Foto: Reuters/Scanpix

Uzsākot Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku notiekošās pirmās Eiropas spēles, sestdien zaudējumus piedzīvoja Latvijas grieķu-romiešu stila cīkstoņi Česlavs Bestenis un Igors Kostins. Savukārt Latvijas karatē sportists Ruslans Sadikovs neizkļuva no savas turnīra apakšgrupas.

2010.gada Eiropas kadetu čempionāta septītās vietas ieguvējs Bestenis svara kategorijā līdz 80 kilogramiem astotdaļfināla cīņas pirmajā periodā piekāpās turkam Selčukam Čebi.

Tikmēr 2004.gada Atēnu olimpisko spēļu dalībnieks Kostins svarā līdz 96 kilogramiem pirmās kārtas cīņas otrajā periodā pēc punktiem zaudēja Ādamam Vargam no Ungārijas.

Līdz ar to abiem Latvijas sportistiem sacensības jau noslēgušās.

Savukārt Sadikovs sestdien neizkļuva no apakšgrupas pirmo Eiropas spēļu turnīrā.

"Kumite" sacensībās svara kategorijā līdz 75 kilogramiem Sadikovs sākotnēji piekāpās turkam Ermanam Eltemuram, kurš 2012.gadā kļuva par pasaules junioru čempionu. Turpinājumā Latvijas sportists cīnījās neizšķirti ar ukraini Iļju Ņikuļinu, bet noslēdzošajā cīņā piekāpās titulētajam mājiniekam Rafaelam Agajevam, kurš karjeras laikā deviņas reizes triumfējis Eiropas čempionātā, bet piecas reizes arī pasaules meistarsacīkstēs.

Pēc apakšgrupu turnīra pusfinālu sasniedza grupas divi labākie cīkstoņi.

Kā zināms, Sadikovs Eiropas spēlēm kvalificējās pēc trešās vietas izcīnīšanas šī gada Eiropas čempionātā.

Karatē ir viens no tikai diviem neolimpiskajiem sporta veidiem, kas iekļauti Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku notiekošo pirmo Eiropas spēļu programmā.

Savukārt plkst.13.30 uz starta dosies MTB riteņbraucējs Arnis Pētersons.

Eiropas spēles piedalīsies vairāk nekā seši tūkstoši kontinenta atlētu, kuri sacentīsies 20 sporta veidos, bet plānots, ka Latviju pārstāvēs aptuveni 65 atlēti.

Dažos no sporta veidiem (šaušanā, galda tenisā un triatlonā) atlēti varēs nopelnīt ceļazīmi uz 2016.gadā Riodežaneiro paredzētajām olimpiskajām spēlēm. Savukārt peldēšanā un vieglatlētikā būs iespējams izpildīt nepieciešamos normatīvus, lai kvalificētos nākamā gada Olimpiādei. Tikmēr džudo un cīņa šajās sacensībās vienlaicīgi būs arī Eiropas čempionāti, bet Eiropas spēlēs nav iekļauts teniss.

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) iepriekš ziņoja, ka sacensībās piedalīsies 67 Latvijas sportisti, kaut zināms, ka traumas dēļ to nebūs spējīga paveikt cīkstone Laura Skujiņa, bet vismaz vēl viens cīkstonis - Alberts Jurčenko - gatavojas šomēnes gaidāmajam Eiropas junioru čempionātam un arī Eiropas spēlēs nepiedalīsies.

Latvija lielas cerības varētu saistīt arī ar pludmales volejbolu, kur gan nepiedalīsies valsts spēcīgākais pāris Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, toties turnīrā startēs Ruslans Sorokins un Aleksandrs Solovejs, kā arī Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, lai gan šosezon Pļaviņš ierasti cīnās pārī ar Hermanu Egleskalnu.

Latvija šajās Eiropas spēlēs nepiedalīsies vieglatlētikas sacensībās, jo to laikā tiks aizvadītas Eiropas komandu čempionāta zemākās līgas cīņas ar 14 valstu līdzdalību, tāpēc piedalīties varēs tikai to valstu sportisti, kuru vidū Latvijas nav. Savukārt peldēšanā ir ierobežots vecuma limits, un sacensības var saukt par Eiropas jauniešu čempionātu.

Tāpat spēļu programmā nav arī tādi olimpiskie sporta veidi kā burāšana, airēšana un modernā pieccīņa. Basketbola vietā ir strītbola sacensības. Tāpat nav klasiskā futbola, bet ir pludmales futbols.

Kā zināms, šosejas riteņbraukšanas sacensībās startēt plāno Latvijas labākie šī sporta veida pārstāvji - Gatis Smukulis, Aleksejs Saramotins un labā sportiskajā formā esošais Toms Skujiņš. Savukārt BMX riteņbraukšanā Latviju pārstāvēs pašreizējais valsts čempions Edžus Treimanis, sacensībās piedaloties kopā ar Kristenu Krīgeru un Rihardu Veidi, bet dāmu konkurencē brauks arī Sandra Aleksejeva.

Pašmāju sportisti var pretendēt uz gana augstām vietām arī vingrošanā, kur Latvijas atlēti regulāri iekļūst Pasaules izaicinājuma kausa posmu finālsacensībās, pa reizei izcīnot arī kādu godalgu. Latviju vingrošanā pārstāvēs Valērija Grišāne, Diāna Jerofejeva, Alīna Circene, Sergejs Pozņakovs, Vitālijs Kardašovs un Dmitrijs Trefilovs. Eiropas spēlēs piedalīsies arī smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs, kurš vēl maija sākumā izcīnīja piekto vietu Eiropas čempionātā.

Visplašāk pārstāvēta Latvija šajās spēlēs būs cīņas sporta veidos, kur bez Skujiņas un Jurčenko plāno piedalīsies deviņi sportisti, ieskaitot titulēto Anastasiju Grigorjevu.

Zīmīgi, pirmo Eiropas spēļu priekšvakarā Azerbaidžāna saņēmusi bargu mediju un starptautisko organizāciju kritiku. Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Human Rights Watch" ceturtdien paziņoja, ka pirmās Eiropas spēles "tiks atklātas postpadomju ērā nepieredzētā valdības represiju atmosfērā". Tikmēr Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) trešdien paziņoja, ka Azerbaidžāna pieprasījusi slēgt tās Baku biroju.

Savukārt vēl vienai cilvēktiesību aizstāvju organizācijai "Amnesty International" bija paredzēts rīkot preses konferenci, kurā pirms sporta pasākuma izceltu represijas pret žurnālistiem, opozicionāriem un politiskajiem aktīvistiem. Tomēr, kā trešdien atklāja organizācija, tās pārstāvjiem uz spēļu laiku ir liegts apmeklēt Azerbaidžānu. Tāpat arī Žurnālistu aizsardzības komiteja (CPJ) ceturtdien izplatītajā paziņojumā pauda, ka spēļu laikā "medijiem ir lieliska iespēja kritizēt šo cenzūras un ierobežojumu valsti".

Tāpat daudziem lielu Eiropas mediju žurnālistiem tika liegtas spēļu atspoguļošanas akreditācijas. Radio "France International" Kaukāza valstu korespondents Režis Žente aģentūrai AFP norādīja, ka Azerbaidžānas varasiestādes atteicās izskaidrot iemeslu, kāpēc tās noraidījušas viņa vīzu un akreditāciju.

Ceturtdien apmēram 150 valdību atbalstošo jauniešu organizāciju aktīvisti piedalījās mītiņos pie Eiropas Savienības un EDSO mītnes, kā arī pie Lielbritānijas vēstniecības. Kā apgalvo protestētāji, rietumvalstu galvaspilsētas vada "pret Azerbaidžānu vērstas nomelnojošas kampaņas".

Kā zināms, Azerbaidžānas varasiestādes ar brutālām metodēm cenšas apslāpēt jebkādas sabiedrības neapmierinātības izpausmes. Cilvēktiesību aktīvisti apsūdz valdību, ka tā izmanto safabricētas apsūdzības, lai kritiķus ieslodzītu cietumos.

Lēmums par Eiropas spēļu rīkošanu tika nolemts 2012.gada decembrī. Azerbaidžānas pārstāvji jau iepriekš pauduši vēlmi rīkot arī olimpiskās spēles, tādējādi Eiropas spēles būtu labs ģenerālmēģinājums pirms iespējamās Olimpiādes organizēšanas.

Kā zināms, trešdien no otro Eiropas spēļu rīkošanas atteicās Nīderlande, aizbildinoties ar pasākuma lielajām izmaksām.

Latvijas komandas pieteikums pirmajām Eiropas spēlēm:

  • badmintons - Kristīne Šefere, Ieva Pope, Reinis Krauklis;
  • bokss - Artjoms Ramlavs, Artūrs Ahmetovs, Mihails Pavlovs, Raitis Sinkevičs, Ņikita Versockis;
  • cīņa - Kristaps Kalnakārklis, Češlavs Beštenis, Igors Kostins, Armands Zvirbulis, Imants Lagodskis, Dmitrijs Mihailovs, Violeta Ponomarjova, Karalina Tjapko, Anastasija Grigorjeva, Jevgēņijs Koļcovs, Laura Skujiņa, Alberts Jurčenko, Aleksandrs Višņakovs (rezervists);
  • daiļlēkšana - Georgs Peskiševs, Annija Zagorska;
  • džudo - Konstantīns Ovčiņņikovs, Aigars Mīlenbergs, Jevgēņijs Borodavko, Artūrs Ņikiforenko, Dmitrijs Fedosejenkovs, Mihails Šteinbuks;
  • galda teniss - Matīss Burģis;
  • kanoe un smaiļošana - Aleksejs Rumjancevs, Miķelis Ežmalis, Aldis Artūrs Vilde, Madara Aldiņa;
  • karatē - Ruslans Sadikovs;
  • loka šaušana - Anete Kreicberga, Eduards Lapsiņš;
  • paukošana - Mihails Jefremenko;
  • peldēšana - Airina Baikova, Dana Kolidzeja, Daniils Bobrovs, Artūrs Pesockis, Deniss Komars;
  • pludmales volejbols - Ruslans Sorokins, Aleksandrs Solovejs, Mārtiņš Pļaviņš, Haralds Regža, Tīna Laura Graudiņa, Marta Ozoliņa;
  • BMX - Edžus Treimanis, Kristens Krīgers, Rihards Veide, Sandra Aleksejeva;
  • šosejas riteņbraukšana - Gatis Smukulis, Aleksejs Saramotins, Toms Skujiņš, Andžs Flaksis (rezerve), Andris Smirnovs (rezerve), Dana Rožlapa;
  • MTB - Arnis Pētersons, Matīss Preimanis (rezerve), Pēteris Janevics (rezerve), Mārtiņš Blūms (rezerve);
  • sambo - Artūrs Čerņavskis;
  • šaušana - Agate Rašmane, Lauris Strautmanis;
  • triatlons - Andrejs Dmitrijevs;
  • vingrošana - Valērija Grišāne, Diāna Jerofejeva, Alīna Circene, Sergejs Pozņakovs, Vitālijs Kardašovs, Dmitrijs Trefilovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!