Foto: AP/Scanpix
Dienvidāfrikas paraolimpiskā sprintera Oskara Pistoriusa tiesas prāva, kurā viņš tiek apsūdzēts savas draudzenes nošaušanā, pirmdien tika uz laiku pārtraukta, kad sportistu, klausoties draudzenes autopsijas rezultātus, piemeklējusi vemšana.

Pistoriuss, kuram ir amputētas abas kājas, tiek apsūdzēts savas draudzenes modeles Rīvas Stīnkempas nošaušanā viņa mājā Pretorijā Svētā Valentīna dienā, pagājušajā februārī.

Prāva risinās jau kopš 3.marta. Sākotnēji tika paredzēts, ka tā ilgs aptuveni trīs nedēļas.

Kad pirmdien ar grafiskiem autopsijas rezultātiem uzstājās tiesu medicīnas eksperts, Pistoriuss apsūdzētā krēslā sēdēja, iespiedis galvu starp ceļgaliem un ar rokām aizspiedis ausis. Sportistam trīcēja rokas, bet viņa seja bija sarkana. Kādā brīdī no viņa tika atvirzīts mikrofons, lai zālē nedzirdētu sportista vemšanas skaņas.

Pēc šāda pavērsiena tiesas sēde tika apturēta uz vairākām stundām.

Atšķirībā no parējās prāvas gaitas autopsijas rezultātu iztirzāšana masu informācijas līdzekļos netika pārraidīta tiešraidē.

Ja 27 gadus vecais Pistoriuss tiks atzīts par vainīgu, viņam draud pat mūža ieslodzījums. Pistoriuss iepriekš izteicies, ka šāvis cauri vannas istabas durvīm, kur slēpās viņa draudzene, jo bijis "šausmīgi nobijies", ka kāds pa atvērtu logu ielauzies viņa greznajā mājā. Atklātībā nonākušie fotoattēli un vannas istabas durvīs saskatāmie ložu caurumi apstiprina Pistoriusa iepriekš teikto, ka viņš šaušanas brīdī kājām nebija piestiprinājis savas īpašās protēzes.

Sportista aizstāvji uzstāj uz to, ka pirmie šāvieni bijuši viņa draudzenei nāvējoši, kas tādējādi par nepatiesiem padarītu kaimiņu apgalvojumus, ka mājā dzirdēta kliegšana. Savukārt apsūdzētāji apgalvo, ka nāvējošs bijis vien pēdējais no četriem šāvieniem.

Tāpat pastāv nesakritības sportista liecībās par viņa komunikāciju ar savu apsardzi pēc šāvienu atskanēšanas. Apsargs apgalvo, ka pēc sazvanīšanās Pistoriuss teicis, ka "viss ir kārtībā", kamēr sportista advokāti uzsver, ka viņš pats zvanījis apsargam un teicis, ka viss ir kārtībā ar viņu pašu.

Prokuratūra Pistoriusam uzrādījusi apsūdzību tīšā slepkavībā, par ko iespējams saņemt mūža ieslodzījumu, bet pats sportists to noliedzis.

Pistoriuss, kuram ir amputētas abas kājas un kurš skriešanai izmanto īpašas protēzes, aizpagājušajā vasarā piedalījās Londonas Olimpiādē. DĀR sportists kļuva par pirmo cilvēku ar invaliditāti spēļu vēsturē, kurš sacenties ar pasaules labākajiem atlētiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!