Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pagājušajā gadā Latvijā 13 sportistu analīzēs konstatētas aizliegtas vielas jeb dopings, aģentūra LETA noskaidroja Latvijas Antidopinga birojā.

2018. gadā Antidopinga birojs veicis 736 dopinga kontroles, savukārt maksas pakalpojumos tika veiktas 173 analīzes. Ārpussacensību kontrole tika veikta 391 reizi, savukārt 344 reizes kontroles notikušas sacensību laikā.

Analīžu rezultāti parādīja, ka 13 sportistu paraugos konstatētas aizliegtās vielas.

Vēl trīs sportisti pērn atteicās no dopinga kontroles, kas arī traktējams kā Antidopinga noteikumu pārkāpums. Par tādu uzskatāms arī gadījums, kad sportists trīs reizes 12 mēnešu periodā nav bijis pieejams dopinga kontrolei. Šādu situāciju pērn pieļāvis viens sportists.

Visvairāk dopinga kontroļu veikts tādos sporta veidos kā vieglatlētika (109), riteņbraukšana (54), bobslejs (45), pauerliftings (36) un basketbols (30).

Patlaban Antidopinga biroja mājaslapā pieejams tikai viens ieraksts par spēkā esošu soda sankciju sportistam, kas pārkāpis Antidopinga noteikumus un kuram 2018. gadā piemērota soda sankcija.

Par tādu aizliegto vielu kā metandienons, dehidrohlormetiltestosterons, stanozolols, nandrolons, ostarīns, metilheksanamīns, ibutamorens lietošanu pauerliftinga sportistam Andrejam Razujevam piespriesta četru gadu diskvalifikācija, kuras termiņš ir 2022. gada 18. janvāris. Tiesa, šim sportistam dopinga kontrole veikta 2017.gada decembra otrajā pusē.

Latvijas Antidopinga biroja vadītājs Mārtiņš Dimants aģentūrai LETA skaidroja, ka informācija par visiem pārkāpumiem būs pieejama drīzumā.

LETA jau ziņoja, ka par antidopinga noteikumu pārkāpšanu divu gadu diskvalifikācija piespriesta karjeru noslēgušajam šorttreka sportistam Roberto Puķītim. Sods Puķītim piemērots, jo viņš nav sniedzis informāciju par savu atrašanās vietu. Gada laikā viņš nav izpildījis prasību ierasties uz pārbaudēm un/vai prasību sniegt nepieciešamo informāciju, kas ir antidopinga noteikumu pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!