Foto: AFP/Scanpix
Pirmā un Otrā pasaules kara dēļ Latviju pameta daudz cilvēku, kuri savu dzīvi no jauna sāka kādā citā valstī, veidojot tur savas ģimenes. Tāpēc Kanādā, ASV, Austrālijā, Vācijā un citās valstīs bieži ir sastopami latviski uzvārdi. Šādi latviski uzvārdi sastopami arī pasaules līmeņa sportā.

Latvijas izcelsmes sportistu ir diezgan daudz, un daži citu valstu sastāvos sasnieguši visaugstākos sasniegumus. Piemēram, Austrālijas latvietis Jānis Konrads 1960.gada Romas Olimpisko spēļu 1500 metru distancē izcīnīja zelta medaļu, bet 400 metros brīvajā stilā un 4x200 metru stafetē tika pie bronzas godalgām. Tāpat Konrāds karjeras laikā 26 reizes laboja pasaules rekordus. Jāņa māsa Ilze Konrada 1960.gada Romas Olimpiskajās spēlēs izcīnīja otro vietu 4x100 metru stafetē, karjeras laikā labojot 12 pasaules rekordus. Savukārt Aldis Imants Bērziņš ASV volejbola izlases sastāvā triumfēja 1984.gada Losandželosas Olimpiādē.

Vairāki šobrīd aktīvie latviešu izcelsmes sportisti intervijās stāstījuši par savām Latvijas saknēm un vēlmi apmeklēt savu senču dzimteni. Citi sportisti arī ir izteikuši gatavību pārstāvēt Latviju starptautiskajās sacensībās, bet līdz šim Latvijas izlases nopietnu pastiprinājumu šādi nav ieguvušas.

Portāls "Delfi" piedāvā savu versiju par pieciem šobrīd pazīstamākajiem aktīvajiem Latvijas izcelsmes sportistiem.

Maiks Knuble

Foto: AFP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas (NHL) latviešu izcelsmes uzbrucējs Maiks Knuble ir dzimis Kanādā, bet vēlāk viņš ar vecākiem pārcēlās uz dzīvi ASV, kļūstot par ASV pilsoņiem. Viņš ir spēlējis arī ASV hokeja izlasē.

Otrā pasaules kara laikā Maika Knubles māte Māra Knuble, kuras uzvārds toreiz bija Miesnieks, četru gadu vecumā ar ģimeni devās prom no Latvijas. Viņa sākotnēji pavadīja piecus gadus bēgļu nometnē Vācijas pilsētā Lībekā, kur satika Aivaru Knubli. Pēc piecu gadu pavadīšanas Vācijā abi devās uz Ziemeļameriku, kur veidoja ģimeni.

Maiks Knuble NHL tika draftēts 1991. gadā, kad Detroitas "Red Wings" viņu izvēlējās ar kopējo 76. numuru, bet savu pirmo spēli NHL aizvadīja 1996./97. gada sezonā. Spēlējis arī Ņujorkas "Rangers", Bostonas "Bruins", Filadelfijas "Flyers" un Vašingtonas "Capitals" komandās. Kopā NHL regulārajā čempionātā viņš ir nospēlējis 1040 spēlēs, gūstot 274 vārtus un izdarot 266 rezultatīvas piespēles. Tāpat viņa kontā arī 65 spēles Stenlija kausa izcīņā, kurās gūti 14 vārti un izdarītas 16 rezultatīvas piespēles.

Viņš ASV izlases sastāvā piedalījies četros pasaules čempionātos - 1995., 1999., 2001. un 2005. gadā, 28 spēlēs gūstot septiņus vārtus un izdarot četras rezultatīvas piespēles. Tāpat Knuble bija ASV izlases sastāvā 2006. gada Turīnas ziemas olimpisko spēļu hokeja turnīrā, kad sešās spēlēs guva vienus vārtus un izdarīja vienu piespēli.

Lai arī Knuble sevi uzskata par amerikāni pirmajā paaudzē, viņš bieži uzsvēris savas latviskās saknes. 2008.gadā Maiks un viņa brālis Stīvs organizēja savai mātei Mārai Knublei braucienu uz Latviju. Savukārt Aivars Knuble 45 gadu vecumā mira no sirdstriekas.

Natālija Gulbis

Foto: Reuters/Scanpix

ASV dzīvo latviešu izcelsmes golfa spēlētāja Natālija Gulbis. Viņas tēvs Jānis Gulbis 1947.gadā dzima pārvietoto personu nometnē Vācijā un kopš pārcelšanās uz ASV 1951.gadā vēl joprojām neesot pieņēmis ASV pilsonību.

2003.gadā Natālija Gulbis izteica vēlmi pārstāvēt Latviju olimpiskajās spēlēs un jebkurās citās sacensībās citur pasaulē, lai popularizētu golfu. Tomēr Latviju viņa sacensībās tā arī nepārstāvēja un 2005., 2007. un 2009. gadā palīdzēja ASV izlasei tradicionālajā "Solheim Cup" turnīrā pārspēt Eiropu.

Natālija Gulbis pirmajos savas profesionālās karjeras gados nespēja uzvarēt nevienā no turnīriem, bet tik un tā, nopelnot vairāk par miljonu dolāru, tobrīd ierindojās vislabāk pelnošo sieviešu golferu sestajā vietā. Pirmo individuālo uzvaru viņa izcīnīja 2007.gadā, triumfējot "Evian Masters" sacensībās Francijā. Līdz šim viņas kontā ir trīs uzvaras profesionālajos turnīros.

Šobrīd Sieviešu profesionālā golfa asociācijas (LPGA) rangā Natālija Gulbis ieņem 90.pozīciju.

Tāpat latviešu izcelsmes sportiste ir atzīta par pasaules seksīgāko golferi, filmējusies seriālā "CSI", kā arī iekļaut ASV seksīgāko sportistu topā.


Čeiss Badingers

Foto: AP/Scanpix

Latvijas sportā šobrīd aktuālākais latviešu izcelsmes sportists ir Čeiss Badingers, kurš izteicis vēlmi pārstāvēt Latvijas basketbola izlasi.

Badingera vectēvs Andrejs Eglītis emigrēja no Latvijas Otrā pasaules kara laikā, bet viņa māte ir Māra Badingere (dzimusi Eglīte), kura apprecējusies ar amerikāni Dankanu Badingeru.

Maijā Badingers izteica vēlmi pārstāvēt Latviju, bet Latvijas Basketbola savienība (LBS) nesteidzās, lai nokārtotu šīs lietas.

2009.gadā Badingeru NBA draftā ar kopējo 44 .numuru izvēlējās Detroitas "Pistons" un uzreiz aizmainīja viņu uz Hjūstonas "Rockets". "Rockets" vienībā viņš pavadīja trīs sezonas, bet pirms šīs sezonas viņš tika aizmainīts uz Minesotas "Timberwolves" vienību. Līdz šim Badingers NBA aizvadījis 216 spēles, kurās vidēji guvis 9,5 punktus un izcīnījis 3,4 atlēkušās bumbas.

Šobrīd basketbolists ārstē kreisā ceļgala meniska savainojumu, kura dēļ viņš nevarēs spēlēt 3-4 mēnešus.

Badingera brālis ir volejbolists, taču par viņa potenciālā spēlēšana Latvijas izlasē pagaidām netiek apspriesta.

Markuss Zuševics

Markuss Zuševics ir amerikāņu futbola spēlētājs, kurš spēlē uzbrukuma līnijā. Šobrīd viņš pārstāv Nacionālās futbola līgas (NFL) komandu "New England Patriots".

23 gadus vecā Zuševica vecvecāki Otrā pasaules kara laikā pārcēlās uz dzīvi ASV, tomēr sportistam ir saikne ar Latviju. Viņš ir bijis savu vecvecāku dzimtenē, un nedaudz prot runāt latviski. Intervijā kādam ASV radio viņš stāstīja, ka dažreiz treniņos mēdz komandas biedriem pateikt pāris vārdus latviski.

Pēc vidusskolas beigšanas Ilinoisā Zuševics 2009.gadā pieņēma Aiovas Universitātes piedāvājumu, lai spēlētu ASV koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempionāta komandā "Hawkeyes". Savukārt 2012.gadā nedraftētais sportists noslēdza līgumu ar "Patriots" komandu, bet šajā sezonā savainojumu dēļ vēl nav spēlējis. Šobrīd Zuševics esot atlabis no traumas.

Zuševics nav pirmais latviešu izcelsmes amerikāņu futbola spēlētājs NFL. No 1996. līdz 2005.gadam šajā līgā spēlē Pols Raiens Grasmanis, kuru NFL draftā Čikāgas "Bears" izraudzījās ceturtajā kārtā ar kopējo 116. kārtas numuru. Vēl iekšējās līnijas aizsargs spēlējis Sentluisas "Rams", Denveras "Broncos" un Filadelfijas "Eagles" komandās.

Adams Legzdiņš

Anglijas otrās spēcīgākās līgas - "Championship" - komandā Dārbi "County" komandā ir vārtsargs Adams Legzdiņš, kura vecvecāki ir latvieši.

Aizvadītajā nedēļā Legzdiņš portālam "thisisderbyshire.co.uk" stāstīja, ka viņa tēva vecvecāki ir dzimuši Latvijā, bet viņi Otrā pasaules kara laikā no valsts aizbēga.

Lai arī 25 gadus vecajam vārtsargam sapnis ir spēlēt Anglijas izlasē, viņš tomēr ir reālists un apzinās savas iespējas. Latvijas Futbola federācija iepriekš esot par Legzdiņu interesējusies, bet jau ilgāku laiku kontakts ar futbolistu organizācijai nav bijis.

Legzdiņš "County" komandā šajā sezonā aizvadījis septiņas spēles, veiksmīgi aizvietojot savainoto komandas biedru. Pēc atzīstamā snieguma viņš varētu turpināt sargāt komandas vārtus, jo Legzdiņš izkarojis treneru uzticību.

Savu karjeru latviešu izcelsmes futbolists sāka Birmingemas "City" komandā, bet pie spēlēšanas tur netika. Viņš vairākas sezonas bija izīrēts zemāko līgu komandām, līdz beidzot nonāca Dārbi komandā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!