Dānijas un Norvēģijas vīriešu handbola izlases piektdien iekļuva Vācijā un Dānijā notiekošā pasaules čempionāta finālā.

Līdz ar to svētdien Herningā tiks kronēta jauna čempione, jo neviena no šīm izlasēm ne reizi nav izcīnījusi zeltu. Dānija spēles savā ceturtajā finālā, bet Norvēģija - otrajā.

Olimpiskie čempioni dāņi Hamburgā pusfinālā ar rezultātu 38:30 (21:15) pārspēja Franciju, kas līdz ar to nolika pasaules čempionu pilnvaras.

Dāņiem rezultatīvākais ar 12 gūtiem vārtiem bija šo meistarsacīkšu ražīgākais spēlētājs Mikels Hansens.

Abas izlases 2011.gadā tikās pasaules čempionāta finālā, kurā papildlaikā ar 37:35 pārāki bija francūži. Tāpat šīs valstsvienības tikās arī 2016.gada Riodežaneiro olimpisko spēļu finālā, kurā ar 28:26 uzvarēja dāņi. Vēl no lielākajiem turnīriem abu komandu ceļi krustojās pērn Eiropas čempionāta bronzas mačā, kurā uzvaru ar 32:29 svinēja Francija.

Abas izlases savā starpā tikušās 17 reizes, Francijai svinot desmit uzvaras, bet Dānijai - sešas.

Tikmēr iepriekšējā turnīrā vicečempione Norvēģija ar 31:25 (14:12) pārspēja Vāciju.

Norvēģiem ar septiņiem gūtiem vārtiem izcēlās Magnuss Abelvīks Rēds.

Pasaules čempionātā handbolā 24 izlases sākotnēji bija sadalītas četrās grupās pa sešām komandām katrā. Turnīra otrajai fāzei kvalificējās katras grupas trīs spēcīgākās vienības, tādējādi izveidojot vēl divas grupas pa sešām komandām, turklāt tika ņemti vērā rezultāti pret pārējām nākamajā kārtā iekļuvušajām komandām. No šīm grupām jau vairs tikai divas spēcīgākās iekļuva pusfinālā, pēc tam arī noskaidrojot šī gada pasaules čempioni, kas iegūs ceļazīmi uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Pirms diviem gadiem par pasaules čempioni kļuva Francija, kas finālā pārspēja Norvēģiju.

Latvijas valstsvienība šim pasaules čempionātam nekvalificējās, jo savā grupā palika otrā aiz Lietuvas un nekvalificējās izšķirošajai "play-off" kārtai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!