Foto: AFP/Scanpix
Latvijas peldētājs Artūrs Pesockis sestdien izcīnīja sesto vietu Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku notiekošo pirmo Eiropas spēļu 100 metru tauriņstila distancē.

Finālā Pesockis distanci veica 54,10 sekundēs, bet par uzvarētāju tika kronēts Krievijas peldētājs Daniils Pakomovs, no kura Latvijas sportists atpalika par 1,38 sekundēm.

Līdz ar to Pesockis panācis Latvijas peldētāju augstāko sasniegumu šajās Eiropas spēlēs.

Sacensības šajā distancē Latvijas peldētājs sāka piektdien, kad sākotnēji priekšsacīkstēs distanci veica 54,08 sekundēs, uzrādot sesto labāko rezultātu. Tāpat arī pusfinālā viņš ar 53,99 sekundēm bija sestais ātrākais.

Jau vēstīts, ka trešdien Daniils Bobrovs ar jaunu Latvijas rekordu izcīnīja septīto vietu 200 metru distancē brasā, bet ceturtdien to pašu 50 metru brasā paveica arī Deniss Komars. Tāpat finālu otrdien sasniedza Pesockis, kurš guva astoto pozīciju 50 metru tauriņstilā.

Kā zināms, ūdens sporta veidiem - peldēšanai, sinhronajai peldēšanai, daiļlēkšanai un ūdenspolo - Eiropas spēlēs ir vecuma ierobežojumi. Peldēšanā vīriešiem dalībnieku vecums nedrīkst pārsniegt 18 gadus, bet sacensībās sievietēm - 16 gadus.

LETA jau vēstīja, ka Latvijas džudo cīkstonim Jevgēņijam Borodavko sestdien neizdevās sasniegt Eiropas spēļu ceturtdaļfinālu.

Svara kategorijā līdz 100 kilogramiem Borodavko pirmajā cīņā pieveica zviedru Martinu Paceku, kurš pērn izcīnīja piekto vietu pasaules čempionātā, kā arī triumfēja "Grand Prix" sērijas posmā Ķīnā. Vēlāk astotdaļfinālā Latvijas sportistam bija jācīnās ar dāni Frederiku Jorgensenu un nācās ciest zaudējumu.

Tikmēr abi pārējie Latvijas džudisti cieta zaudējumus jau pirmajās cīņās - svara kategorijā līdz 90 kilogramiem Aigars Mīlenbergs piekāpās titulētajam Nīderlandes pārstāvim Gijomam Elmonam, kurš 2005.gadā kļuva par pasaules čempionu un 2007.gadā ieguva arī šo sacensību bronzu. Tāpat viņš četras reizes ticis pie godalgām Eiropas meistarsacīkstēs.

Savukārt svarā virs 100 kilogramiem Artūrs Ņikiforenko pirmajā cīņā piekāpās Oleksandram Gordijenko no Ukrainas.

Kā zināms, Eiropas spēles džudo paralēli ir arī Eiropas čempionāts. Trešdien trīs citi Latvijas sportisti cieta zaudējumus jau savās pirmajās cīņās.

Eiropas spēles noslēgsies svētdien, kad uz starta izšķirošajās cīņās par medaļām izies četri Latvijas BMX riteņbraucēji - Edžus Treimanis, Rihards Veide, Kristens Krīgers un Sandra Aleksejeva.

Jau vēstīts, ka pirmo zelta godalgu Eiropas spēlēs Latvijai pagājušo svētdien izcīnīja pludmales volejbola duets Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, bet sacensību ievadā bronzu ieguva brīvā stila cīkstone Anastasija Grigorjeva.

Tāpat ar augstvērtīgiem rezultātiem priecējuši Latvijas riteņbraucēji. Septīto vietu individuālajā braucienā izcīnīja Gatis Smukulis, bet svētdien tādu pašu pozīciju grupas braucienā sasniedza Aleksejs Saramotins.

Eiropas spēlēs, kas ilgs līdz svētdienai, piedalās vairāk nekā seši tūkstoši kontinenta atlētu, kuri sacenšas 20 sporta veidos. Latviju kopumā pārstāvēs 65 atlēti.

Dažos no sporta veidiem (šaušanā, galda tenisā un triatlonā) atlēti var nopelnīt ceļazīmes uz 2016.gadā Riodežaneiro paredzētajām olimpiskajām spēlēm. Savukārt peldēšanā un vieglatlētikā iespējams izpildīt nepieciešamos normatīvus, lai kvalificētos nākamā gada Olimpiādei. Tikmēr džudo un cīņā šajās sacensībās vienlaicīgi ir arī Eiropas čempionāti, bet Eiropas spēlēs nav iekļauts teniss.

Tāpat spēļu programmā nav arī tādu olimpisko sporta veidu kā burāšana, airēšana un modernā pieccīņa. Basketbola vietā ir strītbola sacensības, kā arī nav klasiskā futbola, bet ir pludmales futbols. Savukārt no neolimpiskajiem sporta veidiem programmā iekļuvuši karatē un sambo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!