Foto: AFP/Scanpix
Pasaules kausa izcīņā regbijā DĀR izlase piektdien ar 13:5 (13:0) sīvā, asā un aizraujošā cīņā pieveica Samoa, nodrošinot ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu arī Velsai.

Pašreizējie Pasaules kausa īpašnieki pirmajā puslaikā ar Braiena Habanas piezemējumu un Mornes Steina realizāciju un diviem soda sitieniem izvirzījās pārliecinošā vadībā, bet samoāņu sīkstā pretošanās neļāva pārsvaru palielināt. Otrajā puslaikā samoāņi pārņēma iniciatīvu un vairākkārt bīstami uzbruka, līdz pūles vainagojās ar Džordža Stauersa piezemējumu, un spēles beigās favorīti bija spiesti izmisīgi aizstāvēties pret samoāņu uzbrukumu viļņiem. Tomēr Samoa vairāk neizdevās realizēt potenciālās iespējas, lai saņemtu kaut vai bonusa punktu par zaudējumu ar 7 vai mazāk punktu starpību, un viņiem turnīrs ir beidzies.

Abpusēji asās un spēlētāju savainojumiem bagātās spēles beigās Samoa spēlētājs Pols Viljamss tika noraidīts no laukuma par sitienu pretiniekam pa seju, taču intriga saglabājās, jo dienvidafrikāņu kapteinis Džons Smits saņēma dzelteno kartīti, 10 minūtes spiests noskatīties spēli no malas, un abas komandas palika 14 vīru sastāvā.

DĀR ir uzvarējusi D grupā ar 18 punktiem. Pašlaik Velsai un Samoa ir pa 10 punktiem, taču vienāda punktu skaita gadījumā priekšroka ir savstarpējas spēles uzvarētājam, un velsieši tajā bija pārāki ar 17:10, tādējādi viņu sestdienas spēlei ar Fidži vairs nav nozīmes vietu izkārtojumā. Pašlaik Fidži ir 5 punkti, bet pastarītei Namībijai punktu nav.

Samoāņi var būt lepni par savu sniegumu: kaut gan visās septiņās spēlēs pret DĀR viņi cietuši zaudējumus, līdz šim mazākā rezultāta starpība bija 28 punkti tālajā 1995. gadā, bet parasti dienvidafrikāņi uzvarējuši ar apmēram 40 - 50 punktu pārsvaru. Šodien pirmo reizi DĀR otrajā puslaikā nespēja gūt ne punktu.

Tikmēr A grupā Jaunzēlande ir vadībā ar 15 punktiem, Francijai ir 10 punkti, Kanādai – 6, Tongai – 5, Japānai – 2. Frančiem pietiek ar vienu punktu spēlē pret Tongu, lai garantētu vietu ceturtdaļfinālā.

B grupā Anglijai ir 14 punkti, Argentīnai un Skotijai – pa 10, Gruzijai – 4, Rumānijai – 0. Šajā grupā situācija ir visinteresantākā. Angļiem sestdien pietiek ar vienu punktu pret skotiem, lai garantētu vietu ceturtdaļfinālā. Savukārt Argentīnai svētdien pietiek uzvarēt Gruziju ar 4 vai vairāk piezemējumiem, lai garantētu vietu ceturtdaļfinālā neatkarīgi no Anglijas un Skotijas spēles rezultāta, pateicoties uzvarai pār Skotiju un ievērojami labākai gūto un zaudēto punktu attiecībai, salīdzinot ar skotiem, ja visām trijām izlasēm būs vienāds punktu skaits. Šādā gadījumā Skotijai jāuzvar Anglija ar vismaz 8 punktu starpību, neļaujot angļiem gūt vairāk par 3 piezemējumiem – uzdevums grūts, jo pēdējos 25 gados skoti tikai 4 reizes uzvarējuši angļus un maksimāli ar 6 punktu pārsvaru.

Ja Argentīna uzvarēs Gruziju bez bonusa punkta, skotu uzdevums būs ievērojami sarežģītāks - jāuzvar angļi ar vismaz 8 punktu starpību, gūstot vismaz 4 piezemējumus un neļaujot pašiem angļiem gūt vairāk par 3 piezemējumiem. Šāds scenārijs šķiet samērā maz ticams, jo skotiem 4 piezemējumus pret angļiem nav izdevies gūt kopš 1971. gada 41 spēlē pēc kārtas. Tomēr ja šāds meistarstiķis skotiem būs pa spēkam, bet argentīnieši negūs bonusa punktu pret Gruziju, mājās brauks argentīnieši, bet skoti kļūs par grupas uzvarētājiem.

Jāpiebilst, ka Argentīna ar Gruziju ir spēlējusi tikai vienu reizi – 2007. gada Pasaules kausa izcīņā, kurā dienvidamerikāņi pēc sīvas spēkošanās pirmajā puslaikā tomēr salauza pastarīšu pretošanos ar 33:3 (6:3), otrajā puslaikā gūstot četrus piezemējumus. Toreiz spēle notika saulainajā Francijā, kamēr lietainā Jaunzēlandē piezemējumus var būt grūtāk gūt.

C grupā Īrijai ir 13 punkti, Austrālijai un Itālijai – pa 10, ASV – 4, Krievijai – 1. Paredzams, ka divkārtējā Pasaules kausa ieguvēja Austrālija bez problēmām izcīnīs 5 punktus pret debitanti Krieviju, tādēļ izšķirošā būs Īrijas un Itālijas spēle, kurā itāļiem derēs tikai uzvara, vēlams ar bonusa punktu par vismaz 4 piezemējumiem vai ar vismaz 8 punktu starpību. Favorīte šajā divcīņā būs Īrija, kura spēja pārspēt pašu Austrāliju, turklāt 19 spēlēs pret Itāliju tā uzvarējusi 16 reizes, zaudējot tikai 3.

Ceturtdaļfinālam kvalificēsies katras grupas divas labākās izlases. 8. oktobrī pulksten 8:00 pēc Latvijas laika spēkiem mērosies D grupas otrā vieta Velsa un C grupas uzvarētāja (visticamāk, Īrija), bet pulksten 10:30 A grupas otrā vieta (visticamāk, Francija) tiksies ar B grupas uzvarētāju (visticamāk, Angliju). 9. oktobrī pulksten 8:00 D grupas uzvarētāja DĀR spēlēs ar C grupas otro vietu (visticamāk, Austrāliju), bet 10:30 A grupas uzvarētāja Jaunzēlande spēlēs ar B grupas otro vietu (visticamāk, Argentīnu).

Pusfinālā 15. oktobrī pulksten 11:00 tiksies divu pirmo ceturtdaļfinālu uzvarētājas, bet 16. oktobrī pulksten 11:00 spēlēs abu pēdējo ceturtdaļfinālu uzvarētājas.

21. oktobrī pulksten 10:30 spēle par trešo vietu, bet 23. oktobrī 11:00 – fināls.

Līdz šim Pasaules kausu izcīnījušas Jaunzēlande (1987.g.), Austrālija (1991. un 1999.g.), DĀR (1995. un 2007.g.) un Anglija (2003.g.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!