Foto: AP/Scanpix

Ministru kabinets otrdien, 17. oktobrī, izskatīja informatīvo ziņojumu "Par Paralimpiskā sporta centra izveidi Latvijā", kā arī Ministru kabineta rīkojuma projekta "Par apropriācijas pārdali" ietvaros piešķīra šā projekta uzsākšanai jau šogad 615 000 eiro, informē Ministru prezidenta preses dienests.

Paralimpiskā komiteja ir vērsusies Latvijas Nacionālajā sporta padomē (LNSP) ar priekšlikumu par Paralimpiskā sporta centra izveidi Latvijā. Šī iniciatīva paredz izveidot vienkopus esošu infrastruktūru, kas būtu vienīgā tāda tipa infrastruktūra Latvijā, kas ir projektēta konkrēti priekš pielāgotā sporta un cilvēkiem ar invaliditāti.

Uzrunājot ministrus, Latvijas Paralimpiskās komitejas (LPK) vadītāja Daiga Dadzīte norādīja, ka runa ir par sporta centru, kur pasaules līmenī varēs trenēties Latvijas paralimpieši, un vieta fiziskajām aktivitātēm, priekšroku dodot cilvēkiem ar invaliditāti, no viņiem par to neprasot samaksu. Paralimpiskās komitejas priekšlikums Nacionālajā sporta padomē tika konceptuāli atbalstīts, un tika nolemts sadarbībā ar Labklājības ministriju turpināt projekta pamatojuma un aprēķinu izstrādes procesu.

Šā gada septembrī Paralimpiskā sporta centra projekta realizācijas koordinēšanu uzņēmās Ministru prezidenta Māra Kučinska birojs.

Ministru prezidents Māris Kučinskis uzsver, ka ir svarīgi, lai paralimpiešiem būtu savs sporta centrs, kur viņi varētu vienuviet trenēties, nepārtraukti nemeklējot vietu un laiku savām nodarbībām, treniņiem. "Paralimpieši Latvijas vārdu ne reizi vien ir nesuši pasaulē, izcīnot godalgotas vietas dažādos augsta līmeņa turnīros, tostarp Paralimpiskajās spēlēs, un viņi ir pelnījuši savu noteiktu vietu treniņiem. Viņi šā centra nepieciešamību ir pierādījuši ar savu smagu, neatlaidīgu darbu" norāda Kučinskis.

Paralimpiskā sporta centra izveide ir jāsāk ar centra teritorijas telpisko plānošanu, izveidojot teritorijai un nepieciešamajai funkcionalitātei atbilstošu plānojumu, sākuma stadijā veicot telpu programmu precizēšanu, būvniecības meta izstrādi, ūdens patēriņa, kanalizācijas, elektrības jaudu aprēķinu, transporta kustības/stāvvietu izvietojuma analīzi, tīklu shēmas un tehnisko noteikumu saņemšanu.

Kopējā summa, kas nepieciešama ar Paralimpiskā centra izveidi saistītiem pasākumiem 2017. gadā ir 615 000 eiro. Par Paralimpiskā sporta centra izveides projekta plānošanu, vadību, uzraudzību, kā arī par saņemtā finansējuma izlietojuma atbilstību atbildību uzņemas LPK. Pēc Labklājības ministrijas informācijas ākotnējais investīciju apjoms tiek lēsts 13,3 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!