Foto: DELFI
Latvijas peldētājs Artūrs Pesockis otrdien izcīnīja augsto astoto vietu Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku notiekošo pirmo Eiropas spēļu 50 metru tauriņstila distances finālā.

Pesockis savā šīs distances priekšpeldējumā ar rezultātu 24,64 sekundes bija ceturtais, bet kopumā sasniedza 12. labāko laiku, un ar to bija gana, lai iekļūtu pusfinālā. Tajā Latvijas peldētājs distanci nopeldēja ātrāk (24,37 sekundes), savā peldējumā uzrādot ceturto laiku, bet kopējā ieskaitē viņš bija astotais, kas Pesockim kā pēdējam ļāva sasniegt finālu.

Izšķirošo peldējumu Pesockis veica 24,46 sekundēs, kas bija vājākais laiks starp astoņiem finālistiem. Par čempionu tikmēr kļuva Ukrainas pārstāvis Andrijs Klopcovs, no kura Latvijas sportists atpalika par 0,54 sekundēm.

Finālu 200 metru brasā otrdien sasniedza arī Daniils Bobrovs, kurš ar laiku divas minūtes un 16 sekundes bija ceturtais savā peldējumā, bet kopumā viņā ieguva astoto vietu, arī kvalificējoties finālam, kas notiks trešdien.

Tikmēr 50 metru brasa distancē finālu neizdevās sasniegt Danai Kolidzejai, kura pusfinālā nopeldēja 32,45 sekundēs, uzrādot iegūstot ceturto vietu savā peldējumā, taču kopumā tas bija desmitais labākais rezultāts, tāpēc nācās palikt ārpus finālistu pulka.

Kā zināms, ūdens sporta veidiem - peldēšanai, sinhronajai peldēšanai, daiļlēkšanai un ūdenspolo - Eiropas spēlēs ir vecuma ierobežojumi. Peldēšanā vīriešiem dalībnieku vecums nedrīkst pārsniegt 18 gadus, bet sacensībās sievietēm - 16 gadus.

Otrdien savu otro spēli F apakšgrupā aizvadīja badmintoniste Kristīne Šefere, kura ar 0-2 (9:21, 7:21) piekāpās īrietei Klojai Magī. Kā zināms, Šefere pirmo Eiropas spēļu turnīru iesāka ar zaudējumu 0-2 (11:21, 8:21) Beļģijas pārstāvei Liannai Tanu.

Vēlāk neveiksmi krietni spraigākā cīņā piedzīvoja badmintonists Reinis Krauklis, kurš ar 0-2 (19:21, 19:21) piekāpās baltkrievam Vladislavam Kušniram. Pirmajā F apakšgrupas spēlē Krauklis ar 0-2 (10:21, 12:21) atzina austrieša Luka Vrābera pārākumu.

Kā pēdējais otrdien uz starta izgāja badmintonistu dāmu pāris Šefere un Ieva Pope, kuras A apakšgrupas cīņā ar 0-2 (19:21, 10:21) piekāpās ukrainietēm Jeļizavetai Žarkai un Nataļjai Voicekai. KTurnīru latvietes iesāka ar zaudējumu 0-2 (13:21, 17:21) beļģietēm Stefijai Annisu un Florai Vandenhukai.

Apakšgrupu cīņas badmintonisti noslēgs trešdien, kad no katras grupas izslēgšanas spēlēs iekļūs divi labākie sportisti vai pāri.

Jau vēstīts, ka pirmo zelta godalgu Eiropas spēlēs Latvijai svētdien izcīnīja pludmales volejbola duets Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, kuri turnīra finālā ar 2-1 (21:16, 18:21, 15:10) pārspēja krievu duetu Jaroslavu Koškarevu un Dmitriju Barsuku.

Savukārt pagājušajā nedēļā bronzu svara kategorijā līdz 63 kilogramiem ieguva brīvā stila cīkstone Anastasija Grigorjeva.

Tāpat ar augstvērtīgiem rezultātiem priecējuši Latvijas riteņbraucēji. Ceturtdien septīto vietu individuālajā braucienā izcīnīja Gatis Smukulis, bet svētdien tādu pašu pozīciju šosejas riteņbraukšanas grupas braucienā sasniedza Aleksejs Saramotins.

Pēc 11 sacensību dienām medaļu vērtējumā pārliecinoša līdere ar 45 zeltiem, 23 sudrabiem un 19 bronzām ir Krievija, bet tai ar 14 zelta godalgām, kam pievienoti arī 11 sudrabi un 14 bronzas, seko mājiniece Azerbaidžāna. Tikmēr 11 zelti, deviņi sudrabi un 12 bronzas ir Vācijai.

No pārējām Baltijas valstīm Lietuva guvusi vienu zelta un trīs bronzas medaļas. Pirmo vietu Lietuva izcīnīja kanoe airēšanas 200 metru distancē, bet divas bronzas godalgas ieguva sambo cīņās, bet vienu pludmales volejbolā dāmām. Savukārt Igaunijai vēl joprojām ir viena bronza, kas izcīnīta grieķu-romiešu cīņā.

Eiropas spēlēs, kas ilgs līdz 28.jūnijam, piedalās vairāk nekā seši tūkstoši kontinenta atlētu, kuri sacenšas 20 sporta veidos, bet plānots, ka Latviju kopumā pārstāvēs aptuveni 65 atlēti.

Dažos no sporta veidiem (šaušanā, galda tenisā un triatlonā) atlēti var nopelnīt ceļazīmes uz 2016.gadā Riodežaneiro paredzētajām olimpiskajām spēlēm. Savukārt peldēšanā un vieglatlētikā iespējams izpildīt nepieciešamos normatīvus, lai kvalificētos nākamā gada Olimpiādei. Tikmēr džudo un cīņā šajās sacensībās vienlaicīgi ir arī Eiropas čempionāti, bet Eiropas spēlēs nav iekļauts teniss.

Tāpat spēļu programmā nav arī tādu olimpisko sporta veidu kā burāšana, airēšana un modernā pieccīņa. Basketbola vietā ir strītbola sacensības, kā arī nav klasiskā futbola, bet ir pludmales futbols. Savukārt no neolimpiskajiem sporta veidiem programmā iekļuvuši karatē un sambo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!