Foto: LETA
Covid-19 krīzes ietekmē Rīgā strādājošā SIA "Olimpiskais sporta centrs" apgrozījums kritīsies vairāk nekā 40%, līdz ar to bez valsts atbalsta jūlijā centrs nespēs segt nepieciešamos maksājumus, uzsver centra vadība, lūdzot valdību piešķirt atbalstu aptuveni trešdaļmiljona eiro apmērā.

Pēc 67 dienu dīkstāves "Elektrum" Olimpiskais centrs ir atsācis darbību, taču būtiski samazinātā apjomā. Centra uzturētāji prognozē, ka, ievērojot visus noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežošanai, līdz pat gada beigām neizdosies atjaunot tā darbību pilnā apmērā.

"Olimpiskais sporta centrs" lēš, ka bez valsts atbalsta no jūlija tas nevarēs segt neatliekamos maksājumus pilnā apmērā. Tas nozīmējot iespējamos maksātnespējas pazīmju iestāšanās riskus. Tāpat tikšot apdraudēta centra kā valstiski svarīga sporta un sociālā objekta turpmākā darbība. Atšķirībā no citiem infrastruktūras objektiem, kas veic būtisku darbu sabiedrības un valsts labā un saņem valsts vai pašvaldības atbalstu, "Elektrum" Olimpiskajam centram atbalsta mehānismu neesot.

"Olimpiskā sporta centra" valdes locekle Zane Gemze uzsvēra, ka šo divu mēnešu laikā, kad olimpiskais centrs bija slēgts, tā ieņēmumu samazinājās par vairāk nekā 90%, bet izdevumi minimālai centra uzturēšanai un darba spēka nodrošināšanai saglabājās.

"Centra darbības nodrošināšana balstās uz sabalansēta budžeta principiem. Objekta līdzšinējā dīkstāve un paredzamais turpmākais krīzes radītais apgrozījuma kritums šogad radīs zaudējumus vairāk nekā 880 000 eiro. Esam vērsušies valdībā ar lūgumu piešķirt trūkstošos līdzekļus neatliekamo maksājumu segšanai 376 947 eiro apmērā. Pārējo ceram nopelnīt paši, pakāpeniski atjaunojot darbību," stāstīja Gemze.

Dīkstāves laikā, lai nenodarītu kaitējumu ēkas tehniskajam stāvoklim, energopatērētāji un siltumpatērētāji, kā arī operētājsistēmas darbojās ar iespējami minimālāko jaudu, uzsvēra Gemze. Lielā peldbaseina ūdens tika uzturēts minimālā apjomā, jo tā nolaišana radītu neatgriezeniskus bojājumus materiālam, ar ko tas ir izklāts.

Visi ar apsaimniekošanas ārpakalpojumiem saistītie darbi tikuši veikti vien ārkārtas vai radušos bojājumu novēršanas gadījumā. Tāpat olimpiskais centrs pārskatījis un mainījis nodarbinātības politiku. Ar Valsts ieņēmu dienestu panākta vienošanās par nodokļu atlikšanu uz gadu un ilgāk.

Pateicoties valsts piedāvātajai "Altum" garantijai, ciešā sadarbībā ar "Banka Citadele" noslēgta vienošanās par kredīta pamatsummas maksājumu atlikšanu līdz gada beigām, saglabājot tikai ikmēneša procentu maksājumu, informēja Gemze.

"Olimpiskā centra turpmākai darbībai redzam valstisku nozīmību – tā ir vieta, kurā ikdienas treniņus aizvada profesionālie sportisti, un tā pilda arī sociālo funkciju bērnu, jauniešu un arī senioru sporta aktivitātēs, tādēļ nācām pretī un kredītbrīvdienām piemērojām garāku termiņu nekā ierasts. Līdz ar ārkārtējās situācijas ieviešanu, īstenojām individuālajā pieejā balstītu atbalsta programmu," uzsvēris "Citadeles" Korporatīvo klientu apkalpošanas daļas vadītājs Genrihs Peršteins.

"Elektrum" Olimpiskā centra īpašnieks un apsaimniekotājs vienā personā ir SIA "Olimpiskais centrs", kā dibinātājs un 100% kapitāldaļu turētājs ir biedrība "Latvijas Olimpiskā komiteja". 2019. gadā centrs nodokļos samaksājis 854 952 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!