Foto: Publicitātes foto
Svētdien lieliskos laika apstākļos jau septīto reizi tika aizvadīts Rīgas triatlons, kura ietvaros notika arī Eiropas junioru kausa posms sprintā. Latvijas sportistiem šīs sacensības nebija veiksmīgas, labāko rezultātu Danielai Leitānei, kura ierindojās 20. vietā, bet uzvaras guva Jaunzēlandes un Itālijas pārstāvji, informēja organizatori.

Eiropas kausa sacensības sākās ar meiteņu startu. Pēc ielēkšanas Daugavā visas 30 dalībnieces peldēja ļoti līdzvērtīgi, vien uz 750 metru distances beigām lēnām izretojoties. No ūdens pirmā izskrēja itāliete Bjanka Serenji, kamēr latviete Kristiāna Maskava bija vienpadsmitajā vietā, bet potenciālā Latvijas komandas līdere Daniela Leitāne izpeldēja vien pēdējā sportistu trijniekā un centās uzsākt pakaļdzīšanos. Kā atzīst Leitāne, haotiskā peldējumā viņai jau distances pirmajā pusē no acīm tika nosistas peldbrilles, kā arī sportiste vairākas reizes ūdenī aizrijusies un tādējādi zaudējusi savu ritmu.

"Sākumā viss bija normāli, bet tad visi sapeldēja čupā un sāka viens otru dauzīt. Kad man nosita brilles, es neko neredzēju un pati jūtu, ka sāku peldēt lēnāk. Tāpat, kad aizrijos, uzreiz sākas stress," atzīst Leitāne, kura zaudēto pēc tam savās divās spēcīgākajās disciplīnās nespēja atgūt.

Riteņbraukšanā, kas pārsvarā ritēja pa Mūkusalas ielu, izveidojās trīs sportistu līderu grupa, ilgstoši konkurentes velkot britu sportistei Sofijai Grīnai. Tāpat tajā bija viņas tautiete Īdena Šillere un Serenji, kamēr Maskava turējās trešās grupas izskaņā. Ja pirmās trīs grupas brauca diezgan līdzvērtīgā tempā, Leitāne aizmugurē arvien atpalika - pēc otrā apļa zaudēja divas minūtes un 50 sekundes, pēc trešā vēl par pusminūti vairāk, bet skriešanu uzsāka jau gandrīz četras minūtes pēc līderēm.

Maskava uz AB dambja notikušo skriešanas distanci uzsāka minūti un 35 sekundes pirms Leitānes un Latvijas līdzjutējiem galvenā intriga vai piecos skriešanas kilometros, kas bija sadalīti trijos apļos, potenciālā mūsu izlases līdere panāks komandas biedreni. Pirmā apļa izskaņā Leitāne samazināja deficītu līdz tieši minūtei, pēc otrā apļa abas latvietes šķīra vairs tikai 15 metri un finišu Leitāne sasniedza 58 sekundes ātrāk. Skriešanā Leitānei bija četrpadsmitais rezultāts, sportistei atzīstot, ka ar katru apli jutusies arvien labāk.

Līderu galā Serenji riteņbraukšanā noturējās līdzi britu sportistēm un skriešanā izcīnīja uzvaru. Itāliete ir ļoti spēcīga tieši peldēšanā un skriešanā, jau divus gadus pēc kārtas kļūstot par Eiropas čempioni akvatlonā (peldēšana + skriešana) elites grupā, bet šogad arī par pasaules junioru čempioni. Uzvarētāja finišēja pēc 58 minūtēm un 27 sekundēm, par deviņām sekundēm apsteidzot Grīnu, kamēr bronzas medaļu kaklā kāra zviedriete Īda Lusija Borousa.

"Es mīlu peldēšanu un tajā jutos labi. Riteņbraukšanā pretinieces bija spēcīgas, bet centos palikt ar viņām. Biju nedaudz nogurusi pēc peldēšanas un Sofija bija stiprāka, tomēr es noturējos. Pēc tam skriešanā centos palikt pozitīva un izdevās uzvarēt. Lieliski," prieku pauda jau pašlaik daudzus titulus ieguvusī Serenji, kura izteica cerību, ka atgriezīsies Latvijas galvaspilsētā. "Peldēšana Rīgā bija ļoti skaista un arī skriešana, bet riteņbraukšanā gan uz ielām bija daudz bedru."

Leitāne finišā uzvarētājai zaudēja četras minūtes un 56 sekundes, kamēr Maskava bija 22. vietā starp 25 finišējušajām atlētēm, atpaliekot piecas minūtes un 54 sekundes.

Pēcāk notika puišu sacensības, kur galvenais favorīts bija pagājušā gada Jaunatnes olimpiskais čempions Dilans Makalahs no Jaunzēlandes, bet Latviju pārstāvēja pat pieci atlēti. Ielecot Daugavā, Makalahs ļoti ātri ieguva pārsvaru, kamēr pārējie sportisti peldēja lielā barā, kas nozīmēja, ka pirms bojas, kur notika apgriešanās, viņiem bija sīvi jācīnās par vietu. Tas arī vēlāk noveda pie vairākām diskvalifikācijām, jo ne visi atlēti bojas izpeldēja pa pareizo pusi. Latvijas komandas līderis Artjoms Gajevskis pēc 750 metru peldēšanas no ūdens izskrēja kā astotais, Artūrs Liepa bija uzreiz aiz viņa, turklāt arī Danila Proščinko un Sandis Kornijenko daudz neatpalika, kamēr Raimonds Levickis pēc peldēšanas atradās pašās beigās.

Pēc pirmā riteņbraukšanas apļa Makalaham jau bija pusminūtes pārsvars un jau šķita, ka viņš visu sacīksti pavadīs vienatnē, tomēr notika negaidītais un otrajā aplī konkurenti favorītu strauji panāca un apdzina. Izveidojās trīs līderu grupa, kurā bija Saksons Morgans no Jaunzēlandes, dānis Valdemars Soloks un brits Hemišs Reilijs, kuram pirms starta bija piešķirts pēdējais, 60. numurs, jo ārpus dzimtenes viņš startējis ļoti maz, tomēr spēcīgā dalībnieku sastāva dēļ bija izlēmis ierasties Rīgā. Šie sportisti riteņbraukšanu noslēdza 35 sekundes priekšā otrajai grupai, kurā bija septiņi sportisti.

Latvijas vadošie triatlonisti riteņbraukšanā vairākkārt mainījās vietām. Tā pēc pirmajiem diviem apļiem visaugstāk bija Liepa, riteņbraukšanas distances vidū no līderu grupas atpaliekot vien 25 sekundes. Trešajā aplī jau Proščinko ar Liepu bija vienā grupā, esot pusminūti priekšā Kornijenko un Gajevskim, bet riteņbraukšanas noslēgumā Proščinko bija minūti un 15 sekundes aiz līderiem, atrodoties 22. vietā, bet pārējie trīs Latvijas sportisti maiņas zonā ieradās grupā, kas zaudēja vēl 50 sekundes. Liepa pēc sacensībām atzina, ka viņam jāmācās braukt grupā, jo šobrīd tas sagādā lielas problēmas un liedzis šoreiz pacīnīties par augstāku vietu.

Skriešanā pirmo apli blakus pabeidza Morgans un Reilijs, bet otrā apļa laikā jau jaunzēlandietis aizbēga no konkurenta un svinēja panākumu. Otro vietu, pateicoties ātram pēdējam aplim, izcīnīja zviedrs Andreass Kārlsons, kurš uzvarētājam zaudēja 18 sekundes, kamēr trešo vietu guva Reilijs.

Tikmēr Latvijas sportistu iekšējā cīņā Gajevskis pirmajā skriešanas aplī tuvojās Proščinko un otrajā viņu apdzina, noslēgumā gūstot 23. vietu un esot gandrīz četras minūtes aiz Morgana. Divas minūtes Gajevskim zaudēja 34. vietu guvušais Proščinko, vēl vairāk nekā minūti atpalika 39. vietu ieņēmušais Kornijenko, kamēr Liepa čempionam zaudēja vairāk nekā deviņas minūtes, guva 43. vietu un bija viens no pēdējiem, kurš netika apsteigts par apli. Piekto Latvijas pārstāvi Levicki gan apsteidza par apli un viņš beidza sacensības priekšlaicīgi.

"Sacensības zaudēju taktiski. Izpeldēju labi, bet riteņbraukšanas sākumā nepaspēju ieķerties priekšējā grupā. Es varēju ātrāk, es varēju ieķerties. Pēc tam skriešana bija normāla, centos darīt visu, ko vajadzēja," saka Gajevskis, kurš ar šīm sacensībām noslēdza savu junioru karjeru. "Gribu startēt arī elites grupā. Kaut mācību dēļ nesanāks apmeklēt visas sacensības, gribu būt stabils elites dalībnieks."

Sacensību favorīts Makalahs noslēgumā samierinājās ar 21. vietu, esot vien 19 sekundes priekšā Gajevskim.

"Jau vairāk nekā mēnesi dzīvojam Spānijā, gatavojoties Pasaules tūres "Grand Final" sacensībām Lozannā, tāpēc izlēmām piedalīties vairākos Eiropas kausa posmos," Jaunzēlandes izlases ierašanos Rīgā komentēja čempions Morgans, atzīstot, ka komandas biedrs šodien nav juties labi, kas cerības deva viņam. Tieši spēcīgās Jaunzēlandes komandas pieteikšanās uz Rīgas triatlonu piesaistīja arī vairākus citus labus sportistus.

Augusta mijā un septembra sākumā gaidāmajām prestižajām Lozannas sacensībām, kā vieni no pēdējiem un salīdzinoši negaidīti kvalificējās arī dobelniece Leitāne un daugavpilietis Gajevskis, tomēr otrais no viņiem izlēmis šajās sacensībās nepiedalīties, jo viņš tajā laikā jau bija saplānojis citas darīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!