Foto: AFP/Scanpix
2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu organizatori ir atklājuši olimpiskās lāpas dizainu, kā arī lāpas stafetes maršrutu, ziņo portāls "insidethegames.biz".

Lāpa ir balta, ar pieciem dažādu krāsu viļņveida ielaidumiem, kas simbolizē cilvēciskas vērtības kā draudzību, izcilību un cieņu, Brazīlijas karogu, dabu un cilvēku sirsnību, lāpas prezentācijā pastāstīja tās autori. Nododot lāpu nākamajam stafetes dalībniekam, lāpas ielaidumi atvērsies, atklājot krāsas.

"Lāpas dizainu iedvesmoja olimpiskais gars, mūsu valsts daba un cilvēku harmoniskā dažādība un enerģija," saka Beta Lula, "Rio 2016" zīmola direktore. "Lāpai izvēlēta īpaša kontūra, bet tās horizontālās daļas atveroties simbolizēs debesis, kalnus, jūru un zemi."

Lāpas dizaina konkursā Brazīlijā piedalījās 76 reklāmas aģentūras, bet iesniegtos darbus vērtēja īpaša žūrija. Sanpaulu dizaina studijas "Chelles & Hayashi" piedāvātais dizains tika izvēlēts vienbalsīgi.

Lāpas karkass būs izgatavots no pārstrādāta alumīnija, tā svērs no viena līdz pusotram kilogramam un būs 63,5 centimetrus augsta. Kad būs atvērušies visi ielaidumi, lāpas augstums būs 69 cm.

Olimpiskās lāpas ceļš tradicionāli iesāksies Grieķijā, ar iedegšanas ceremoniju antīkajā Olimpijā. Brazīlijā lāpa nonāks 2016. gada maijā un stafeti iesāks valsts galvaspilsētā Brazilā, pa ceļam apmeklējot 500 pilsētas. Stafetē piedalīsies 12 tūkstoši lāpnešu, kuri veiks 20 tūkstošus kilometru. Vēl 16 tūkstošus kilometru lāpa pārvarēs pa gaisu, kad to nogādās visattālākajos Brazīlijas nostūros ziemeļu un rietumu reģionos. Lāpas stafete noslēgsies 5. augustā ar lielās olimpiskās lāpas iedegšanu leģendārajā "Maracana" stadionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!