Foto: AP/Scanpix
Draudzenes slepkavībā apsūdzētais Dienvidāfrikas paraolimpiskais sprinteris Oskars Pistoriuss nevar izbēgt no notiesājoša sprieduma, noslēdzošajā runā ceturtdien izteicās prokurors Gerijs Nels.

Kā uzskata prokurors, pat ja tiesa secinās, ka Pistoriuss, Svētā Valentīna dienā pagājušā gada 14.februārī veicot slepkavību, domājis, ka nošauj nevis savu draudzeni Rīvu Stīnkempu, bet zagli, viņš "nevar izbēgt" no apsūdzības par slepkavību ar iepriekšēju nodomu.

Noslēdzot piecus mēnešus ilgušo tiesas prāvu, Nels izteicās, ka Pistoriusa centieni atrast labāko alibi novedis pie "sniega bumbas efekta", jo meli prasa jaunus melus, lai tos piesegtu. Prokurors atgādināja ekspertu secināto, ka Stīnkempa neilgi pirms noslepkavošanas bijusi paēdusi un ka kaimiņi dzirdējuši sievietes kliedzienus.

Pats Pistoriuss tiesā vairākas reizes izteicies, ka veicis šāvienus cauri vannas istabas durvīm, kur slēpās viņa draudzene, jo bijis "šausmīgi nobijies", ka kāds caur atvērtu logu ielauzies viņa greznajā mājā. Publiskajās uzrunās Pistoriuss šajā laikā bijis ļoti emocionāls, bieži izplūstot asarās un nožēlā par notikušo. Vienreiz sportists prāvas laikā pat sācis vemt, bet viņa ļoti biežā skaļā raudāšana likusi daudziem apšaubīt Pistoriusa rīcības godīgumu.

Aizstāvība Pistoriusu centusies parādīt kā apsēstu ar savu drošību, kas radusies smagās bērnības un invaliditātes dēļ. Pēc ilgām garīgās veselības pārbaudēm tika secināts, ka Pistoriusam kopš bērnības bijušas problēmas ar dusmu un aizkaitinājuma savaldīšanu.

Ja Pistoriuss tiks atzīts par vainīgu, viņam draud 25 gadu ieslodzījums vai pat mūža cietumsods.

Pistoriuss, kuram ir amputētas abas kājas un kurš skriešanai izmanto īpašas protēzes, aizpagājušajā vasarā piedalījās Londonas Olimpiādē. DĀR sportists kļuva par pirmo cilvēku ar invaliditāti spēļu vēsturē, kurš sacenties ar pasaules labākajiem atlētiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!