Foto: Reuters/Scanpix

Pirmo Eiropas spēļu priekšvakarā Azerbaidžāna saņēmusi bargu mediju un starptautisko organizāciju kritiku.

Kā zināms, pirmās Eiropas spēles Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku norisināsies no šī gada 12. līdz 28.jūnijam.

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Human Rights Watch" ceturtdien paziņoja, ka pirmās Eiropas spēles "tiks atklātas postpadomju ērā nepieredzētā valdības represiju atmosfērā".

"Valdības represijas ir padarījušas pirmās Eiropas spēles vēsturiskas visos nepareizajos veidos," pauda "Human Rights Watch" Eiropas un Centrālāzijas nodaļas vadītāja Reičela Denbera.

Tikmēr Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) trešdien paziņoja, ka Azerbaidžāna pieprasījusi slēgt tās Baku biroju.

Savukārt vēl vienai cilvēktiesību aizstāvju organizācijai "Amnesty International" bija paredzēts rīkot preses konferenci, kurā pirms sporta pasākuma izceltu represijas pret žurnālistiem, opozicionāriem un politiskajiem aktīvistiem. Tomēr, kā trešdien atklāja organizācija, tās pārstāvjiem uz spēļu laiku ir liegts apmeklēt Azerbaidžānu.

Tāpat arī Žurnālistu aizsardzības komiteja (CPJ) ceturtdien izplatītajā paziņojumā pauda, ka spēļu laikā "medijiem ir lieliska iespēja kritizēt šo cenzūras un ierobežojumu valsti".

Tikmēr britu vides aizstāvju grupa "Platform" paziņoja, ka viena no tās aktīvistēm Emma Hjūdža, kura plānoja ierasties Azerbaidžānā atbalstīt politieslodzītos, nav ielaista valstī. Ierodoties viņa tika aizturēta, jo Hjūdža atrodoties "sarkanajā sarakstā" un nevar iebraukt Azerbaidžāna.

Tāpat daudziem lielu Eiropas mediju žurnālistiem tika liegtas spēļu atspoguļošanas akreditācijas. Radio "France International" Kaukāza valstu korespondents Režis Žente aģentūrai AFP norādīja, ka Azerbaidžānas varasiestādes atteicās izskaidrot iemeslu, kāpēc tās noraidījušas viņa vīzu un akreditāciju.

Tāpat iebraukšana Azerbaidžānā tikusi liegta arī britu medija "Guardian" sporta ziņu korespondentam Ouenam Gibsonam. "Guardian" paziņoja, ka liegums iebraukt Azerbaidžānā ir saistīts ar laikraksta pārstāvju decembra vizīti, kad žurnālisti atspoguļoja gatavošanos pirmajām Eiropas spēlēm.

Tikmēr Starptautiskā izpausmes brīvības (IFEX) grupa aicināja starptautiskos medijus lietot sociālās vietnes "Twitter" tēmturi #Baku2015, lai "rakstītu tvītus, kas nosodītu Azerbaidžānas centienus ierobežot izpausmes brīvību un atbalstītu netaisnīgi ieslodzītos brīvas izpausmes aizstāvjus".

Uz to Azerbaidžānas valdības atbalstošā ziņu aģentūra APA atbildēja, aicinot vietējos žurnālistus veidot "Twitter" kampaņu tēmturī #Baku2015, lai paustu "patiesu informāciju" par valsti.

Savukārt ceturtdien apmēram 150 valdību atbalstošo jauniešu organizāciju aktīvisti piedalījās mītiņos pie Eiropas Savienības un EDSO mītnes, kā arī pie Lielbritānijas vēstniecības. Kā apgalvo protestētāji, rietumvalstu galvaspilsētas vada "pret Azerbaidžānu vērstas nomelnojošas kampaņas".

"Protestējam pret Azerbaidžānu vērstām kampaņām, kas balstās uz nepatiesu informāciju par mūsu valsti," ziņu aģentūrai AFP norādīja protestētājs.

Protestētāju plakātus rotāja tādi uzraksti kā "Lieciet Azerbaidžānu mierā" un "Nepolitizējiet sportu". Tāpat sanākušie mītiņotāji nolasīja ziņojumu, kurā kritizēta "bezprecedenta un netīra melu kampaņa pret Azerbaidžānu".

Kā zināms, Azerbaidžānas varasiestādes ar brutālām metodēm cenšas apslāpēt jebkādas sabiedrības neapmierinātības izpausmes. Cilvēktiesību aktīvisti apsūdz valdību, ka tā izmanto safabricētas apsūdzības, lai kritiķus ieslodzītu cietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!