Latvijas peldētājs Uldis Tazāns svētdien sacensībās Vācijā labojis Arsenam Miskarovam piederošo valsts rekordu 100 metru distancē brasā, vēsta Latvijas peldēšanas federācija (LPF).

Šis kopš 1981.gada Miskarovam piederošais rekords bija vienīgais 50 metru baseinā vīriešiem, kurš līdz šim nebija pārspēts kopš Padomju Latvijas laikiem.

Šajā nedēļas nogalē Berlīnē notiekošajās starptautiskajās sacensībās "ISM-Berlin 2013" 50 metru baseinā piedalījās teju 7000 dalībnieki no 27 valstīm, bet Latviju kopumā pārstāvēja 259 peldētāji. Sacensībās tika pārspēti arī pieci Latvijas rekordi, kurus laboja Gabriela Ņikitina, Jānis Šaltāns un Tazāns.

Šaltāns Berlīnē uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa četras reizes - 50 metru tauriņstilā, 50 metru brīvajā stilā, 50 metros un 100 metros uz muguras. Sestdien viņš spēja peldēt ātrāk par sev piederošo Latvijas rekordu 100 metros uz muguras, finiša līniju sasniedzot pēc 55,35 sekundēm. Iepriekšējais Šaltāna labākais sniegums šajā distancē bija 55,68 sekundes.

Savukārt svētdien, ceļā uz uzvaru divas reizes īsākā distancē, Šaltāns ar nieka 0,01 sekundes pārsvaru izrādījās labāks par Antona Voitova pērn Eiropas junioru čempionātā sasniegto valsts rekordu.

Divi valsts rekordi Berlīnē bija arī Tazānam, kurš labojis Latvijas rekordu vēsturi brasa distancēs. Vispirms veiksmīgs starts Tazānam padevās 50 metru sprinta priekšpeldējumos, kuros sportists finišu sasniedza pēc 28,94 sekundēm, tādējādi kļūstot par pirmo Latvijas peldētāju, kas šo distanci spējis peldēt ātrāk par 29 sekundēm. Finālā Tazāns finišēja pēc 29,15 sekundēm un ierindojās piektajā vietā.

Savukārt svētdien Tazānam izdevās pārspēt leģendārajam Arsenam Miskarovam piederošo valsts rekordu 100 metros brasā (1:03,60), kurš bija nepārspēts kopš 1981.gada. Tazāna jaunais Latvijas rekords ir minūte un 3,25 sekundes.

Zīmīgi, ka Miskarova rekords bija pēdējais vīriešu individuālajās distancēs, kurš bija nemainīgs vēl kopš Padomju Latvijas laikiem. Finālā Tazānam 2.vieta (1:03,29).

Vēl Latvijas PSR laikā sasniegtu valsts rekordu Berlīnē sestdien izdevās labot arī Londonas olimpisko spēļu dalībniecei Ņikitinai, kura 100 metros tauriņstilā finišēja pēc minūtes un 3,34 sekundēm, tādējādi par 0,03 sekundēm labojot Kristīnes Sviķes 1984.gadā sasniegto valsts rekordu.

Senākais Latvijas rekords sievietēm joprojām ir Vikai Jurisonei, kura kopš 1981.gada ir nepārspēta 200 metru tauriņstilā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!