Foto: AFP/Scanpix

Pasaules valstu valdības līdz šim ir galvojušas iemaksāt 6,45 miljonus dolāru (6,09 miljonus eiro) Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) antidopinga pētniecības fondā, trešdien pavēstīja organizācija.

SOK pati bija galvojusi desmit miljonus dolāru (9,44 miljonus eiro) un lūdza valstu valdībām ziedot otru pusi 20 miljonus dolāru (18,88 miljonus eiro) lielajā fondā, no kura puse tiks jaunu aizliegto vielu izpētei. Savukārt otra daļa tiks izlietota, lai novērstu atlētu dalību krāpšanās darījumos un maču rezultātu sarunāšanā.

SOK apstiprināja, ka Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA), kas būs atbildīga par fondu, saņēmusi 6,45 miljonu dolāru (6,09 miljonu eiro) galvojumu no 12 valstīm - Ķīnas, Francijas, Kotdivuāras, Japānas, Jaunzēlandes, Peru, Kataras, Saūda Arābijas, Dienvidkorejas, Turcijas, ASV un Zviedrijas.

"Šis fonds parāda, ka mēs atbalstām inovatīvu antidopinga izmeklēšanu, un tas novedīs pie labākas "tīro" atlētu aizsardzības," norādīja SOK prezidents Tomass Bahs.

Tāpat SOK norādīja, ka tā tērēs 3,55 miljonus dolāru (3,35 miljonus eiro) atsevišķam fondam, kas darbosies dažādos sabiedriskos un zinātnes projektos, kuri tiks izstrādāti atlētu interesēs.

Fonds ir sastāvdaļa no SOK reformām, tajā valstu valdībām būs jāiemaksā līdzekļi WADA līdz nākamā gada 31.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!