Foto: LETA
Pēc pagājušās nedēļas notikumiem saistībā ar futbola spēļu rezultātu ietekmēšanu atsākusies diskusija, vai Latvijā ir iespējams sodīt personas par šiem pārkāpumiem un vai ir atbilstoši krimināllikuma panti.

Vairākas sporta veidu federācijas, kā arī Iekšlietu ministrija vairākkārt uzsvēruši, ka šobrīd Latvijā ir ļoti grūti kādu sodīt par spēļu manipulēšanu, jo nav atbilstoša krimināllikuma panta. Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš pauž sašutumu par plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka pastāv iespēja par manipulēšanu ar sporta spēļu rezultātiem aizdomās turētajām personām vispār izvairīties no atbildības, jo kriminālatbildība ir paredzēta, informē TM.

"Tas, ka šobrīd par sporta spēļu rezultātu sarunāšanu nav paredzēta kriminālatbildība neatbilst patiesībai un konkrēto kriminālprocesu sekmīgai virzībai liek šķēršļus, raisot šaubas par izmeklēšanas iestāžu kompetenci. Šobrīd Krimināllikumā ir vairāki panti, pēc kuriem personas par sporta spēļu rezultātu sarunāšanu ir iespējams saukt pie kriminālatbildības atkarībā no izdarīto darbību rakstura - neatļautu labumu došana vai piedāvāšana, komerciālā uzpirkšana, dokumentu viltošana, krāpšana, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana," pauž tieslietu ministrs Bērziņš.

Tieslietu ministrija norāda, ka tiek turpināts darbs par esošā regulējuma pilnveidošanu Krimināllikumā pēc tam, kad Izglītības un zinātnes ministrija sagatavos nepieciešamos grozījumus Sporta likumā, precizējot sportistu un citu ar sportu saistīto personu tiesības un pienākumus, kā arī precizēs likumā ietvertās definīcijas, kas nākotnē var kalpot par pamatu kriminālatbildības par manipulācijām ar sporta spēļu rezultātiem noteikšanai.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošana pārvaldes (ONAP) darbinieki aizturēja astoņas personas, kuras tiek turētas aizdomās par futbola spēļu rezultātu ietekmēšanu. Visas aizturētās personas saistītas ar Daugavpils futbola komandu "Daugava". Vienai no aizturētajām personām vēlāk piemērots drošības līdzeklis arests, bet pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!