Foto: FIVB
Portāls "Delfi" piedāvā aizvadītā mēneša sporta notikumu topu, kurā šoreiz īpaši izcelti Latvijas pludmales volejbolistu panākumi.

Maijā Jānis Šmēdiņš spēlēja kopā gan ar Aleksandru Samoilovu, gan ar Mārtiņu Pļaviņu un izcīnīja medaļas "Grand Slam" posmā Argentīnā un Pasaules kausa finālsacensībās. Tas arī "Delfi" sporta notikumu topa pirmajā vietā.

Latvijas 'bīčisti' izcīna zeltu un bronzu


Foto: FIVB

Pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš 26.maijā triumfēja Argentīnas pilsētā Korrjentesā notikušajā "Grand Slam" turnīrā, finālā ar 2-0 (21:16, 21:19) pieveicot amerikāņus Džeikobu Gibu/Šonu Rozentālu.

Pirms tam trīs apakšgrupas spēlēs ar devīto numuru izliktie latvieši palika nepārspēti, kas viņiem kā grupas uzvarētājiem automātiski ļāva kvalificēties izslēgšanas turnīra otrajai kārtai. Tajā Samoilovs/J.Šmēdiņš ar rezultātu 2-0 (21:18, 29:27) uzvarēja austriešus Klemensu Dopleru un Aleksandru Horstu, kuri bija izlikti ar 16.numuru. Savukārt ceturtdaļfinālā ar 2-0 (21:9, 21:13) tika sagrauti Sebastjans Dolingers/Štefans Vindšeifs no Vācijas, kuriem ticis 13.numurs. Latvijas duets pusfināla spēlē ar 2-1 (14:21, 21:17, 15:11) pieveica brazīliešus Pedru Salgadu/Brunu Šmitu, kuri izlikti ar ceturto numuru.

Tā ir otrā reize, kad kādam Latvijas duetam izdodas uzvarēt "Grand Slam" līmeņa turnīros. Pirmo reizi to pērnā gada rudenī pēc Londonas olimpiskajām spēlēm Polijā izdarīja Jānis Šmēdiņš un Mārtiņš Pļaviņš.

Savukārt maija pēdējā nedēļā atkal apvienojās Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļu ieguvēji Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš, kuri piedalījās Brazīlijā notiekošajās Pasaules kausa finālsacensībās. Tajā viņi izcīnīja bronzas medaļas.

Cīņā par bronzas godalgām ar ceturto numuru izliktie Latvijas sportisti pārspēja vāciešus Kaju Matisiku un Jonatanu Erdmanu, kuri bija izlikti ar trešo numuru. Šajā cīņā Pļaviņš/Šmēdiņš bija pārāki ar rezultātu 2-0 (21:18, 21:14).

Apakšgrupu sacensībās Latvijas sportisti tika pie trijām uzvarām četrās spēlēs, izcīnot uzvaru savā grupā, un iekļūstot pusfinālā. Tomēr tajā līdzīgā un sīvā cīņā ar rezultātu 0-2 (19:21, 20:22) piekāpās amerikāņiem Džeikobam Gibam/Keisijam Patersonam, kuri bija izlikti ar otro numuru.

Lai gan šajā sezonā Pļaviņš/Šmēdiņš kopā vairs nespēlē, pēc ilgām diskusijām Latvijas Volejbola federācija (LVF) nolēma, ka Pasaules kausa finālā spēlēs šis duets, jo turnīrā tiek pārstāvēta valsts nevis atsevišķi duets.


Latvijas hokejisti PČ noslēdz cienīgi; Šveice sagādā sensāciju


Foto: LETA

Latvijas hokeja izlase 2013.gada pasaules hokeja čempionātu iesāka neveiksmīgi, tomēr turnīra turpinājumā izdevās uzlabot sniegumu un izcīnīt 11.pozīciju.

Pirmajā mačā Latvijas  izlase ar 0:6 kapitulēja pašreizējai pasaules čempionvienībai Krievijai,  turpinājumā ar 1:4 piekāpās ASV hokejistiem, bet trešajā mačā  otrdien ar 3:5 kapitulēja arī Austrijai, apdraudot izredzes palikt augstākajā divīzijā arī nākamajā sezonā. Tomēr Latvijas noskaņojums labāks kļuva pēc mača, kurā ar "hat-trick" izcēlās Lauris Dārziņš, bet izlase ar 5:3 uzvarēja pagājušā gada turnīra finālisti Slovākiju, pārtraucot septiņu zaudējumu sēriju pasaules čempionāta spēlēs. Uzvaras gan neizdevās turpināt sestdien, kad svarīgā cīņā ar 0:2 tika zaudēts Vācijai. Izšķirošā spēlē par palikšanu pasaules čempionāta elitē Latvija ar 3:1 uzvarēja Franciju, bet apakšgrupu turnīra pēdējā spēlē izdevās atņemt punktu Somijai, ar rezultātu 2:3 pagarinājumā piedzīvojot zaudējumu.

Par Latvijas izlases labākajiem spēlētājiem pasaules čempionātā tika atzīti aizsargs Kristaps Sotnieks, vārtsargs Kristers Gudļevskis un komandas kapteinis Lauris Dārziņš.

Tikmēr zelta medaļas turnīrā izcīnīja Zviedrijas izlase, kas finālā ar 5:1 pārliecinoši apspēlēja pārsteigumu sagādājušo Šveices valstsvienību. Šis Zviedrijas valstsvienībai bija devītais pasaules čempionu tituls. Vēl tās kontā ir 19 sudraba godalgas un 16 bronzas medaļas. Tāpat Zviedrija kļuva par pirmo pasaules čempioni kopš 1986.gada, kas spējusi triumfēt savās mājās notiekošajā turnīrā. Bronzas godalgas ieguva ASV.

Šveices izlase finālā piedzīvoja vienīgo zaudējumu pasaules čempionātā. Līdz tam šī komanda šajā turnīrā bija nepārspēta deviņās spēlēs pēc kārtas. Šveices izlase pasaules čempionāta finālā iepriekš spēlēja vien 1935.gadā, kad piekāpās Kanādai. Savukārt astoņas reizes izlase pasaules čempionātā izcīnījusi bronzas medaļas, tiesa pēdējo reizi to paveicot 1953.gadā. 

Tikmēr Krievijas izlase ar negaidītu un kaunpilnu zaudējumu ceturtdaļfinālā nolika čempionu pilnvaras.



'Bayern' izcīna zelta 'hat-trick'


Foto: AFP/Scanpix

Minhenes "Bayenr" šosezon ir izcīnījuši visas svarīgākās klubu futbola uzvaras - triumfēja Vācijas bundeslīgas čempionātā, ieguva UEFA Čempionu līgas kausu, kā arī uzvarēja Vācijas kausa finālā.

Vācijas bundeslīgā "Bayern" triumfēja vairāk kā pārliecinoši, sezonas gaitā labojot rekordu gūtajos punktos kopvērtējumā. Čempionāta izskaņā Minhenes klubs iekrāja 91 punktu un tuvākos sekotājus Dortmundes "Boruusia" apsteidza par 25 punktiem.

Savukārt UEFA Čempionu līgas finālā "Bayern" ar 2:1 uzvarēja Dormundes "Borussia", uzvaru nodrošinot tikai spēles priekšpēdējā minūtē, kad precīzi sita Arjens Robens.

Savukārt Vācijas kausa finālspēlē ar 3:2 (1:0) tika pieveikta "VfB Stuttgart" vienība.


Gulbis kritizē vadošos tenisistus un rada ažiotāžu


Foto: AFP/Scanpix

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis maijā piedalījās trīs turnīros - Minhenes ATP sērijas turnīrā, Romas "Masters" sērijas turnīrā un sezonas otrajā "Grand Slam" turnīrā "French Open".

Minhenē Gulbis izstājās astotdaļfinālā, kurā ar 4-6, 7-6 (7:3), 1-6 piekāpās mājiniekam Tomijam Hāsam, bet Romas sacensībās viņam astotdaļfinālā pretī stājās Rafaels Nadals, kuram latvietis piekāpās ar 6-1, 5-7, 4-6. Tikmēr "French Open" Gulbis izstājās otrajā kārtā, ar 7-6 (7:5), 4-6, 6-7 (4:7), 2-6 zaudējot mājiniekam Gaelam Monfisam.

Lai arī šoreiz Gulbis neizcēlās kortā, tomēr viņš prata izcelties savos izteikumos. Gulbis sniedza interviju franču izdevumam "L'Equipe", kurā viņš pasaules elites tenisistus Novāku Džokoviču, Rodžeru Federeru, Rafaelu Nadalu un Endiju Mareju nosauca par "garlaicīgiem tipiņiem".

Federers un Marejs piekrita Gulbja izteikumiem par pasaules vadošo tenisistu garlaicīgajām intervijām, un vēlāk to apstiprināja arī Džokovičs un bijusī tenisa zvaigzne Džons Makinrojs.

Tomēr asu kritiku Gulbim veltīja laikraksta "The Independent" sporta ziņu šefs Džeimss Loutons, sakot,  ka "ļoti talantīgais, dažreiz amizantais, bet pārsvarā svārstīgais Gulbis šajā vietā pieļauj rupju dubultkļūdu. Ja viņš būtu atradis laiku iepazīt boksa sabiedrību, tad ātri saprastu, ka tur bieži ir parasta bifurkācija - viena lieta ir svēršanās, kur kameru priekšā notiek viena cīņa, un kas notiek ringā, kad atskan pirmais gongs."

Gulbis atkal vienaldzīgu atstājis tikai reto tenisa mīļotāju.

Sevastova savainojumu dēļ "liek punktu" tenisistes karjerai


Foto: Reuters/Scanpix

Maija vidū negaidīti par profesionālās karjeras beigšanu paziņoja Latvijas labākā tenisiste Anastasija Sevastova, kā galveno iemeslu šādam lēmumam minot ilgstošos savainojumus un slimību, kas neļāva spēlēt augstākā līmeņa tenisu.

WTA turnīros Sevastova debitēja 2007.gadā, bet regulāri augstākā līmeņa turnīros viņa sāka spēlēt 2009.gadā. 2010.gadā Sevastova uzvarēja Eštorilas WTA sērijas turnīrā, kļūstot par pirmo Latvijas tenisisti pēc Larisas Savčenko-Neilandes, kura uzvarējusi WTA turnīros. Karjeras laikā viņa divreiz pieveikusi TOP 10 tenisistes (Jeļenu Jankoviču un Samantu Stosuru), bet 2011.gadā pēc veiksmīgā starta "Australian Open" pasaules rangā pakāpās uz 36.vietu, kas viņas karjerā bija augstākā.

Tomēr tieši 2011.gadā viņai sākās problēmas, kuru dēļ togad viņa izlaida deviņus turnīrus. Savukārt 2012.gadā viņa daudz mocījās ar elkoņa savainojumu, kas liedza dalību daudzos turnīros. Arī šogad Sevastova slimības dēļ bija spiesta izlaist turnīrus, un visu šo problēmu dēļ viņa pasaules rangā noslīdēja uz otro simtu.

'Stipro skrējiens' un 'Nordea' Rīgas maratons pulcē tūkstošus


Foto: Publicitātes foto

Maijā norisinājās tautas sporta pasākumi "Stipro Skrējiens" un "Nordea" Rīgas maratons.

"Stipro skrējienā" piedalījies līdz šim lielākais dalībnieku skaits un uz starta stājās 3878 dalībnieku - 384 sieviešu, 1442 vīriešu, bet pieteiktas bija 513 komandas.

Savukārt "Nordea" Rīgas maratonā uz starta izgāja 22 020 dalībnieki, bet visvairāk skrējēju bija 5 km distancē - 12 794, 10 km distanci veica 4777 dalībnieku, pusmaratonā startēja 2690 skrējēji, bet pilno maratonu veica 1278 dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!