Nesen islāma ticībā pārgājusī Latvijas svarcēlāja Rebeka Koha lēmusi par sportistes karjeras noslēgšanu, ziņo Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Jau ziņots, ka LOK jaunajam prezidentam Žoržam Tikmeram trešdien bija plānota tikšanās ar svarcēlājas Rebekas Kohas treneriem Eduardu Andruškeviču un Viktoru Ščerbatihu, kā arī Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) vadību, lai tiktu pārrunāti sportistes nākotnes plāni.

LOV valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis trešdien atklājis, ka 22 gadus vecā Koha karjeru neturpinās: "Šodien videokonferences laikā R.Koha paziņoja, ka noslēdz sportistes karjeru. Respektējot Rebekas izvēli un sakot paldies par ieguldīto darbu, vienojāmies, ka līdz 1.09. saņemsim rakstisku iesniegumu par izstāšanos no LOV un finansējuma apturēšanu."

Savukārt nepilnas divas stundas pēc sportistes paziņotā lēmuma sarunā ar nacionālās informācijas aģentūru LETA Fogelis norādīja, ka trešdien notikusī videokonference noritējusi mierīgā gaisotnē, lai arī Šcerbatihs iepriekš vairākiem Latvijas medijiem norādīja, ka ir ļoti neapmierināts ar sportistes lēmumu.

"Šis ir laiks, kad sportistiem bija jāatrodas Tokijas olimpiādē, tāpēc mēs šobrīd regulāri sazvanāmies ar LOV A sastāva sportistiem. Pandēmijas radītās sekas ieviesušas korekcijas treniņu plānos un arī sportistu mērķos. Rebeka šodienas sarunā atklāti pateica, ka viņas mērķi nākamajiem 12 mēnešiem ir mainījušies," pauda Fogelis, uzsverot, ka saruna bijusi profesionāla un tajā netika apspriesta Kohas personīgā dzīve.

"Svarcēlāja atklāja, ka pārceltās olimpiskās spēles arī viņai likušas pārdomāt tālāko dzīves ceļu. Mēs pilnībā respektējam un pieņemam Rebekas lēmumu, sakot viņai paldies par šiem septiņiem gadiem, ko viņa pavadīja LOV."

Koha LOV paspārnē atradās jau kopš 2013. gada, bet trešdien panākta vienošanās, kas paredz, ka sportiste līdz 1. septembrim organizācijai nosūta iesniegumu, kurā pausta vēlme izstāties no LOV A sastāva.

"Rebeka sarunas laikā pateicās abiem treneriem par kopā pavadīto laiku... Vienojāmies, ka sportiste līdz šī mēneša beigām uzraksta iesniegumu, kurā pauž vēlmi pārtraukt sadarbību ar LOV," piebilda Fogelis, norādot, ka videokonference tika protokolēta.

Ventspilniece šī gada pavasarī paziņoja par saderināšanos ar Kataras diska metēju Moazu Mohamedu Ibrahimu. Savukārt 27. jūlijā Koha atklāja, ka pārgājusi uz islāmticību.

Sportistes treneris Eduards Andruškevičs pēcāk pauda, ka reliģiskās konfesijas maiņa karjerai netraucēs, bet raizes sagādā likstas ar veselību.

"Domāju, ka visa pamatā ir mīlestība. Ar Rebeku iepriekš runājām... Viņa teica, ka šis nekādi netraucēšot karjerai, taču tagad jau ir cita ķibele – veselības likstas. Par sportistes veselības stāvokli informēta ir arī Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) ārste Līga Cīrule, kura sākotnējās pārbaudēs neko gan neatrada, lai arī Rebekai ir problēmas ar ceļiem. Viņai šobrīd ir grūtības izturēt lielu slodzi," klāstīja Andruškevičs.

Bija sagaidāms, ka Koha šogad no 31. oktobra līdz 8. novembrim Maskavā startētu Eiropas čempionātā svarcelšanā. Sportiste savā svara kategorijā līdz 59 kilogramiem ir divkārtējā Eiropas čempione, triumfējot gan 2018., gan 2019. gadā.

Kurzemniece kontinenta meistarsacīkstēs arī izcīnījusi sudrabu un bronzu, bet pasaules čempionātā viņa divreiz sasniegusi trešo vietu.

Starts nākamgad gaidāmajās Tokijas spēlēs būtu Kohas otrā dalība olimpiskajās spēlēs. Pirms četriem gadiem Rio viņa, startējot vēl svara kategorijā līdz 53 kilogramiem, 18 gadu vecumā finišēja augstajā ceturtajā pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!