Foto: Publicitātes foto

Latvijas Svarcelšanas federācija (LSF) un Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) iesniedza pieprasījumu par naudas balvas piešķiršanu svarcēlajiem Artūram Plēsniekam un Rebekai Kohai, taču Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), izvērtējot priekšlikumu, ir nolēmusi to nevirzīt izskatīšanai Latvijas Nacionālajā sporta padomē, informē Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) preses dienests.

LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers akcentē, ka šī ir absurda situācija un dažu amatpersonu nesaprašanās dēļ, var ciest izcili Latvijas sportisti. "Artūra Plēsnieka un Rebekas Kohas pārstāvētais klubs "Spars" no Ventspils šobrīd juridiski nav LSKA biedrs, taču viņi pārstāv Latvijas valsti starptautiskā arēnā ar ļoti atzīstamiem rezultātiem, par kuriem būtu jāsaņem arī valsts piešķirtās naudas balvas. Tāpēc es aicinu Nacionālo sporta padomi šo jautājumu skatīt pēc būtības, jo nav pieļaujams, ka sportistu sasniegumi netiek novērtēti formālu iemeslu dēļ", tā izsakās Tikmers.

Kā ziņojām, Latvijas labākais svarcēlājs Artūrs Plēsnieks šajā gadā izcīnīja ne tikai 5.vietu pasaules čempionātā un 4.vietu Eiropas čempionātā, bet arī kļuva par Eiropas čempionu U-23 vecuma grupā. Tāpat izcilu sniegumu šogad rādīja 15 gadus jaunā Latvijas talantīgā svarcēlāja Rebeka Koha, kura Eiropas U-20 čempionātā izcīnīja bronzas godalgu, bet U-15 vecuma grupā pārliecinoši kļuva par čempioni.

Abi minētie sportisti pārstāv LSF, tomēr, kā uzsver IZM, Sporta likumā noteiktā kārtība paredz, ka sportistus naudas balvas saņemšanai var virzīt tikai oficiāli atzītā sporta federācija – Latvijas Svarcelšanas klubu apvienība (LSKA), kas šobrīd ar iesniegumu par sportistu prēmēšanu IZM vēl nav vērsusies.

Naudas balvas piešķir par sasniegumiem, kas izcīnīti oficiālajās starptautiskajās klātienes sporta sacensībās, kuras ir iekļautas attiecīgās starptautiskās sporta federācijas sacensību kalendārā, ja minētā sporta federācija ir atzīta Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā vai ir Starptautisko sporta federāciju asociācijas biedre. Šādas sacensības ir: Olimpiskās spēles, pasaules spēles, paralimpiskās spēles, nedzirdīgo spēles un pasaules jaunatnes Olimpiskās spēles, pasaules un Eiropas čempionāti pieaugušajiem, pasaules un Eiropas čempionāti sportistiem vecumā no 16 līdz 23 gadiem, pasaules kausa izcīņa pieaugušajiem, pasaules karavīru sporta spēles, policijas čempionāts un pasaules universiāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!