Foto: F64

Par medaļu pretendentiem uzskatītie Anastasija Grigorjeva un Armands Zvirbulis šodien startē Eiropas čempionātā cīņas sportā, kas pirmo reizi norisinās Latvijas galvaspilsētā.

Priekšsacīkšu cīņas "Arēnā Rīga" sāksies plkst.10, bet cīņas par medaļām tiks aizvadītas plkst.19.

Trīskārtējā kontinenta čempione Grigorjeva sieviešu cīņā startēs svara kategorijā līdz 63 kilogramiem, kur pirmajā kārtā viņu gaida duelis ar Kristu Tundi Inči no Rumānijas. Šīs cīņas uzvarētāja iekļūs ceturtdaļfinālā, kur tiksies ar čehietes Adelas Hanzlīkovas un vācietes Nadīnas Veinaugas cīņas uzvarētāju.

Grigorjeva pirmo reizi Eiropas čempionātā uzvarēja pirms sešiem gadiem, bet pēc tam šo panākumu atkārtoja arī 2013. un 2014.gadā, kad abas reizes gada nogalē tika atzīta arī par Latvijas labāko sportisti. Pērn viņa Eiropas čempionātā, kas reizē bija arī pirmās Eiropas spēles, palika trešā, bet pasaules čempionātā ieņēma piekto vietu, tiekot pie Riodežaneiro olimpiskās ceļazīmes. Savukārt 2014.gadā daugavpiliete izcīnīja pasaules čempionāta bronzu, bet 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs viņa bija devītā.

Pērn Grigorjeva šķīrās no sava ilggadējā trenera Sergeja Kursīša, bet gada otrajā pusē sāka sadarbību ar igauņu speciālistu Ahto Rasku, tāpēc tagad pārsvarā trenējas Somijā. Pirms Eiropas čempionāta Latvijas cīkstone neslēpa, ka ir uztraukusies, jo šīs ir pirmās tik liela mēroga sacensības dzimtenē.

"Gribu labi nostartēt, jo mani atbrauks atbalstīt projekta "Sporto visa klase" mana audzināmā klase. Vēlos novēlēt sev un komandai, lai tiešām veiktos, jo katrs no mums ir ieguldījis lielu darbu. Galvenais, lai ir veiksme, ar pārējo mēs tiksim galā," pirms sacensībām medijiem sacīja Latvijas komandas līdere.

Tikmēr Zvirbulis brīvajā cīņā vīriešiem startēs svara kategorijā līdz 86 kilogramiem, kur viņa pretinieks pirmajā kārtā cīņā par iekļūšanu astotdaļfinālā būs baltkrievs Aliaksandrs Huštins. Abi tikās arī pērn pasaules čempionātā, kad pirmajā kārtā sīvā cīņā uzvaru guva Latvijas cīkstonis.

Zvirbulim līdz šim labākais sasniegums kontinenta meistarsacīkstēs ir bijusi piektā vieta, kuru viņš ieņēma 2012.gadā. Gulbenes sportists Eiropas čempionātā divas reizes bijis arī devītais, bet pērn palika desmitais, kamēr pasaules čempionātā bija vienu pozīciju augstāk. Viņš 2012.gadā arī startēja Londonas olimpiskajās spēlēs, ko uzskata par neaizmirstamāko sasniegumu savā sportista karjerā. Olimpiskajā debijā Zvirbulis ieņēma desmito vietu.

Otrdien - sacensību pirmajā dienā uz paklāja dosies vēl divi Latvijas sportisti.

Dāmām svara kategorijā līdz 48 kilogramiem startēs daugavpiliete Karalina Tjapko, kura 2011.gadā Eiropas čempionātā bija piektā, bet pērn piekto vietu ieņēma U-23 vecuma grupā. Tjapko pirmajā kārtā mērosies spēkiem ar pieredzējušo Lielbritānijas pārstāvi un divkārtējo Eiropas vicečempioni Janu Ratiganu Stadņiku, kura ir dzimusi Ukrainā. Cīņas uzvarētāja iekļūs ceturtdaļfinālā.

Savukārt vīriem svara kategorijā līdz 57 kilogramiem starts paredzēts Eduardam Kucepalovam, kurš pirmajā kārtā tiksies ar Mahiru Amiraslanovu no Azerbaidžānas.

Eiropas čempionātā brīvajā cīņā, grieķu-romiešu cīņā un sieviešu cīņā Latviju kopā pārstāvēs 24 sportisti. Labi rezultāti tiek gaidīti arī no brīvā stila cīkstoņa Imanta Lagodska, kuram starts paredzēts trešdien un no cīkstones Lauras Skujiņas, kurai starts būs piektdien. Lagodskis Eiropas čempionātā divas reizes ir bijis piektais, savukārt Skujiņa 2014.gadā izcīnīja kontinenta meistarsacīkšu bronzu un trešā bija arī pasaules čempionātā.

Eiropas čempionāts Rīgā pulcē 650 sportistus no 38 valstīm, jo dalība šajās sacensībās ir obligāts Starptautiskās Cīņas federācijas (UWW) priekšnoteikums atlētiem, kuri plānojuši cīnīties par Riodežaneiro olimpiskajām ceļazīmēm kvalifikācijas turnīros, kas notiks 2016.gada aprīlī un maijā.

Eiropas čempionātā netiks dalītas olimpiskās ceļazīmes.

Sacensības risināsies katru dienu un noslēgsies svētdien.

Latvijā pirmo reizi notiek Eiropas čempionāts gan brīvajā cīņā vīriešiem un sievietēm, gan arī grieķu-romiešu cīņā vīriešiem. Pirms 90 gadiem 1926.gadā Latvija uzņēma pirmās kontinenta meistarsacīkstes, kas gan pulcēja tikai grieķu-romiešu cīņas meistarus no septiņām valstīm, jo brīvā cīņa Eiropā vēl nebija guvusi popularitāti. Savukārt 2003.gadā Rīgā notikušajā Eiropas čempionātā sacentās tikai brīvās cīņas pārstāvji sieviešu un vīriešu konkurencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!