Foto: AFP/Scanpix/LETA

Plašu rezonansi izraisījusi Vācijas telekanāla ARD dokumentālā filma par dopingu Krievijas sportā "Slepenais dopings: kā Krievija veido uzvarētājus" ("Geheimsache Doping - Wie Russland seine Sieger macht"), pēc kuras pirmizrādes par šo jautājumu ieinteresējusies ne tikai Starptautiskā Antidopinga aģentūra (WADA), bet arī Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) un citas organizācijas, vēsta ārzemju mediji.

Filmas autors Haijo Zepelts intervējis vairākus krievu sportistus, kuri slēptajā kamerā atzinušies dopinga lietošanā, kā arī bijušos Krievijas Antidopinga aģentūras darbiniekus, kuri stāsta par sistemātisku sportistu "barošanu" ar aizliegtajiem preparātiem, kā arī jauna, moderna dopinga kā ksenona izmantošanu. Filmas veidotāji apgalvo, ka 99% krievu "elites" sportistu lieto aizliegtos preparātus, un viņiem pat netiek dota iespēja atteikties no tiem, turklāt viss notiek ar Krievijas augstākās varas piekrišanu.

Pēc filmas pirmizrādes WADA paziņojusi, ka uzsāks izmeklēšanu par faktiem, kas attiecas uz dopinga lietošanu krievu vieglatlētu vidū. Filmas veidotāji bija iekļāvuši ar mobilo telefonu filmētu sarunu ar olimpisko čempioni 800 metru skrējienā Mariju Savinovu (pēclaulību uzvārdā Farnosovu), kura stāsta par dopinga lietošanu. Savukārt vairākkārtējā maratona sacensību uzvarētāja Lilija Šobuhova atklāj, ka devusi kukuli 450 tūkstošu eiro apmērā Krievijas Vieglatlētikas federācijas vadībai, lai viņai atļautu startēt 2010.gada Londonas olimpiskajās spēlēs. Šo informāciju vēlāk apstiprināja arī sportistes aģents.

Bijušais RUSADA darbinieks atklāj, ka funkcionāri darījuši visu iespējamo, lai konkrēti krievu sportisti nekad netiktu pārbaudīti uz dopingu. Tas attiecies uz peldēšanu, riteņbraukšanu, biatlonu, vieglatlētiku, svarcelšanu un slēpošanu.

"WADA ir iepazinusies ar vācu dokumentālo filmu par sistemātisku dopinga lietošanu Krievijā un citiem antidopinga kodeksa pārkāpumiem. Visa šo informācija tiks rūpīgi pārbaudīta. Tā jau nodota Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) Ētikas komitejai. Gaidīsim izmeklēšanas rezultātus. Visi apvainojumi tiks rūpīgi pārbaudīti un, ja būs iemesls sodiem, WADA tos piespriedīs atbilstoši kodeksam," teikts WADA paziņojumā, kas izplatīts pēc aģentūras ārkārtas sēdes, kas tika sasaukta pēc filmas pirmizrādes.

SOK prezidents Tomass Bahs jau ticies ar WADA prezidentu Kreigu Ridliju un apspriedis skandalozos faktus, ko atklājuši vācieši. "Ja vieglatlētu vaina tiks pierādīta, SOK nekavējoties rīkosies," Bahu citē izdevums "The Guardian".

Savukārt Lielbritānijas Vieglatlētikas federācijas prezidents Eds Vorners aicinājis izmeklēšanu pabeigt vēl šogad, lai 2015.gadu iesāktu "bez aizdomām, kas nolaidušās pār krievu sportistiem".

"Jau martā notiks pasaules čempionāts vieglatlētikā telpās," norāda Vorners. "IAAF pret šo lietu jāizturas ļoti nopietni. Ceru, ka risinājumi būs ātri un konkrēti. Ja ir fakts par pārkāpumiem, tad "tīrajiem" sportistiem ir jābūt pārliecinātiem - visi ir vienādos apstākļos."

Kā ziņojām, jau pēc Soču olimpiskajām spēlēm kurās Krievijas sportisti izcīnīja 33 medaļas, vācu raidkompānija WDR nāca klajā ar apgalvojumu, ka krievi izmanto jauna veida aizliegtos preparātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!