Tā ir liela uzvara tādai mazai valstij kā Latvija, tā svētdien pēc triumfa prestižajā Ņujorkas maratonā atzina Latvijas garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka, vēsta ASV masu mediji.
Jau ziņots, ka vakar Prokopčuka uzvarēja prestižajā Ņujorkas maratonā, par 14 sekundēm apsteidzot otrās vietas ieguvēju Suzanu Čepkemei no Kenijas. Šī uzvara ir nozīmīgākā Prokopčukas sportiskajā karjerā un viens no ievērojamākajiem panākumiem Latvijas vieglatlētikas vēsturē.

Izšķirošie notikumi risinājās pēdējos desmit kilometrus. Ap 30.kilometru pēc Prokopčukas izrāviena līderu grupā palika tikai četras sportistes. Prokopčuka ilgu laiku šajā kompānijā bija ceturtā, atpaliekot par apmēram 17 sekundēm,

Kā vēlāk skaidroja Prokopčuka, viņai šajā brīdī bija sarāvuši krampji sānos.

Prokopčuka tomēr spēja saņemties un pakāpties uz trešo vietu, bet vēl pēc brīža Latvijas skrējēja noķēra arī otrajā vietā esošo divkārtējo olimpisko čempioni Derartu Tulu no Etiopijas. Turpinot iesākto tempu, Prokopčuka apmēram piecus kilometrus pirms finiša sasniedza arī līderi Čepkemei, kurai bija palicis slikti.

"Domāju, ka viss ir beidzies, taču redzēju, ka Suzanai palika slikti. Tad man radās pārliecība [par uzvaru]. Es noticēju, ka varu uzvarēt," notikumus trasē atceras Latvijas skrējēja.

Pēdējos kilometros Prokopčuka atrāvās no Čepkemei un guva uzvaru.

"Es jau tā esmu pazīstama Latvijā, bet tagad laikam kļūšu vēl slavenāka. Šī ir ļoti milzīga uzvara tādai mazai valstij kā Latvija," piebilst Prokopčuka, kas pagājušajā gadā Ņujorkas maratonā ieguva piekto vietu. "Varbūt tagad vēlēšos arī uzvarēt Čikāgā, Bostonā un Londonā."

Par uzvaru prestižajā Ņujorkas maratonā Prokopčuka saņems 130 000 ASV dolāru (76 570 latus). Vīriešu sacensību uzvarētājs pasaules rekordists Kenijas skrējējs Pauls Tergats balvā saņems par 30 000 ASV dolāriem mazāk.

Kā sacīja Latvijas skrējēja, viņa tagad grib uzcelt māju Jūrmalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!