Foto: Publicitātes attēli

Svētdien, 28.novembrī, Spānijā, Atlantijas okeāna piekrastes pilsētā Huelvā sākas Pasaules čempionāts badmintonā senioriem, kurā piedalās arī 8 spēlētāji no Latvijas, bet spēles no paaugstinājuma tiesās Latvijas tiesnesis Kristaps Pilveris.

Sākotnēji no Latvijas bija pieteikti 10 spēlētāji, taču Ivo Keišs un Ainārs Zanders dalību atsauca iegūto traumu dēļ. No Latvijas uz Spāniju ir devušies Viesturs Bajārs, Ojārs Koziņecs, Imants Kelmers, Valters Liepkalns, Mārtiņš Kažemaks, Ieva Galviņa, Olafs Krūzmētra un Aija Mētra.

Saskaņā ar Pasaules čempionātā badmintonā senioriem nolikumu, spēlētājiem zaudējot spēli, turnīrs attiecīgajā disciplīnā līdz ar to ir beidzies. Tādējādi katra uzvara paildzinās uzkavēšanos Pasaules čempionātā par vienu dienu ilgāk.

Pirmās spēles Latvijas spēlētājiem ir jau svētdien, 28.novembra vakarā. Vīriešu vienspēļu 35+ grupā 1/32 finālā Ojārs Koziņezs plkst. 19:00 (pēc Latvijas laika) spēles pret Adwin Putteeraj no Polijas, bet plkst. 19:30 Viesturs Bajārs pret Abhishek Agarwal no Indijas.

Pasaules čempionātā badmintonā senioriem ir pieteikti 1247 dalībnieki. Jaunākā vecuma grupa ir 35+, vecākā ir 75+. Visvairāk dalībnieku (91) ir vīriešu vienspēlēs 50+ vecuma grupā, vīriešu vienspēlēs 45+ vecuma grupā ir 90, bet vīriešu vienspēlēs 40+ grupā ir 83. Latvijas spēlētāji ir pārstāvēti 35+, 40+ un 55+ vecuma grupās.

Latvijas Badmintona federācijas Valde Latvijas senioru izlases dalībai Pasaules čempionātā badmintonā senioriem Spānijā ir piešķīrusi 750 eiro līdzfinansējumu, savukārt uzaicināto tiesnešu ceļa un uzturēšanās izmaksas pilnībā sedz turnīra organizētāji.

Kristaps Pilveris ir Eiropas Badmintona konfederācijas (Badminton Europe) akreditētais paaugstinājuma tiesnesis. Tas ir pirmais karjeras pakāpiens ceļā uz Pasaules badmintona federācijas (BWF) sertificētā paaugstinājuma tiesneša statusu, kas ir augstākais iespējamais badmintonā, ļaujot pretendēt uz Olimpisko spēļu tiesāšanu. Šāds Pasaules badmintona federācijas sertificētā paaugstinājuma tiesneša status no Latvijas ir tikai Gunāram Lūsverim.

Iepriekšējais Pasaules čempionāts badmintonā senioriem arī notika Eiropā, Polijas pilsētā Katovicē, pulcējot 1509 spēlētājus, tai skaitā 13 seniorus no Latvijas: Māris Avotiņš, Viesturs Bajārs, Uģis Briedis, Ilze Ermiča, Mārtiņš Kažemaks, Ivo Keišs, Ojārs Koziņecs, Edgars Kupfers, Valters Liepkalns, Kristīne Martinsone, Anita Švalbe, Kaspars Zaķis un Ainārs Zanders.

2020. gadā Horvātijā bija jānotiek Eiropas senioru čempionātam, kas Covid-19 dēļ tika sākotnēji pārcelts uz 2021.gada 20.-27.jūniju, taču beigās arī tas tika atcelts. 2020. un 2021.gadā nenotika arī Baltijas senioru čempionāts. Tādējādi Latvijas spēlētāji nebija piedalījušies starptautiskos senioru turnīros jau vairāk kā 2 gadus.

19. un 20.novembrī, Latvijas svētku brīvdienās, neilgi pēc atceltās mājsēdes, Latvijas Badmintona federācija noorganizēja Latvijas čempionātu badmintonā senioriem. Diemžēl, 2020.gadā Latvijas čempionāts badmintonā senioriem nenotika Covid-19 dēļ. Kopš 2020.gada 13.septembra nav notikuši arī Megogo senioru tūres turnīri, kas bija ieplānoti lai vēl vairāk aktivizētu senioru kustību Latvijā.

Latvijas Badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvalds uzskata, ka senioru kustība ir ļoti svarīga ikvienā sporta federācijā, līdzīgi kā jauniešu, studentu, augsto sasniegumu un paralimpiskais sports. "Katra no šīm auditorijām papildina ar savu neatsveramo pienesumu. Seniori ir tie, kas veido masveidību, aizpilda sporta zāles, pērk inventāru, individuāli trenējas un fano par profesionāļiem. Seniori ir tie, kas ievelk sportā savus ģimenes locekļus, tai skaitā bērnus. Seniori ir tie, kas pēcāk kļūst par sponsoriem un atbalstītājiem," skaidro Kristians Rozenvalds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!