Foto: AFP/Scanpix

Protestējot pret cīņas sporta izslēgšanu no vasaras olimpisko spēļu programmas, 1996. gada Atlantas Olimpiādes čempions, bulgāru cīkstonis Valentīns Jordanovs nosūtījis Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentam Žakam Rogem savu olimpisko zelta medaļu.

"Ar šo vēlos likt SOK saprast, ka nedrīkst pieļaut cīņas sporta izslēgšana no olimpiskajām spēlēm," intervijā izdevumam "Izvestija" saka slavenais sportists, tagad Bulgārijas Cīņas sporta federācijas prezidents. "Daudzās valstīs cīņas sports ir sava veida reliģija. Tā bija iekļauta antīkajās olimpiskajās spēlēs Grieķijā, tā ir viens no olimpiskajiem pamata sporta veidiem. SOK lēmums daudzām valstīm bija šoks, SOK tādējādi izposta šā sporta veida tradīcijas un vēsturi. Līdz ar savu olimpisko zelta medaļu nosūtu SOK prezidentam grāmatu "Bulgāru slava" par cīņas sporta attīstību Bulgārijā, panākumiem un visiem dižajiem bulgāru čempioniem."

Olimpisko zelta medaļu Jordanovs izcīnīja brīvajā cīņā, svara kategorijā līdz 52 kg. 1992. gada Barselonas olimpiskajās spēlēs viņš izcīnīja sudraba godalgu. Tāpat Jordanovs ir septiņkārtējs pasaules čempions un astoņkārtējs Eiropas čempions.

Jau ziņojām, ka SOK izpildkomiteja sēdē februāra vidū ieteica izslēgt cīņas sportu no 2020. gada olimpisko spēļu programmas. Gala lēmums par šo jautājumu tiks pieņemts SOK sesijā septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!