ceturtdien tika nosaukti Anastasija Sevastova un Martins Dukurs.

Dukurs aizvadītajā sezonā izcīnīja pirmo vietu pasaules un Eiropas čempionātos. Tāpat viņam trešā vieta Pasaules kausa kopvērtējumā. Vienīgais skeletonists pasaulē, kurš par pasaules čempionu kļuvis sešas reizes. Dukurs arī sesto reizi atzīts par Latvijas labāko sportistu.

Starp galvenajiem pretendentiem uz gada balvu sportā vīriešu konkurencē bija bokseris Mairis Briedis, handbolists Dainis Krištopāns, bobslejists Oskars Ķibermanis un motosportists Kaspars Stupelis.

Sevastova par Latvijas gada labāko sportisti atzīta otro gadu pēc kārtas. Šogad viņa uzvarēja Jūrmalas WTA "International" ("Baltic Open") turnīrā, kas bija pirmais WTA turnīrs vēsturē, kas aizvadīts Latvijā. Šis bija Sevastovas ceturtais tituls karjerā. Viņa sezonas laikā stabili ierindojās starp TOP 20 pasaules spēlētājām, ilgu laiku esot 11. pozīcijā. Divos "Grand Slam" turnīros – "Australian Open" un "French Open" iekļuva ceturtajā kārtā. Tāpat veiksmīga dalība Federāciju kausa Pasaules otrās grupas pirmajā duelī pret Slovākiju.

Uz gada labākās sportistes balvu pretendēja arī pludmales volejbolistes Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka, svarcēlāja Rebeka Koha, kā arī tenisiste Jeļena Ostapenko.

Labākā Latvijas sporta spēļu komanda šajā gadā ir Latvijas vīriešu handbola izlase. Pirmo reizi vēsturē tā iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā. Izšķirošajā spēlē uzvarēja 2017.gada Pasaules čempionāta bronzas laureāti – Slovēnijas izlasi. Visas sezonas garumā Latvijas valstsvienība demonstrēja lielu saliedētību un cīņassparu, kas rezultējās vēl nebijušā panākumā.

Latvijas handbola izlase šajā kategorijā apsteidza Latvijas vīriešu hokeja izlasi un sieviešu basketbola komanda "TTT Rīga".

Par labāko Latvijas treneri 2019. gadā atzīts pludmales volejbola talantu audzinātājs Genādijs Samoilovs. Viņa audzēknes Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka izcīnīja pirmo vietu Eiropas čempionātā. Graudiņa/Kravčenoka un Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs izcīnīja olimpisko ceļazīmi uz Tokiju.

Uz šo balvu pretendēja arī Eduards Andruškevičs (svarcelšana) Dainis Dukurs (skeletons) Bobs Hārtlijs (hokejs) un Sandis Prūsis (bobslejs).

Graudiņa/ Kravčenoka ieguva balvu kā labākā komanda individuālajos sporta veidos. Bez pirmās vietas Eiropas čempionātā un iegūto ceļazīmi uz Tokijas spēlēm, izcīnītas vairākas dalītas 9. vietas četru un piecu zvaigžņu turnīros un pasaules čempionātā. Atzītas par Eiropas pludmales volejbola karalienēm.

Starp galvenajiem pretendentiem uz šo balvu bija arī Oskars Ķibermanis/Matīss Miknis/Arvis Vilkaste/Jānis Strenga (bobslejs), Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs (pludmales volejbols).

Kaspars Stupelis ieguva Gada balvu sportā kategorijā "Latvijas labākais sportists tehniskajos sporta veidos". Viņam pirmā vieta pasaules čempionātā blakusvāģu motokrosā kopā ar Nīderlandes braucēju Etjēnu Baksu. Pēc izcīnītā ceturtā pasaules čempiona titula blakusvāģu motokrosā Stupelis atklājis, ka šis esot viņa smagākais un grūtāk izcīnītais čempiona tituls. Sezona aizvadīta ar dažādām traumām, ko Kaspars Stupelis nav vēlējies izcelt publiski un arī slēpa no konkurentiem, lai varētu cīnīties par pasaules čempiona titulu. Ja uzskaitītu visu, kam šosezon Stupelis izgājis cauri, saraksts būtu ļoti garš, bet lielos vilcienos – kājai noplēsta āda un trīs lūzumi.

Uz "Latvijas labākā sportista tehniskajos sporta veidos" balvu pretendēja arī Jānis Baumanis (rallijkross) un Pauls Jonass (motokross).

Stupelis līdzjutēju balsojumā izpelnījās arī Latvijas gada populārāko sportista balvu.
Uzvarētājs nominācijā "Par cīņas gribu" atzīts pludmales volejbolists Pļaviņš. Viņš spītējot savainojumam, pabeidza Pasaules kausa četru zvaigžņu turnīra posma spēli, izcīnot uzvaru mačā un posmā iegūstot 3. vietu.

Jānis Strēlnieks (basketbols) un Kaspars Stupelis (motosports) bija starp pretendentiem uz cīņas gribas balvu.

Par Latvijas gada uzlecošo zvaigzni tika nosaukts riteņbraucējs Krists Neilands. Pirmais Latvijas riteņbraucējs, kas vienas sezonas laikā Triju UCI 1.kategorijas daudzdienu velobraucienu kopvērtējumos izcīnījis vietas labāko trijniekā – 1. vieta Ungārijas tūrē, 2. vieta Astūrijas daudzdienu tūrē, 3.vieta Arktikas daudzdienu velobraucienā. Turklāt, izcīnīta 5.vieta "Giro d'Italia" posmā.

Starp gada uzlecošajām zvaigznēm bija arī Roberts Akmens (kanoe), Kamilla Bartone (teniss) Artūrs Kurucs (basketbols) un Ieva Maļuka (peldēšana).

Par Latvijas gada sporta notikums Latvijā tika atzīts Eiropas čempionāts BMX riteņbraukšanā Valmierā. Latvija pirmo reizi vēsturē uzņēma Eiropas BMX čempionātu. No 11. – 14. jūlijam jaunatklātajā Māra Štromberga BMX trasē Valmierā sacentās 1060 dalībnieki no 26 valstīm. Sacensības klātienē noraudzījās vairāki tūkstoši skatītāju un tās atzinīgi novērtēja dalībnieki, līdzjutēji, sadarbības partneri, kā arī Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības un Eiropas Riteņbraukšanas savienības pārstāvji. Mūsu valsts elites vīriešu komanda kļuva par pirmajiem Eiropas čempioniem komandu braucienā. Pateicoties šim čempionātam, radīta paliekoša bāze šī sporta veida tālākai attīstībai Latvijā.

Uz balvu pretendēja arī Jūrmalas WTA Starptautiskais tenisa turnīrs "Baltic Open", FIA Pasaules rallijkrosa čempionāts "Neste World RX of Latvia" un TET Rīgas maratons.

Savukārt Latvijas Paralimpiskās komitejas balvu šogad saņēma Diāna Dadzīte.

Savukārt balvu nominācijā "Gada sporta žurnālists" saņēma Latvijas Radio sporta žurnāliste Inita Kresa-Katkovska. Savukārt par 2019. gada sporta skolotāju nosaukta Rubenes pamatskolas sporta skolotāja Santa Krasovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!