Foto: PantherMedia/Scanpix
"Šovasar Pasaules badmintona federācija bija ieplānojusi īpašas reklāmas aktivitātes, lai pievērstu uzmanību pludmales badmintonam, kurš starptautiski tiks attīstīts ar nosaukumu AirBadminton. Taču izskatās ka Covid-19 dēļ, interese par pludmales badmintonu būs liela arī bez plašām reklāmas aktivitātēm," uzskata Latvijas Badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvalds.

"AirBadminton ir vērienīgs jauns Pasaules badmintona federācijas attīstības projekts, kas izstrādāts, lai radītu iespējas visu vecumu un spēju cilvēkiem spēlēt badmintonu uz zālienos un smilšu laukumos parkos, dārzos, ielās, rotaļlaukumos un pludmalēs visā pasaulē. Ņemot vērā, ka vairums cilvēku pirmo reizi piedzīvo badmintonu āra vidē, ar AirBadminton ikvienam tiks atvieglota piekļuve šim sporta veidam, kurš uzlabo fiziskās īpašības, tai skaitā ātrumu, izturību, izturību un veiklību, kā arī novērš stresu un palīdz novērst tādus veselības traucējumus kā augsts asinsspiediens, diabēts un aptaukošanās," teikts interneta lapā airbadmitnon.sport, kuru Pasaules Badmintona federācijas izveidojusi speciāli šim projektam.

Pēdējos piecus gadus kopš 2014.gada ir sadarbojusies ar Sporta pētījumu institūtu (ISR) Nanjanas Tehnoloģiskajā universitātē, lai izstrādātu jaunu pludmales badmintona bumbiņu ar paaugstinātu izturību pret vēju un nokrišņiem. Galvenie uzstādījumi bija spēlēt ar tām pašām badmintona raketēm, bet nodrošināt precīzu pludmales badmintona bumbiņas lidojumu un tās izturību.

Testēšanas laikā tika apkopots ievērojamu daudzumu datu. Tika paralēli izstrādāti un testēti vairāk nekā 30 prototipi, bet veiksmīgākos turpināja testēt neatkarīgos pētījumos Alikantes Universitātē un Malaizijas Universitāte. Šobrīd prototipa elementi ir patentēti, kā arī noslēgts līgums ar badmintona inventāra ražotāju "Victor" par ražošanas uzsākšanu. Eiropā un Latvijā jaunās pludmales badmintona bumbiņas varēs iegādāties jūnija sākumā.

Jaunās pludmales badmintona bumbiņa lidojumu neietekmēs līdz 3,3 m/s spēcīgs vējš, tai skaitā pavējš, sānvējš un pretvējš, kā arī neietekmēs mitrums un nespēcīgs lietus. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra publiskā informācija liecina, ka vasaras mēnešos vidējais vēja ātrums Latvijā ir mazāks nekā 3 m/s.

"AirBadminton noteikumi ir līdzīgi mums jau zināmajiem badmintona noteikumiem, taču ir arī dažas atšķirības. Pludmalē varēs spēlēt ne tika vienspēles un dubultspēles, bet būs iespēja spēlēt trīs pret trīs. Tīkla augstums ir nemainīgs, bet atšķirība būs tā, ka 2 metru no tīkla būs "mirusī zona", tādējādi pludmalē vairāk dominēs spēcīgāki sitieni, vairāk gremdes, nevis māņsitieni, kā tas ir tradicionālajā badmintonā," skaidro Latvijas Badmintona federācijas Valdes loceklis un Atlētu komisijas vadītājs Viesturs Bajārs.

Viesturs Bajārs, kurš Latvijas Badmintona federācijas Valdē būs atbildīgais par AirBadminton, prognozē, ka tiklīdz Latvijā būs nopērkamas jaunās pludmales badmintona bumbiņas, esošie badmintona spēlētāji vasarā ļoti aktīvi spēlēs badmintonu pludmalēs, gan tāpēc, ka tas izklausās ļoti aizraujoši, gan arī tāpēc, ka vasarās ir grūti atrast vietu badmintona spēlēšanai skolas sporta zālēs, bet tagad tam klāt vēl nāk arī Ārkārtas situācijas ierobežojumi.

"Iepriekš Latvijas Badmintona federācijas sacensību kalendārā vasara bija klusais periods, taču prognozējām, ka līdz ar AirBadminton izplatīšanos, arī vasarā badmintonu Latvijā spēlēs ļoti aktīvi. Tas piesaistīs badmintonam vēl vairāk jaunus spēlētājus," uzskata Latvijas Badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!